Op zoek naar een uitje met vrienden? Ga padellen!
25 juli 2023 
2 min. leestijd

Op zoek naar een uitje met vrienden? Ga padellen!

Voor alle sportievelingen die op zoek zijn naar een sportief uitje om met vrienden te spelen: zoek niet verder. Ik neem jullie graag mee in de wereld van padel! Voor veel mensen is padel nog een onbekend begrip, daarom neem ik je in dit blog graag even mee door alle ins en outs van padel.

Wat is padel?

Padel is kortgezegd een combinatie tussen tennis en squash en wordt gespeeld in duo's. Het heeft eigenlijk het beste van beide sporten. Padel wordt gespeeld op een rechthoekig veld, kleiner dan een tennisveld, maar groter dan een squashruimte. Het veld wordt omring door hekwerk en door glaswerk. De vloer is meestal gemaakt van heel kort kunstgras of van rubber. De lijnen van het veld zijn gelijk aan die van een tennisveld.

Het leuke aan padel: de glaswand aan de achterkant van het veld zorgt voor een extra dimensie in het spel, de bal mag hier namelijk tegenaan stuiteren. Hierover later meer!


De spelregels van padel in het kort

1. Serveren

Net als bij tennis begint een van de teams met serveren. De opslag gebeurt diagonaal en moet landen in het vak tegen het net. De bal moet stuiteren voordat je hem serveert. De serveerder mag de bal ook tegen de glaswanden spelen, mits de bal eerst in het vak van de tegenstander schuin tegenover hem gestuiterd heeft.

2. Rally

Zodra de bal geserveerd is, is het spel pas echt begonnen! Je hebt iedere keer één stuit om de bal terug te slaan. Stuitert de bal twee maal, is het een punt voor de tegenstander. Je mag ook zonder stuit de bal direct terug slaan. Komt een bal direct tegen het hekwerk is hij uit, maar wanneer dit met een stuit gebeurt is de bal in. Dit geld ook voor de glazen achterwand.

3. Puntentelling

Bij padel wordt op dezelfde manier geteld als bij tennis. Je telt dus van 0, naar 15, naar 30, naar 40 naar game. Staat het 40-40, ofwel een Deuce, dan moet een team met een punt verschil winnen om een game te winnen. Vaak wordt padel gespeeld tot het eerste team de 6 games heeft bereikt.

Wat heb je nodig voor padel?

Ik heb onderstaand een lijstje opgesteld wat je minimaal nodig hebt om een potje padel met je vrienden te spelen.

  1.  Padelracket: Een goed padelracket, bijvoorbeeld de padelrackets bij Duo Bakkersport, is essentieel om een potje te spelen. Een goed racket is haast even belangrijk als een trouwe medespeler.
  2.  Padelballen: Padelballen verschillen wel degelijk van tennisballen, zorg daarom dat je een goed paar padelballen hebt. Tip: neem minimaal twee kokers met ballen mee, zo houd je snelheid in het spel en hoef je niet telkens de ballen te halen.
  3. Sportkleding: Padel een slome sport? Dacht het niet! Comfortabele sportkleding is essentieel tijdens een potje padel met vrienden.
  4.  Dorstlesser: Zowel binnen als buiten kan het nog wel eens warm worden. Neem daarom een dorstlesser mee voor tijdens of na het spelen.
  5.  Padelbaan: De meeste padelbanen zijn bij veel clubs ook zonder lidmaatschap te boeken.

Dat was hem dan! Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken om een keer een potje te padellen. Padel is een toegankelijke sport, dus ook als beginner kun je er veel lol bij beleven. Wanneer je de sport onder de knie hebt en graag potjes zou spelen in een competitie, raad ik je aan de pagina van de Nederlandse Padelbond te bekijken. Veel plezier!


Over de schrijver
Thijs is sinds mei 2022 blogger bij Planjeuitje. Hij komt uit Gelderland en heeft affiniteit met de horeca en achtergrond in de online marketing. Hij schrijft dus het liefste blogs over de leukste restaurants, cafés, hotels en uitjes van zowel Nederland als buitenland. Zijn favoriete vakantieland is Bonaire en in zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten, schrijven en horeca.
Reactie plaatsen