Bierproeverij Limburg, dit zijn de beste plekken!
Jurjen Idskes
21 september 2019 
7 min. leestijd

Bierproeverij Limburg, dit zijn de beste plekken!


Een bierproeverij in Limburg is een gezellig idee voor een uitje met je vriendengroep. Het leuke is dat iedere bierproeverij anders is. Door de grote hoeveelheid combinaties van smaken kunnen er vrijwel oneindig veel verschillende biertjes gebrouwen worden. Nederland is een echt bierland en zo ook in provincie Limburg. Tussen de liefhebbers zitten behoorlijk wat fijnproevers. Voor hen is bier niet alleen pils dat je met grote hoeveelheden achterover slaat op een feestje. Bier heeft namelijk een erg complexe smaak.

En ambachtelijke brouwerijen zijn continu op zoek naar het ontdekken van nieuwe smaken. Uiteraard bestaan er ook eeuwenoude recepten die tot de echte klassiekers behoren. Bij een bierproeverij kun je leren hoe je bier moet proeven. Maar je kunt ook gewoon genieten van al het lekkers dat je voorgeschoteld krijgt. Goed gezelschap en lekker eten en drinken is immers het recept voor een geslaagde avond of middag.

In Limburg wordt er in ieder geval heel wat lekkers gebrouwen. Je kunt hier terecht voor speciale, lokale bieren die gemaakt zijn met Limburgse ingrediënten. Verder worden de lekkerste biertjes van over de hele wereld natuurlijk ook verzameld. België ligt op een steenworp afstand, dus dat is alvast een goed begin. Craft beer, oftewel ambachtelijk bier, is wereldwijd een opmars aan het maken. Bij een bierproeverij kun je dus ook verrukkelijke exemplaren uit verrassende landen verwachten. Voor een fantastische bierproeverij in Limburg kun je terecht bij één van deze acht gelegenheden.

1. Bierproeverij Remise 56

Albert I laan 56 - Koersel Bier proeven op de plek waar het gebrouwen wordt is altijd bijzonder. Bij Remise 56 doe je dat gewoon in het keigezellige café dat in hetzelfde gebouw als de brouwerij gevestigd is. In een schitterend pand uit 1907 met een warm en tegelijkertijd industrieel karakter smaakt bier extra lekker. In de brouwerij worden inmiddels drie overheerlijke biertjes gebrouwen. Dat zijn een heldere blonde tripel, een zachte en volmondige diepdonkere dubbel en een verfrissende en krachtige superpils. Zo nu en dan wordt een nieuw recept bedacht wat leidt tot een verrassend biertje dat tijdelijk beschikbaar is. Het bier dat je bestelt wordt rechtstreeks vanuit een van de grote schenktanks getapt. Bovendien zijn er zeer smakelijke versnaperingen te bestellen die perfect smaken bij de verrukkelijke biertjes. Je kunt ook dineren bij Remise 56. Echte bierliefhebbers moeten hier minstens één keer geweest zijn om te proeven wat de brouwerij allemaal in huis heeft. Geen verrassing dus dat Remise 56 op 1 staat als beste bierproeverij in Limburg

De Beste Bierproeverij In Limburg

2. Alfa

Thull 15 - Schinnen Nederlanders die op z'n tijd een biertje drinken zullen allemaal wel bekend zijn met Alfabier. En dat is eigenlijk best bijzonder. Want Alfabier is een relatief kleine, onafhankelijke bierbrouwerij.  Het leuke is dat het nog steeds een familiebedrijf is. De brouwerij wordt al vier generaties lang met veel passie geleid door de familie Meens. Dat heeft inmiddels tot zes karaktervolle en uitzonderlijke bieren geleid. Dat zijn Edel Pils, Krachtig Dort, Donker Bruin, Lentebok, Herfstbok en Super Strong 9,2. Het mag gezegd worden dat deze bieren in de smaak vallen bij het brede publiek en echte kenners. Want al vier jaar op rij heeft Alfa Edel Pils een podiumplaats weten te bemachtigen bij de grote Dutch Beer Challange en de internationale Londen Beer Competition. Alle ingrediënten komen uit de streek. Alfa selecteert deze allemaal met de hand. Bovendien beschikt Alfa over een eigen bron met water van een uiterst hoge kwaliteit. Een bezoek aan zo'n unieke en ambachtelijke brouwerij is een ervaring op zich. Bovendien krijgen deelnemers natuurlijk ook heel wat lekkers te proeven. Kortom, het is een onmisbare ervaring voor iedereen die zichzelf een bierliefhebber noemt.


3. Herberg De Zwarte Ruiter

Markt 4 - Gulpen Een andere hele leuke bierproeverij in Limburg is Herberg de Zwarte Ruiter. Bij De Zwarte Ruiter worden duurzaamheid, gezelligheid en traditie gewaardeerd. Het is dan ook een uitgelezen plek om een paar heerlijke biertjes te proeven. De herberg dankt zijn naam aan de Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter die in 1893 werd opgericht. Deze werd bekend door het brouwen van het unieke Maastrichts Oud, ofwel “Mestreechs Aajt”. De brouwerij bestaat helaas niet meer en het bijzondere bier was ook tijdelijk niet meer beschikbaar. Gelukkig is daar verandering in gekomen met de oprichting van Herberg De Zwarte Ruiter.Uiteraard schenken ze hier ook andere, verrukkelijke biertjes. Op de tap kun je vrijwel elk biertje van Gulpener vinden. Verder zijn er volop trappisten en abdijbieren op de fles te bestellen. Zoals je van een herberg verwacht kun je hier ook eten en slapen. Je kunt genieten van heerlijke drankjes in het bruin café-restaurant. Herberg De Zwarte Ruiter heeft een schitterend terras waar het met mooi weer prima vertoeven is. Het is een ideale plek om een paar heerlijke biertjes op een historische locatie te drinken.

4. Proeflokaal Goesting

Henseniusplein 1 - Venray Met meer dan 300 bieren op de kaart is het duidelijk dat iedereen die zich een bierliefhebber noemt een keer bij Proeflokaal Goesting op bezoek moet. De medewerkers van Proeflokaal Goesting zijn stuk voor stuk bierkenners. Bij elk biertje weten ze een mooi verhaal te vertellen. Bovendien kunnen ze je voorzien van advies op basis van wat je lekker vindt. Je kunt ook alles uit handen geven en een mooi biermenu laten samenstellen. Dat is een uitgelezen gelegenheid om nieuwe smaken te ontdekken. Als het op genieten aankomt, dan zijn de uitbaters van Proeflokaal Goesting echte puristen. Ze geloven in ambachtelijk gebrouwen bieren met een eigen karakter. Bovendien hebben ze een uitzonderlijk goede kaart met hapjes. Die gaan uitstekend samen met een biertje en zorgen ervoor dat je nog meer en nog langer kunt genieten. Op maandagavond is Proeflokaal Goesting extra speciaal. Gasten worden op die dag namelijk getrakteerd op live muziek. En dan smaakt je biertje natuurlijk extra lekker. Van ambiance tot aanbod en kennis, Proeflokaal Goesting is een geweldige plek voor levensgenieters die van goed bier houden.

Bierproeverij Maastricht

5. Pub Henry VIII

Grotestraat Centrum 24 - Valkenburg aan de Geul Bij Pub Henry VIII is de ambiance perfect en smaakt het bier geweldig. Het spreekt dus voor zich dat je op een geweldige manier biertjes kunt proeven bij deze bierproeverij in Valkenburg. Deze bierproeverij in Zuid Limburg heeft zes vaste bieren op het vat en een aantal wisseltaps. Alle speciaalbieren die je kunt verwachten staan tussen het aanbod. Daarbovenop zijn er nog een aantal extra unieke bieren die je alleen op aanvraag kunt krijgen. Bij Pub Henry VIII kun je met je vrienden genieten van een high beer. Dat is een menu met vier bieren die worden vergezeld met smakelijke en bijpassende hapjes. Je kunt de vier bieren zelf uitkiezen. De pub heeft vier verschillende bierproeverijen opgesteld, die worden bierwandelingen genoemd. Dat zijn de “Lady's Choice”, “Bier voor Dappere Drinkers”, “Trappisten Tour” en “Pub's Choice”. Alles bij Pub Henry VIII staat in het teken van gezelligheid en heerlijke drankjes en hapjes. Vanzelfsprekend is dit dus een voortreffelijke plek om te genieten van een aantal speciale biertjes.

Bierproverij Zuid Limburg

6. Café de Zwaan

Markt 68 - Maastricht Midden in het centrum van Maastricht is Café de Zwaan gevestigd. In de omgeving staat de bierproeverij Maastricht bekend als dé plek om speciaalbieren te drinken. Vooral de Belgische en Nederlandse speciaalbieren zijn volop vertegenwoordigd op de menukaart. De 200 exemplaren tellende collectie staat garant voor heel wat uiteenlopende smaken. Twee professionele biersommeliers zijn verantwoordelijk voor de selectie. Fervente genieters van bier zullen het aanbod dan ook zonder meer kunnen waarderen. Bovendien is het assortiment zo ruim dat je waarschijnlijk wel een paar biertjes kunt proberen die je nog niet eerder hebt gedronken. Als je een hapje wilt eten dan ben je ook aan het goede adres. Café de Zwaan is namelijk al eens uitgeroepen tot beste eetcafé van Limburg. Daar hebben het enorme assortiment bier, het overheerlijke eten en de gezelligheid voor gezorgd. In Maastricht is Café de Zwaan een begrip op zich en voor bierliefhebbers een niet te missen uitgaansgelegenheid.

7. Gulpener

Rijksweg 16 - Gulpen Gulpener is inmiddels een gevestigde naam onder de biermerken. Het is een onafhankelijke brouwerij die bier op ambachtelijke wijze brouwt. Gulpener brouwt bovendien heel wat verschillende bieren. Van seizoensgebonden toppers tot biologische bieren en bekende klassiekers, je vindt het hier allemaal. Je kunt er terecht voor een bierproeverij. Op de brouwerij kun je zelfs je eigen bier brouwen. Of je kunt ervoor kiezen om achter de geheimen van een professionele brouwer te komen. Een bezoek is perfect voor mensen die meer te weten willen komen over bier. Maar je kunt er ook terecht om een lekker biertje te proeven op een mooie locatie. De speciale biercolleges die Gulpener geeft zijn uniek. Je ziet niet vaak dat een brouwer zo veel geheimen verklapt aan geïnteresseerde bezoekers. Wat je wensen ook zijn, als je van bier houdt dan komen ze bij Gulpener tot vervulling. Bovendien smaakt bier in het schitterende, Limburgse heuvellandschap nog lekkerder.  

8. Brouwerij Klinker

Muntstraat 45 - Maastricht Dat deze brouwerij als laatste genoemd wordt betekend niet dat dit geen goede plek is voor een bierproeverij in Limburg. Bij Brouwerij klinker hebben ze ongelooflijk veel inspiratie. Dat zie je terug in het enorme assortiment aan verschillende bieren. Desgewenst kun je hier zelfs een nieuwe, eigen biersoort bestellen. Kenmerkend aan de bieren van Klinker is de uitgesproken smaak. De brouwers zijn niet bang om nieuwe recepten uit te proberen. Zo veel creativiteit en lef wordt door veel bierliefhebbers gewaardeerd. Brouwerij Klinker maakt onder andere tripels, dubbels IPA's en blonde bieren. Een bierquiz of bierproeverij is hier extra bijzonder. Helemaal omdat het aanbod van seizoen tot seizoen varieert. De karaktervolle bieren van Brouwerij Klinker drink je bovendien in een gezellig ingericht proeflokaal. Hier kun je gebruik maken van de kennis van het personeel of je helemaal laten verrassen. Als je wilt kun je smakelijke hapjes bij het bier laten serveren. In combinatie met een paar verrukkelijke versnaperingen smaakt het bier van Brouwerij Klinker nog beter.


Na het lezen van deze blog weet jij de leukste bierproeverij in Limburg te vinden. Wacht niet langer en ga het zelf ontdekken. Veel plezier!  

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen