De Top 8 Bierproeverijen In Overijssel
Jurjen Idskes
26 juli 2019 
7 min. leestijd

De Top 8 Bierproeverijen In Overijssel

Bier is de meest gedronken alcoholische drank van ons land. Met een goed opgezette bierproeverij kun je meer te weten komen over dit wonderlijke brouwsel. Bier is namelijk niet alleen maar geschikt om met grote hoeveelheden achterover te slaan tijdens carnaval of een voetbalwedstrijd. Het is ook een drank voor de fijnproever. Er zijn namelijk erg veel verschillende soorten bier. Daarvan is pils verreweg de meest bekende. Maar je hebt bijvoorbeeld ook tripels, dubbels, weizen, blond bier in IPA. Verder heb je nog seizoensgebonden bier zoals lentebock. Van al deze soorten zijn er vreselijk veel varianten. En dat is natuurlijk uitstekend nieuws voor de fijnproevers onder ons. Want een mooi bier heeft een complexe smaak. En dat niet alleen, de smaakcombinaties zijn vrijwel oneindig. Er zijn niet voor niets zo veel brouwers en biersoorten. Een bierproeverij is een uitgelezen gelegenheid om nieuwe smaken te ontdekken. En je hebt meteen de kans om meer te weten te komen over het brouwproces. In Overijssel weten ze wel wat lekker bier is. Op veel plaatsen wordt bier hier nog op ambachtelijke wijze gebrouwen. De beste bierproeverijen van de provincie Overijssel hebben we voor jou op een rij gezet.

1. DAVO Bieren

Sluisstraat 6 - Deventer DAVO is een nog relatief jong biermerk uit Deventer. Met hart en ziel werken ze hier aan het brouwen van de lekkerste bieren. Want de oprichters en medewerkers hier zijn stuk voor stuk ongelooflijke bierliefhebbers. En dat proef je terug in elk van de vele verschillende soorten die ze brouwen. In de Brewpub kun je deze allemaal uitproberen. Daarnaast worden de bieren van DAVO in verschillende slijters en horecagelegenheden verkocht en natuurlijk in hun eigen bar in Arnhem.

In het midden van de Brewpub staat de brouwinstallatie. Je kunt hier deelnemen aan een rondleiding of een van de uitgebreide proeverijen. Hier vertelt een echte bierbrouwer over de fijne kneepjes van het vak. En een bierliefhebber laat de verhalen van een brouwer natuurlijk niet zomaar langs zich heen gaan. Het allerbelangrijkste, en lekkerste, is natuurlijk nog steeds het drinken van bier. En bij de Brewpub hebben ze er 12 op tap en een enorme selectie aan bieren op de fles. Een bierproeverij bij DAVO bieren is een uitzonderlijke en smaakvolle ervaring.

2. Pelle's Eten en Drinken

Hoofdstraat 9 - Deurningen Pelle's Eten en Drinken is een erg gezellig eetcafé in het centrum van Deurningen. Voor liefhebbers van bier is het goed om te weten dat je hier ook terecht kunt voor een grote collectie verschillende soorten. Ze hebben 9 bieren op de tap en een enorme selectie die je op fles kunt bestellen. Echte fanatiekelingen kunnen lid worden van het Biergilde. Dat is een gezellige groep mensen die allemaal gepassioneerd zijn over bier. Tijdens bijeenkomsten worden ervaringen gedeeld. En elke deelnemer is vrij om een bier te introduceren. Uiteindelijk is het natuurlijk vooral belangrijk dat de aanwezigen genieten van een heerlijk biertje. Je kunt bij Pelle's ook gewoon deelnemen aan een proeverij. Bovendien is het terras verkozen als gezelligste van heel Overijssel. En dat is een hele prestatie. Pelle's is daarom een uitstekende plek om ook buiten te genieten van een smaakvol biertje. En de personeelsleden weten je als geen ander advies te geven. Voor het ontdekken van nieuwe soorten bier en smaken moet je dus ook bij Pelle's zijn.

3. Proeflokaal België 053

Oude Markt 20- Enschede In het centrum van Enschede is het prima vertoeven. En iedereen die echt van bier houdt gaat naar Proeflokaal België. Daar kun je in een gezellige atmosfeer heerlijke biertjes drinken. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze vooral een uitgebreide selectie Belgische bieren. En dat is toch wel het land dat traditioneel gezien het meest experimenteert met de smaak van de veelbesproken goudkleurige vloeistof. Je zult dus veel mooie, ambachtelijke bieren met een eigen smaak kunnen proberen. Bij Proeflokaal hebben ze 120 verschillende exemplaren op de fles en 10 op de tap. In een gezellige huiskamersfeer kun je onder het genot van een spelletje een lekker biertje drinken. En je kunt ook nog gewoon de krant lezen of tv kijken bij Proeflokaal België. Desgevraagd kan een van de medewerkers je een biertje aanbevelen op basis van wat je lekker vindt. Bovendien kun je een leuk weetje over een van je favoriete bieren te weten komen. Bij Proeflokaal België is er meer dan genoeg te lachen en iedereen wordt hartelijk en gastvrij ontvangen. Een uitstekende locatie om in alle rust van een biertje te genieten dus.

4. Othmar Bier

Commanderieplein 6 - Ootmarsum Bierbrouwen is een oeroude traditie. En dat weten ze bij Othmar Bier in Ootmarsum. Hier worden de oude biertradities nog altijd gerespecteerd. Alle soorten bier worden bijvoorbeeld volgens het Duitse Reinheitsgebot gebrouwen. Daardoor ontstaan er smaakvolle bieren waarbij de smaak ontstaat door een combinatie van natuurlijke ingrediënten. De ambachtelijke bieren worden allemaal in een enorme koperen ketel van 20 hectoliter gebrouwen. En natuurlijk kun je deze bieren allemaal komen proeven. Een overheerlijke Doppel Weizen, een Tripel of gewoon een Pilsner smaken namelijk het lekkerst op de brouwerij zelf. Othmar heeft ook seizoensgebonden bieren, zoals de overheerlijke herfstbock. Dat ze bij Othmar echte bierkenners zijn, proef je terug in de smaak. Het bier kenmerkt zich door een eigen karakter. De tour door de brouwerij is fantastisch. Modern en authentiek lopen op een wonderlijke wijze in elkaar over. Bovendien leer je alles over het brouwen van bier. Je kunt vrij vragen stellen en natuurlijk is er ook genoeg ruimte om te proeven. Er zijn maar weinig rondleidingen die zo smaakvol zijn als die van Othmar.

5. Huttenkloas Brouwerij

Ootmarsumseweg 95 - Albergen In de Huttenkloas Brouwerij in Albergen wordt bier nog op een echt ambachtelijke wijze gemaakt. En dat proef je terug. Dat het bier voortreffelijk smaakt, blijkt wel uit de snelle groei van de brouwerij. Sinds de start, in 2000, gaat het namelijk erg hard met Huttenkloas. Liefhebbers kunnen geen genoeg krijgen van de overheerlijke biersoorten die ze hier brouwen. En dat zijn er nogal wat. Want Huttenkloas is verantwoordelijk voor 120 verschillende soorten bieren. Er is dus heel wat te proeven. Wat dacht je van een dubbel of een American Pale Ale? Je kunt je ook laten verrassen door de krachtige smaak van Russian Imperial Stout. De brouwerij combineert traditionele ambacht met hedendaagse techniek. Een nieuwe brouwinstallatie is in 2018 in werking getreden. Inmiddels maakt de brouwerij tussen de 100 en 150 Hectoliter per week. Maar dat betekent niet dat de ambachtelijke werkwijze verloren is gegaan. Als jij wilt zien, ruiken en proeven hoe dat eraan toe gaat, dan kun je een rondleiding boeken. Of je kunt gewoon plaatsnemen in het proeflokaal. Hier wordt je getrakteerd op verrukkelijke biertjes. En authentiek Twentse hapjes maken de ervaring alleen maar smaakvoller.

6. Eet & Bierencafé De Beiaard

Oude Markt 24 - Enschede Enschede en bier gaan goed samen. Dat bewijzen ze nog maar eens bij Eet & Bierencafé De Beiaard. Gasten kunnen hier kiezen uit maar liefst 25 speciaalbieren op de tap. Mocht je favoriet daar niet tussen zitten, dan zul je deze waarschijnlijk vinden in een van de 150 bieren op fles. Je kunt hier dus gewoon langskomen om je favoriete bier te drinken, of om eens iets nieuws te proberen. De Beiaard heeft ook de mogelijkheid om een High Beer te doen met je vrienden. Dat betekent dat je bier gaat proeven dat vergezeld worden van lekkere hapjes. In totaal ga je 7 bieren proeven. En een enthousiaste bierkenner vertelt daar steeds een mooi verhaal bij. Je komt meer te weten over het specifieke brouwproces van een bepaald biertje. En je leert dus ook meteen waar de unieke smaak vandaan kom. Een High Beer is een gezellig begin van een vriendenweekend of vrijgezellenfeest. Maar het is ook een uitstekende manier om te genieten van een vrijdagmiddagborrel. Bij De Beiaard in Enschede kunnen bierliefhebbers ontspannen genieten van hun favoriete drankje.

7. BierBrouwerij De Pauw

Achterbroekweg - Ommen In de omgeving van Ommen kun je op een geweldige manier in aanraking komen met bijzonder bier. Dat doe je bij BierBrouwerij De Pauw. Hier worden verschillende soorten bier op een traditionele manier gebrouwen. Dat zijn zelf gecreëerde smaken die geïnspireerd zijn door de Belgische speciaalbieren. In een landelijke omgeving kun je met een groep een rondleiding krijgen. Je leert over het brouwproces. En natuurlijk worden er heerlijke bieren geschonken die geproefd kunnen worden. BierBrouwerij De Pauw is een kleine biermaker die gerund wordt door twee broers die helemaal weg zijn van bier. En hun enthousiasme werkt zeker aanstekelijk. Het is ook mogelijk om een bierproeverij op locatie aan te vragen. Je kunt dus gewoon thuis blijven en het bier naar je toe laten komen.

8. Brouwerij Eanske

Weverstraat 35 - Enschede Bij Brouwerij Eanske kun je ontzettend lekker bier vinden. Eanske is een oude benaming voor Enschede die de lokale bevolking nog regelmatig gebruikt. Bij de brouwerij worden bieren op ambachtelijke wijze gemaakt en geheel volgens eigen recept. Dat resulteert in een selectie bieren met een karakteristieke smaak. Eanske is een relatief kleine brouwerij. Desondanks produceert het een behoorlijk hoeveelheid bieren. Bovendien is de selectie niet altijd hetzelfde. Er zijn namelijk altijd een aantal seizoensgebonden of eenmalige soorten tussen. Hierdoor is elke bierproeverij anders. Deze proeverijen worden overigens gegevens door het brein achter de bierrecepten. Je krijgt dus uitleg van iemand die zelf full time bezig is met het brouwen van bier. En dat staat garant voor een leerzame middag of avond. En natuurlijk is er ook meer dan genoeg ruimte voor plezier en gezelligheid. Want het is vooral belangrijk dat jullie van bier genieten.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen