De 9 Beste Bierproeverijen In Zuid-Holland
Jurjen Idskes
30 september 2019 
8 min. leestijd

De 9 Beste Bierproeverijen In Zuid-Holland

Om bier echt goed te proeven zul je rustig de tijd moeten nemen. Ambachtelijke bieren hebben een complexe smaak waarbij vooral de nuances belangrijk zijn. Kleine verschillen in ingrediënten en in het brouwproces kunnen leiden tot grote veranderingen in de smaak. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor andere biersoorten dan pils. Dat is best opvallend, want in de afgelopen eeuwen zijn veel biersoorten in veel landen verdwenen doordat pils verreweg het meest populaire bier is geworden. Met name in België zijn ze gelukkig volop doorgegaan met het brouwen van karaktervolle en eigenzinnige biersoorten.

Deze traditie bestaat ook nog steeds in ons eigen land en in steeds meer landen zie je onafhankelijke, ambachtelijke brouwerijen verschijnen. Er is dus weer heel wat om te proeven. Dagelijks komen er nieuwe biertjes en smaken bij. Een bierproeverij is een perfect moment om er een aantal zelf te proberen. Het is de kans om unieke biertjes te proberen en met elkaar te vergelijken. Bovendien is een bierproeverij een ontzettend leuke activiteit en zeer geschikt als uitje met een groep vrienden. Bij deze 9 gelegenheden in Zuid-Holland is bier proeven een extra bijzondere ervaring.

1. Bierfabriek Delft

Burgwal 45-49 - Delft De nummer één op deze lijst is Bierfabriek Delft. Hier wordt ambiance en overheerlijk, zelf gebrouwen bier op een geweldige manier met elkaar gecombineerd. De biertjes worden uit de prachtige, glimmende tanks die midden in het restaurant staan getapt. Bierfabriek Delft is zelf verantwoordelijk voor drie van de bieren die je kunt bestellen. De Ale Rosso is een fris, robijnrood bier dat tegelijkertijd bitter en zacht is. Bianco is een verfrissend blond bier dat sterk doet denken aan de veelgeprezen, Belgische abdijbieren. Nero is een donker bier voor liefhebbers van porter. De Bierfabriek heeft een unieke pils die elders gebrouwen wordt. Ook deze smaakt erg lekker en heeft een volle en rijke smaak.

Bier smaakt natuurlijk nog lekkerder in combinatie met eten. Je kunt bij Bierfabriek Delft allerlei lekkere hapjes bij je bier bestellen. Ze hebben daarnaast ook een menukaart met complete gerechten. De meest in het oog springende daarvan is het verrukkelijke, Franse boerderijkippetje. Deze heeft 24 uur de tijd gehad om een heerlijke marinade op te nemen en wordt bereid op de houtskool barbecue. Overheerlijke, karaktervolle bieren, enorm veel gezelligheid en bourgondisch genieten, Bierfabriek Delft heeft het allemaal.

2. Café Pardoen

Spaansekade 62 - Rotterdam Bij Café Pardoen is er een geweldig aanbod van verschillende bieren. Daar zitten bijvoorbeeld wereldberoemde, Belgische abdijbieren tussen. Een aantal namen zullen bierkenners bekend in de oren klinken. Maar er zijn ook meer dan genoeg exemplaren die uiterst uniek zijn. Een bierproeverij bij Café Pardoen is dan ook een erg bijzondere ervaring. Dat komt door de zeldzame bieren die ze schenken en de prachtige verhalen van bierkenner en kastelein Ron Luijten. Hij kan als geen ander over bier vertellen. Verwacht dus geen droge opsommingen van feiten, maar uiterst vermakelijke anekdotes, leuke verhalen en inzichten in de kleine kneepjes van het brouwersvak.

Het café is een typisch Rotterdamse kroeg, waar gezelligheid nog op de eerste plek staat. Wat dat betreft dus ook een ideale locatie voor een bierproeverij. Het assortiment bieren van Café Pardoen heeft ertoe geleid dat mensen vanuit heel Europa langskomen om inspiratie op te doen. Als je echt bijzondere bieren wilt proeven, dan moet je bij Café Pardoen zijn.

3. Angie's Kitchen

Noordeinde 148 - Den Haag Angie's Kitchen is in een prachtig, monumentaal pand en is in Den Haag gevestigd. In een gezellige atmosfeer en met vriendelijke bediening is dit een uitgelezen plek om heerlijke biertjes te proeven. Helemaal wanneer je kiest voor een High Beer. Dat is een middagvullend programma waar bier in het zonnetje wordt gezet. Je krijgt meerdere soorten te proeven en deze worden vergezeld door al net zo lekkere hapjes. In totaal krijgen deelnemers 5 bieren te proeven en die worden elk vergezeld met een toepasselijk hapje. Deze culinaire snacks zijn perfect om het pallet schoon te maken en de smaak van bier nog verder tot uiting te brengen.

Angie's Kitchen heeft een mooie selectie van bieren. Er zitten veel vaste speciaalbieren tussen maar er zijn ook twee wisseltaps. Angie's Kitchen beschikt over een schitterende, aanliggende tuin. Bij mooi weer is er niks fijner dan hier een aantal ambachtelijke biertjes met bijpassende hapjes te verorberen.

4. BeerFood Forever en Lemmy's

Morsstraat 25 - Leiden Bij BeerFood Forever wordt het beste van twee werelden gecombineerd. Zoals de naam al doet vermoeden draait alles hier om culinaire hoogstandjes en smakelijke biertjes. Deze eetgelegenheid is namelijk onderdeel van Lemmy's. Dat is een biercafé dat al meer dan 23 jaar bezig is met het proeven en verzamelen van de beste bieren van de wereld. De twee horecagelegenheden liggen recht tegenover elkaar.

Bij BeerFood Forever hebben ze dan ook dezelfde bierkaart. De voortreffelijke, culinaire hoogstandjes kun jij als gast combineren met een bijzonder, ambachtelijk biertje. Die laat je gewoon van het tegenoverliggende Lemmy's overkomen. Lemmy's heeft een lange bierkaart met bijzondere bieren. Zelfs echte bierkenners zullen deze nog niet allemaal geproefd hebben. Voor een gezellige ambiance, heerlijk eten, vriendelijke bediening en prachtige bieren moet je bij BeerFood Forever zijn.

5. Stadsbrouwerij Dordrecht

Buddingh'plein 20 - Dordrecht Ambachtelijker brouwen dan ze in de Stadsbrouwerij Dordrecht doen kan bijna niet. Elk biertje wordt hier met de hand gebrouwen in relatief kleine ketels van 50 liter. Er is veel aandacht voor onderwijs en de kunst van het brouwen wordt overgedragen aan jongvolwassenen met een passie voor bier. Stadsbrouwerij Dordrecht brouwt bier op vrijwillige basis. Dat heeft geleid tot vier schitterende exemplaren.

Het heldere Schapenkopje Blond is fris en subtiel, perfect voor op het terras. Schapenkopje Amber is donkerder dankzij het gebruik van mout is wat bitterder en tegelijkertijd zoet. Voor een uitnodigende, volle smaak moet je het Schapenkopje Dubbel hebben. Schapenkopje Tripel is het bier met het hoogste alcoholpercentage. Deze is eveneens erg vol van smaak en heeft een vleugje sinaasappel. Al deze overheerlijke biertjes zijn afzonderlijk verkrijgbaar of in een pakket te bestellen. Op zaterdagen wordt om 15:00 uur een rondleiding gegeven door de brouwerij. Echt ambachtelijk bier met een eigen karakter vind je bij Stadsbrouwerij Dordrecht.

6. Brouwerij de Blauwe IJsbeer

Vuurkruidstraat 3 - Nieuwpoort De naam van Brouwerij de Blauwe IJsbeer is gebaseerd op ontdekkingsreiziger Willem Barentsz en diens avonturen rond Nova Zembla en het door hem gedoopte Beren-eiland. Sinds 2012 is de brouwerij bezig met het brouwen van bijzondere bieren met ludieke namen. Deze zijn stuk voor stuk heerlijk van smaak en bomvol van karakter. Weijsbeer is een weizen met een verfrissende smaak. Gouwe Ouwe IJsbeer is een mooi polderblond bier dat eigenlijk bij elke gelegenheid lekker smaakt.

Het bijzondere Uit je Wak IJsbeer is een speciaal amber bier dat op smaak gebracht is met kummel en koriander. Voor een bijzondere tripel moet je Mooi Weer IJsbeer hebben en liefhebbers van Schotse Ale komen bij de Schotse IJsbeer uit. Aan elk biertje wordt veel aandacht besteed en het brouwen gebeurt op een ambachtelijke manier. Het is een echt familiebedrijf waar smaak het allerbelangrijkste is.

7. Café-Restaurant Rootz

Grote Marktstraat 14 - Den Haag Café-Restaurant Rootz is een ontzettend gezellige plek midden in het centrum van Den Haag. Ambachtelijke bieren en culinaire hoogstandjes worden hier dagelijks gecombineerd. Voor vaste gasten is het geen verrassing dat ze al meerdere malen onderscheiden zijn met landelijke prijzen voor hun eigen bier. Met name Rootz Blond is uitermate populair. Veel bierliefhebbers drinken deze frisse dorstlesser met veel plezier. Elk smakelijk gerecht is voorzien van biersuggesties. Hierdoor kunnen klanten altijd op prachtige smaakcombinaties rekenen.

Café-Restaurant Rootz heeft een aanbod van meer dan 240 bieren uit Nederland en België. Je kunt gewoon aanschuiven, de bierkaart erbij pakken en een mooi exemplaar uitzoeken. Daarnaast kun je ook deelnemen aan de vermakelijke en informatieve bierproeverijen. Café-Restaurant Rootz is ook nog eens verantwoordelijk voor de organisatie van bierfestivals. Een café midden in Den Haag waar alles in het teken staat van bier is een onmisbare plek voor iedereen die zichzelf een bierkenner noemt. In de zomer kun je bovendien genieten van het prachtige en ruime terras.

8. Eeterij & Proeflokaal Stadsbrouwhuis

Aalmarkt 1-3F - Leiden Eeterij & Proeflokaal Stadsbrouwhuis heeft het allemaal; een eigen brouwerij, een schitterende bar en een restaurant met eten om je vingers bij af te likken. De bierkaart staat vol met bieren die je bijna nergens anders vindt. Er staan vooral bieren uit Nederland, België en de Verenigde Staten op. Dat laatste land is voor velen wellicht een verrassing. Maar sinds een aantal jaren is daar de biermanie ook in volle gang. Kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen komen als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels komen er een behoorlijk aantal heerlijke biertjes uit dit land. Tussen het Belgische en Nederlandse aanbod staan een paar verrassende bieren die veel mensen ook niet bekend voor zullen komen.

Als klap op de vuurpijl brouwt Eeterij & Proeflokaal Stadsbrouwhuis ook nog eens zelf bier. Het mag gezegd worden dat dit zonder meer goed smaakt. Daarbovenop is Eeterij & Proeflokaal Stadsbrouwhuis schitterend ingericht en dus een uitstekende plek om grondig bier te proeven.

9. Crooked Spider

Jagerslaan-noord 10 - Wassenaar Niels Beekhuizen is een echte bierliefhebber en heeft in 2014 uit hobby de kleinschalige bierbrouwerij Crooked Spider opgericht. Dankzij passie en kunde werd de brouwerij al vrij snel succesvol. Hoewel het bier nog steeds op kleine schaal gebrouwen wordt, is het inmiddels in grote delen van ons land verkrijgbaar. Een aantal creaties hebben zowel nationale als internationale onderscheidingen binnengesleept.

Inmiddels brouwt Crooked Spider zeven verschillende bieren en zo nu en dan een special. Daar zit een American Amber, een English IPA een Blonde d'été en een Russian Imperial Stout tussen. Deze zijn allemaal met veel zorg gebrouwen door iemand die zelf helemaal weg is van bier. De R.I.B.A.C.S is de meest opvallende naam. Het staat voor Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout. Dit verrassende bier is minimaal 6 maanden in een houten vat gelagerd en er zitten subtiel smaken van koffie en chocolade in verwerkt. Crooked Spider is niet bang om te experimenteren en dat leidt steeds weer tot geweldige creaties.

Wellicht is dit ook interessant: bijzondere restaurants Den Haag

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen