Het Lekkerste Bier Proef Je Bij Deze Bierproeverijen In Friesland En Groningen
Jurjen Idskes
08 september 2019 
8 min. leestijd

Het Lekkerste Bier Proef Je Bij Deze Bierproeverijen In Friesland En Groningen

Een goede bierproeverij is een bourgondische ervaring. Bier is langzaamaan steeds meer het drankje van de fijnproever geworden. Grote hoeveelheden pils achterover slaan is allang niet meer de enige manier om bier te drinken. Je hebt talloze combinaties van smaken en daardoor virtueel oneindig veel soorten bier. Elk jaar komen er weer nieuwe creaties bij. Om van een biertje te genieten moet je rustig de tijd nemen. Daardoor kun je de smaak helemaal in je opnemen. Smaken ontdekken is een geweldige ervaring. Wellicht heb jij je favoriete exemplaar al gevonden. Ook dan is een bierproeverij een uitstekend idee om een gezellige middag of avond door te brengen. In de provincies Groningen en Friesland weten ze wel wat lekker is.

Tip: Geen zin om te bobben? Boek een overnachting!

Echte ambacht wordt hier nog gewaardeerd. En dat merk je aan de vele ambachtelijke bieren die hier geschonken worden. Van tripels tot witbier en van IPA tot stout, je kunt het er allemaal vinden. Een ambachtelijke brouwer besteedt veel tijd en aandacht aan de totstandkoming van een biertje. Bovendien proberen ze een eigen smaak te creëren. Hierdoor zit er veel variatie tussen de vele soorten bier. Een echte bierliefhebber heeft niks liever dan verrast te worden door een rijke en originele smaak van een biertje dat hij of zij nog nooit eerder gedronken heeft. Een bierproeverij is een uitstekende gelegenheid om in aanraking te komen met nieuwe smaken en fantasierijke nieuwe brouwsels. Om het wat makkelijk voor jullie te maken, hebben we de beste bierproeverijen van de noordelijkste provincies van ons land op een rijtje gezet.

1. Drankenspeciaalzaak Apen en Bieren

Oosterstraat 22 - Drachten Deze zomer is Drachten een prachtige drankenspeciaalzaak rijker geworden. Met zeer veel kennis aan het roer is dit een absolute succesformule. Opgericht door Gerwin, eigenaar van Café het Raadhuis, en Johan van bierbrouwerij Noarder Dragten. Het is een speciaalzaak boordevol whisky's en bieren. Uiteraard vind je er ook een collectie wijn, rum en veel ander gedistilleerd. Ben je echt op zoek naar advies over een prachtige whisky of speciaalbier dan ben je hier zeker aan het juiste adres. In de slijterij zijn diverse mogelijkheden tot het proeven van een aantal producten en er worden proeverijen georganiseerd door diverse leveranciers. Uiteindelijk zullen de proeverijen verder uitgebreid worden en zal het ook mogelijk zijn om een proeverij te boeken. De huidige evenementen zijn te vinden op hun facebook pagina. Hier vind je overigens ook de nieuwste producten en vaak interessante achtergrondinformatie en leuke weetjes over de diverse producten. Lees meer...

2. Kafee It Wapen Fan Fryslân

Rengersweg 51 - Oentsjerk Kafee It Wapen Fan Fryslân heeft de sfeer en de gezelligheid van een echt buurtcafé. De uitbaters zijn uiterst gastvrij en zelf ook echte bierliefhebbers. En dat zie je terug aan het enorme aanbod speciaalbieren. Die kun je natuurlijk gewoon bestellen terwijl je geniet van de sfeer van het café. Maar je kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan een leerzame en hartelijke bierproeverij. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Dankzij de vele soorten bier die Kafee It Wapen Fan Fryslân in huis heeft, is het een bijzondere ervaring. Er zitten typisch Friese bieren tussen, maar ook Belgische abdijbieren en andere ambachtelijke bieren uit alle uithoeken van de wereld. Uitbater Jurjen Boonstra vertelt met veel passie over de verschillende soorten en smaken. Je kunt de proeverij ook combineren met een diner. Bij elk biertje krijg je dan een bijpassend gerecht. De echte bourgondiër kan zo'n geweldige, gastronomische ervaring natuurlijk niet afslaan. Desgewenst kun je ook een proeverij op locatie aanvragen. Maar dan mis je wel de gezelligheid van Kafee It Wapen Fan Fryslân.

3. Biercafé 3B

Wijde Noorderhorne 2 - Sneek Bier en Friesland gaan uitstekend samen. Dat bewijst Biercafé 3B in Sneek nog maar eens. Ze hebben hier een duizelingwekkend aantal van 25 bieren op de tap en 200 op de fles. Daar zitten een paar heerlijke exemplaren uit de streek tussen. Maar de beste bieren van over de hele wereld zijn verzameld. Voor een smakelijke IPA, een verrukkelijke Belgische Tripel of een heerlijke Russian Imperial Stout ben je aan het juiste adres. Door deel te nemen aan een van de bierproeverijen kom je veel te weten over de verschillende biersoorten. Zelfs de meest fervente bierliefhebber zal bij Biercafé 3B een biertje aantreffen dat hij of zij nog nooit heeft geproefd. Heerlijke hapjes vergezellen de verschillende biertjes. Die zijn speciaal gemaakt om de smaak van het bier nog meer tot uiting te brengen. Deelnemers kunnen kiezen voor een bierproeverij met 3 of met 6 bieren. Onder enthousiaste begeleiding word je gestimuleerd om elk smaakdetail te proeven. Als je het nog niet was, dan word je bij Biercafé 3B omgetoverd tot een ware fijnproever.

  

4. VOF Terschellinger Bieren

Baaiduinen 32 - Baaiduinen Op Terschelling zit een van de meest opmerkelijke bierbrouwerijen van ons land. Bij VOF Terschellinger Bieren worden lokale ingrediënten gebruikt om de verschillende biersoorten een karakteristieke smaak te geven. En dat is wonderwel gelukt. Inmiddels zijn er 8 geweldige exemplaren. Dat zijn bovendien soorten met sterk uiteenlopende smaken. Er zit bijvoorbeeld een licht zomerbiertje tussen, maar ook volle tripels en rijke, dark ale bieren. Om deze in het proeflokaal zelf te proeven is een feest op zich. De proeverijen bij VOF Terschellinger Bieren zijn bovendien een leerzame ervaringen. Je maakt kennis met de biersoorten die er gebrouwen worden en komt meer te weten over het achterliggende brouwproces. De bijzondere ingrediënten die worden gebruikt zorgen voor verrassende smaken. Uit de hoge kwaliteit van het bier blijkt wel dat de brouwers precies weten waar ze mee bezig zijn. Op ambachtelijke wijze unieke biertjes brouwen is de missie van VOF Terschellinger Bieren. Deze instelling heeft ze al meerdere onderscheidingen opgeleverd. Bier is nog lekkerder met bijpassende hapjes. Daar wordt voor gezorgd. Zoals je misschien al had verwacht, zijn ook de hapjes typisch Terschellings. Een bezoek aan het proeflokaal is een geweldige ervaring voor bierliefhebbers. Daarbovenop kom je meteen te weten wat de beste hapjes van het eiland zijn.

5. Het Brouwdok

Nieuwe Willemskade 8 - Harlingen Haven Bier smaakt nog lekkerder wanneer je het op een schitterende locatie drinkt. Het Brouwdok ligt aan de Waddenzee. Een geweldige plek om een aantal heerlijke biertjes op de proef te stellen. De brouwerij zelf is splinternieuw. Een rondleiding door deze moderne brouwerij is erg bijzonder. Helemaal omdat je zelf bier mag gaan brouwen. Het Brouwdok maakt een aantal verrukkelijk smakende bieren. Tussen het standaard aanbod staat bijvoorbeeld De Dokwerker. Dat is een uniek biertje met een vleugje van koffie en cacao. Het smaakt zo goed dat het verkozen is tot het beste bier van het noorden van Nederland. Ook zijn er een aantal seizoensgebonden bieren. Hierdoor is een bezoek aan het Brouwdok elke keer anders. Je kunt ervoor kiezen om een rondleiding te doen en zelf bier te brouwen. Uiteraard kun je ook gewoon langskomen om de verschillende biertjes uit te proberen. De Waddenzee is tijdens elk seizoen van het jaar een prachtige locatie om een speciaalbiertje op open te trekken. Het uitzicht en de verrassende smaken zullen je vast overhalen om meerdere malen een bezoek te brengen.

6. Tsjerkebier

Doarpsstrjitte 2 - Easterwierrum Bier proeven bij een bierbrouwerij is extra bijzonder. Vooral wanneer er nog op een ambachtelijke wijze gebrouwen wordt. Bij Tsjerkebier worden bezoekers getrakteerd op een leerzame en vermakelijke rondleiding op een schitterende locatie. Een oude timmerfabriek is omgebouwd tot pand waar op een moderne manier bier wordt gemaakt. En daar zitten heerlijke en verrassende exemplaren tussen, zoals Zware Dominee en Lichte Preek. Tijdens de rondleiding kun je bovendien genieten van het prachtige, landelijke uitzicht op de Greidhoeke. De brouwers vertellen uitgebreid hoe hun bier gebrouwen wordt. Hierdoor kom je veel te weten over bier in het algemeen en over wat Tsjerkebier zo bijzonder maakt. Na de rondleiding is het tijd om te proeven. Uiteraard is dat bij uitstek het moment om te kijken of je terug kunt proeven wat de brouwers verteld hebben. Een bezoek aan Tsjerkebier is bijzonder en leerzaam. Bovendien krijg je de gelegenheid om overheerlijke biertjes te proeven op de plek waar ze gebrouwen worden.

7. De Bier Topper

Hendrik Lofversstraat 4 - Groningen Bier proeven is gezellig en lekker tegelijk. Dat is duidelijk. Een bierproeverij op een zelf gekozen locatie is ook nog eens heel erg gemakkelijk. Dit is precies wat De Bier Topper doet. Ze komen bij je langs om je de heerlijkste bieren te laten proeven. Zo'n proeverij hou je gewoon bij je thuis, in een vakantiehuisje of bij je eigen sportvereniging. Je kunt de bierproeverij ook helemaal naar smaak samenstellen. Allereerst kies je hoeveel bieren je wilt proeven. Er is een normale proeverij met 6 bieren, een large versie met 8 soorten van de verrukkelijke drank en extra large voor de echte liefhebber die er 10 wil proeven.

Je kunt je laten verrassen door de expert van De Bier Topper die langskomt. Maar het is ook mogelijk om een thema door te geven. En daar zijn er uiteraard erg veel van. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een thema met alleen België, het Verenigd Koninkrijk, zware jongens of zomerbieren. Dit is slechts een greep uit de enorme hoeveelheid opties. Tijdens de proeverij kom je van alles en nog wat over de verschillende biersoorten te weten. Je krijgt bijzondere bieren te proeven en daarvoor hoef je je voordeur niet eens uit te lopen. Dat is de perfecte formule voor een geweldige avond of middag.

8. Brouwerij Dockum

Hogendijken 20 - Dokkum Brouwerij en proeflokaal in één. In Brouwerij Dockum worden speciaalbieren op ambachtelijke wijze gebrouwen door Tim Cuperus, de jongste professionele Nederlandse bierbrouwer. In de open keuken worden smaakmakende gerechten gecombineerd met de lekkerste speciaalbieren van Kâld Kletske. Vanwege de enorme variatie aan mout, hop, kruiden en gist die het kan bevatten, tilt de juiste samenstelling het gerecht naar een hoger niveau. Onze bieren op hun allerbest ervaren? Beleef een rondleiding en neem plaats tussen de koperen ketels. Geniet in het sfeervolle proeflokaal van de huisgebrouwen speciaalbieren en de lekkerste gerechten. Zelf uniek bier brouwen? Leer dan onder begeleiding van brouwer Tim de fijne kneepjes van het vak. Dit duurt ongeveer 5 tot 6 uren met tussendoor een biertje en een hapje. Na 5 weken gisten staat je eigen biertje klaar, inclusief bijbehorend etiket.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen