Ontdek Nieuwe Smaken bij de Top 10 Bierproeverijen van Noord-Brabant
Jurjen Idskes
11 augustus 2019 
8 min. leestijd

Ontdek Nieuwe Smaken bij de Top 10 Bierproeverijen van Noord-Brabant

Bier wordt steeds meer gewaardeerd door fijnproevers. En brouwers kunnen veel kanten op met deze drank. Er zijn vrijwel oneindig veel smaakcombinaties mogelijk. Een proeverij is de uitgelezen mogelijkheid om er daar een aantal van te ontdekken. Bovendien kom je ook meteen meer te weten over het brouwproces van bier en hoe een specifieke smaak tot stand komt. Bier is al vele eeuwen de meest populaire alcoholische drank van ons land. En Nederland heeft een aantal geweldige en wereldberoemde biermerken. Tijdens een proeverij worden natuurlijk ook biersoorten uit andere landen geserveerd. Met name in België is er een grote groep brouwers die met smaken experimenteert. Je ziet dan ook veel tripels, dubbels en andere speciaalbieren uit het land van onze zuiderburen komen. Een Duitse weizen gaat er bij veel mensen ook wel in. Tsjechië is een bierland bij uitstek en daar is het allereerste pilsje ter wereld gekomen. Maar ook in andere landen is het brouwen van bier aangeslagen. Er gaan zelfs geruchten rond dat er in de Verenigde Staten tegenwoordig drinkbare bieren worden gebrouwen. Veel bierdrinkers staan nog een beetje wantrouwig tegenover dit idee. Een ding dat wel zeker is, is dat ze in Noord-Brabant meesters zijn in het maken van bier. En bij 1 van deze 10 bierproeverijen in deze provincie krijg je alleen de lekkerste biertjes voorgeschoteld.

1. Brouwerij Sint Crispijn

Winterdijk 10 - Waalwijk Sint Crispijn is een stadsbrouwerij met een eigen brouwcafé. Hier kun je genieten van een heerlijk biertje dat een paar meter verderop is gebrouwen. Vanuit het café kun je zelfs zo de brouwerij in kijken. Klantvriendelijk personeel zorgt ervoor dat iedereen zich hier direct thuis voelt. Je kunt hier gewoon terecht om een van de biertjes die geschonken worden uit te proberen. Zo zijn er 9 speciaalbieren van Sint Crispijn op tap. Dat zijn stuk voor stuk ambachtelijke exemplaren met een rijke smaak voor de echte levensgenieters. Een proeverij bij Sint Crispijn is een geweldige en leerzame ervaring. Want een café dat zijn eigen bier brouwt heeft heel wat kennis in huis. En natuurlijk kun je met een groep een rondleiding door de brouwerij zelf krijgen. Kortom, elke bierliefhebber zou minstens één keer een bezoek moeten brengen aan Sint Crispijn.

2. 't Kroegske

Spoordonkseweg 80 - Oirschot Bij 't Kroegske kun je echt bourgondisch genieten. En dat natuurlijk allemaal met bier als belangrijkste ingrediënt. Een high beer bij 't Kroegske wordt telkens weer op maat samengesteld door experts op het gebied van bier. In de eerste plaats moet je kiezen hoeveel bieren je wilt proeven. Het aanbod bestaat uit 'Trio zonder Gevolgen', 'Beer O'Clock' en 'Hé Majesteit'. Deze proeverijen bestaan respectievelijk uit 3, 5 of 7 rondes. Tussen het ruiken en drinken door zul je veel te weten komen over de totstandkoming van de smaak en de herkomst van het bier. En bij een high beer horen natuurlijk ook heerlijke hapjes. Deze zijn hier behoorlijk luxe. Tegelijkertijd zijn het smaken die vrijwel iedereen zal kunnen waarderen. Dankzij het enorme assortiment aan bieren is geen proeverij hetzelfde. De echte bourgondiër moet bij 't Kroegkse zijn.

3. Bourgogne Kruis

Wilhelminakanaal Zuid 104 - Oosterhout Bourgogne Kruis is een traditionele brouwerij in een modern jasje. Één ding is gelukkig hetzelfde gebleven. En dat is dat Bourgogne Kruis geweldig bier weet te brouwen. En deze kun je natuurlijk proeven wanneer je langskomt voor een rondleiding. De brouwerij is gespecialiseerd in het bedenken en maken van de lekkerste tarwebiertjes. Je kunt er tripel en dubbel tarwebier uitproberen. Het bier heeft een heerlijke en karakteristieke smaak. En dat is precies waar je als echte bierliefhebber naar op zoek bent. Bezoekers worden bovendien getrakteerd op enthousiaste verhalen van de brouwers zelf. Bij Bourgogne Kruis kom je meer over bier te weten door te luisteren en door zelf te proeven. En natuurlijk smaakt bier nergens zo lekker als op de brouwerij zelf. Een proeverij is een uitgelezen mogelijkheid om een specialist op het gebied van tarwebier te bezoeken.  

4. Brouwerij Frontaal

Liniestraat 31 - Breda Brouwerij Frontaal is uiterst creatief en innovatief. Dat heeft al geleid tot de totstandkoming van overheerlijke bieren. Deze hebben vaak verrassende smaken met een geheel eigen karakter. In het brouwcafé kun je maar liefst 31 bieren van de tap bestellen. Een groot aantal daarvan zijn van de brouwerij zelf. Frontaal is nog relatief jong en het pand is industrieel ingericht. Je kunt hier altijd aanschuiven voor een fantastisch biertje. Maar ook een rondleiding of een proeverij is geen enkel probleem. De brouwers kunnen je tenslotte alles vertellen over hun eigen bier. Zelfs echte experts krijgen tijdens een rondleiding nieuwe weetjes te horen. Brouwerij Frontaal is ook veel bezig met het zoeken van het juist biertje bij bepaalde gerechten. Kortom, je kunt hier in een sfeervolle ambiance van alles over bier te weten komen. 

5. Bier Broeders

Kalverstraat 46 - Eindhoven Een proeverij onder leiding van een gediplomeerd Biersommelier zal je nieuwe inzichten geven over bier. En dat is precies wat je bij Bier Broeders kunt ervaren. Met enorm veel enthousiasme vertelt een expert je over de smaakcomposities van verschillende bieren. Bovendien gebeurt dat op een door jou uitgekozen locatie. Dankzij een gigantische hoeveelheid kennis wordt er voor iedere groep een geweldig menu samengesteld. Zelfs als je denkt niet van bier te houden, kun je bij Bier Broeders terecht. Want voor iedereen wordt een biertje gevonden dat in de smaak valt. Deelnemers zullen bovendien kunnen genieten van de gezelligheid. Want bij een goede bierproeverij is er ook meer dan genoeg ruimte om te lachen. Bier drinken moet tenslotte een ervaring zijn. En bij Bier Broeders kom je op een geweldige manier in aanraking met nieuwe smaken.

6. De Voortse Loop

Kleine Voort 4 - Hilvarenbeek De Voortse Loop is een schitterende locatie. Te midden van een prachtig landschap kunnen hier allerlei activiteiten georganiseerd worden. En bier proeven is er een van. Deelnemers krijgen heerlijke biertjes te drinken en bij elk exemplaar vertelt een bierexpert een mooi verhaal. Dat kan gaan over bijvoorbeeld de smaakcompositie, het brouwproces of een leuk weetje. Het is bovendien mogelijk om van tevoren aan te geven of je in een bepaald thema wilt werken. Je kunt kiezen voor bier uit een bepaald land, een specifiek soort of je gewoon laten verrassen. Zo zorg je samen voor een perfecte samenstelling van de proeverij. Door het prachtige terras kan de proeverij ook uitstekend buiten gehouden worden. Als je op een mooie plek zit, kun je pas echt van bier genieten. De Voortse Loop is een geweldige locatie om bier te proeven. Dat geldt voor bierkenners, maar ook voor mensen die net een interesse voor bier beginnen op te bouwen.   

7. Café de Kleine Wereld

Grote Markt 59 - Breda Café de Kleine Wereld is een ontmoetingsplek voor bierliefhebbers in Breda. Dat komt onder andere doordat ze hier 10 bieren op de tap hebben. Deze wisselen regelmatig waardoor je telkens weer iets nieuws kunt proberen. De bierkenners achter de bar weten je telkens weer te verrassen. Een proeverij is natuurlijk een ideaal moment om met meerdere bieren kennis te maken. Groepen kunnen bij Café de Kleine Wereld deelnemen aan een high beer. Daarbij proef je niet alleen overheerlijke bieren, maar ook een aantal zeer smakelijk hapjes. Deze passen bovendien perfect bij de smaak van het bier. Hierdoor is een high beer een feest voor de smaakpapillen. Café de Kleine Wereld heeft enorm veel assortiment bieren in huis. Dat is een combinatie tussen bekende klassiekers en smakelijke biertjes die nog wat minder bekend zijn. Het is een ideale plek om in alle rust de smaak van bier te ervaren.

8. Sint Servattumus

Ericastraat 11b - Schijndel Sint Servattumus is een Ambachtelijke bierbrouwerij. Er wordt hier bovendien zo veel mogelijk gewerkt met ingrediënten die uit de streek komen. Zo wordt er bijvoorbeeld bier gebrouwen met spelt. Dit levert natuurlijk unieke en verrassende smaken op. Om deze allemaal te ontdekken kun je bij Sint Servattumus op bezoek komen. Voor groepen zijn er allerlei arrangementen. Je kunt kiezen voor een rondleiding met proeverij. Het is ook mogelijk om de activiteit onmiddellijk in het proeflokaal te laten beginnen. De proeverijen worden geleid door mensen die zelf deel uitmaken van het brouwproces. Zij weten je dus precies te vertellen hoe een bepaalde smaak tot stand is gekomen. Een bierproeverij bij Sint Servattumus is een uiterst leerzame en gezellig ervaring. En dankzij de mooie en unieke ingrediënten die ze hier gebruiken, kun je hier bier proeven dat je nergens anders op de wereld kunt vinden.

9. Studio Dependance

Vismarktstraat 2 - Breda Voor alles wat met bier te maken heeft moet je bij Studio Dependance in Breda zijn. Je vindt er een wisselend aanbod van de beste biertjes van over de hele wereld. Daarvan komen er zeven uit de wisseltap. Tijdens de Bier Belevenis leer je van alles over het brouwproces. Dat gebeurt op een luchtige manier en uiteraard worden er ook de nodige biertjes geproefd. De High Beer is geschikt voor bierliefhebbers die graag op hun gemak vier heerlijke exemplaren proeven. Die worden bovendien vergezeld door bijpassende hapjes. De Speciaalbieravond XXL maakt Studio Dependance helemaal uniek. Op elke eerste maandag van de maand wordt er een brouwerij van de maand gekozen en die wordt helemaal in het zonnetje gezet. Voor een select gezelschap is het mogelijk om vanaf 19:00 de biertjes te proeven, nog voordat de rest van de gasten ze te zien krijgen. De hele avond staat in het teken van het proeven en genieten van bier. Ideaal voor echte bierfanaten die op zoek zijn naar nieuwe smaken of gezellig samen willen komen met andere enthousiastelingen.

10. Vier Hoog Breda

Bavelseparklaan 12 - Breda Vier Hoog Breda is gevestigd op Breepark, de evenementenlocatie van Breda. Liefhebbers van bier kunnen hier een activiteit combineren met heerlijk bier van de bierkaart. Dat is natuurlijk een schitterend idee voor een dagje weg met een vriendengroep. Helemaal omdat het bier hier ontzettend goed smaakt. Combineer bijvoorbeeld een potje bowlen met heerlijke biertjes en je hebt de activiteit Bier Bowlen! Koop voor 13,50 een bierkaart. Deze kaart geeft je recht op 4 speciaalbiertjes. De kaart is niet persoonsgebonden dus je mag hem ook delen met iemand of zelfs bij een volgend bezoek verder volmaken. De kaart is los bij te bestellen bij het boeken van een uitje. Dit kan overigens bij alle aangeboden uitjes dus niet alleen bij het bowlen. Een erg leuke manier om een super gezellige dag te hebben inclusief een heerlijk bierarrangement wat je zelf kunt invullen.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen