10 Bierproeverijen In Noord-Holland Voor De Echte Levensgenieter
Jurjen Idskes
13 augustus 2019 
8 min. leestijd

10 Bierproeverijen In Noord-Holland Voor De Echte Levensgenieter

Van bier moet genoten worden. En bij een van deze bierproeverijen in Noord-Holland gaat je dat zeker lukken. Van alle biersoorten is pils verreweg de bekendste. In Nederland wordt dit dan ook in grote hoeveelheden gedronken. Het probleem daarbij is vooral dat er weinig tijd wordt genomen om van de smaak te genieten. Bierproeverijen richten zich dan ook vooral op andere biersoorten. Tripel, dubbel, blond bier, IPA en kloosterbier zijn daar een aantal voorbeelden van. Bier begint steeds meer een drank voor de bourgondiër te worden. Brouwers kunnen vrijwel eindeloos experimenteren met nieuwe ingrediënten en composities. En dat maakt het proeven van bier juist zo'n geweldige ervaring. Ieder jaar verschijnen er weer nieuwe biersoorten. Tegelijkertijd worden andere bieren nog steeds volgens een eeuwenoud recept gebrouwen. Dat zegt ook meteen alles over de diversiteit van deze drank. In Noord-Holland zijn er een aantal gelegenheden waar je uitstekend bier kunt proberen. In dit blog vind je informatie over de 10 beste bierproeverijen in deze provincie.

1. Delirium Café Amsterdam

Piet Heinkade - Amsterdam Bierproeven bij Delirium Café Amsterdam is een feest op zich. Bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Want met meer dan 500 speciaalbieren is er altijd wel iets nieuws te proberen. En een proeverij is een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe smaken te ontdekken. Bij Delirium Café Amsterdam wordt de bierproeverij afgestemd op de groep die komt proeven. Voor beginners is dit een uitstekende optie om uiteenlopende smaken te ervaren. Gevorderde bierproevers krijgen juist de gelegenheid om een aantal bijzondere bieren te drinken. Daarnaast kom je heel wat leuke dingen te weten over het brouwproces van specifieke bieren. Bij Delirium Café Amsterdam is het bovendien heerlijk vertoeven. Het café ligt aan het IJ en er zit een enorm terras bij. Zowel in de zomer als in de winter kun je voortreffelijk bier proeven bij Delirium Café Amsterdam.

2. Berging Brouwerij

Jaagweg 6 - Purmerend Bier proeven op de plek waar ze gemaakt worden is altijd extra bijzonder. Geen ander kan namelijk zo gepassioneerd en geïnspireerd over een specifiek biertje praten als de brouwer zelf. En bij de Berging Brouwerij worden overheerlijke biertjes gebrouwen. Dat gebeurt allemaal op een ambachtelijke wijze. Tegelijkertijd proberen ze telkens met mooie, nieuwe smaken te komen. Op een schitterende locatie kun je proeven wat dat allemaal heeft opgeleverd. Als je wilt, kun je de proeverij combineren met een rondleiding. En dat is een zeer leerzame ervaring. De Berging Brouwerij maakt veel verschillende biersoorten, zoals Oak Aged Bock, Weizen en Quadrupel. Wanneer je met een groep van 15 mensen bent, dan kun je een afspraak maken voor een bezoek in het proeflokaal. En dat is zonder twijfel een aanrader voor iedereen die van bier houdt.

3. Brouwerij Troost

Westergas – Amsterdam Voor award winning bieren moet je bij Brouwerij Troost zijn. Tijdens een rondleiding door de brouwerij kom je alles te weten over het brouwproces. En natuurlijk is er ook meer dan genoeg ruimte om de bieren grondig te proeven. Zoals gezegd vallen deze regelmatig in de prijzen. Honingblond van Troost is bijvoorbeeld door het publiek verkozen tot beste bier van Noord-Holland. Daarnaast zijn Club Tropicana en NEIPA onderscheiden met een prestigieuze prijs. Zoals de namen al doen vermoeden, kun je hier bijzondere bieren en smaken ontdekken. Brouwerij Troost is altijd bezig met het verbeteren van bestaande recepten. Daarbovenop zijn ze niet bang om een risico te nemen met experimentele smaken. En dat pakt eigenlijk altijd geweldig uit. Brouwerij Troost is een moderne brouwerij met ambachtelijke tradities. Ze zorgen altijd voor een zo duurzaam mogelijk brouwproces met natuurlijke producten. En het resultaat wordt alom geprezen. In hun brouwerij in de Westergasfabriek kun je komen kijken hoe zij hun bier maken! Elke zaterdagmiddag om 16:00u geven ze rondleidingen in Troost Westergas. De rondleiding zal ongeveer vijfenveertig minuten duren en de kosten zijn €8,- p.p. Hiervoor krijg je uitleg over het brouwproces van één van hun rondleiders, mag je verschillende biertjes proeven en krijg je een flesje Troostbier mee naar huis. Zorg dat je op tijd bent om verzekerd te zijn van een plekje of reserveer via de knop hieronder.

4. Texelse Bierbrouwerij

Schilderweg 214 b - Oudeschild Op het grootste eiland van ons land wordt door de Texelse Bierbrouwerij heerlijk speciaalbier gemaakt met lokale ingrediënten. Elk speciaalbiertje bestaat uit hop, gist, tarwe, gerst en duinwater. Een groot aantal van deze bieren wordt inmiddels door heel Nederland verkocht. In 2015 won de brouwer zelfs de prijs 'Beste Onderneming van Noord-Holland'. Op Texel kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij. Je leert alles over het brouwproces en natuurlijk mag je ook proeven. Deelnemers krijgen in totaal vier verschillende bieren voorgeschoteld. Aan het einde van de rondleiding krijg je bovendien een origineel Texels bierglas om mee naar huis te nemen. Je kunt ook gewoon langskomen om een biertje te drinken in het proeflokaal. Op het aansluitende terras kun je in alle rust genieten van een van de verrassende smaken.  

5. Proeflokaal Brouwerij Zeglis in het Alkmaars Koffiehuis

Gedempte Nieuwesloot - Alkmaar Bij Brouwerij Zeglis houden ze ervan om te experimenteren met ingrediënten. Zo worden nieuwe hopsoorten gebruikt, unieke gistsoorten ingezet en verrassende toevoegingen aan het bier gedaan. Dankzij het talent van de brouwers is het eindresultaat altijd een groot succes. Je kunt al deze lekkere biertjes komen proeven in het Alkmaars Koffiehuis. Want daar is het proeflokaal van Brouwerij Zeglis gevestigd. Opvallend is dat het aanbod nooit hetzelfde is. Er zijn een aantal blijvende biersoorten, maar andere kun je slechts tijdelijk bestellen. Brouwerij Zeglis gaat graag op zoek naar nieuwe methodes en technieken om het beste bier te brouwen. Tegelijkertijd worden de biertradities niet vergeten. Bij Brouwerij Zeglis werken alleen maar echte bierliefhebbers. En dat proef je terug in elk van de verrukkelijke biertjes.

6. Brouwerij Kleiburg

Hullenbergweg 6 - Amsterdam Je wist waarschijnlijk nog niet dat er in de Bijlmer kloosterbier wordt gemaakt. Toch is dat precies waar Brouwerij Kleiburg het al een aantal jaren doet. In de brouwerij worden de waarden van het klooster aangehouden. En een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Het is verder opvallend dat het in dit geval om een protestants stadsklooster gaat dat in een flat in de Bijlmer gevestigd is. Voor bierliefhebbers is het vooral belangrijk om te weten dat het bier voortreffelijk smaakt. Bovendien kun je een kijkje achter de schermen nemen tijdens de rondleiding. En daarbij is natuurlijk ook ruimte om een aantal heerlijke biertjes te proeven. Deze hebben bovendien unieke en verrassende smaken. Zo kun je hier onder andere Siciliaans Witbier, Quadrupel Poorter en Porter Saison proberen. Er zijn veel factoren die Brouwerij Kleiburg bijzonder maken. En het bier is er daar zeker een van.

7. Brouwerij Breugem

Lagedijk 192 - Zaandijk Van een goed biertje kun je lange tijd genieten. Dat weten ze ook bij Brouwerij Breugem. Bovendien wordt hier volop met smaak geëxperimenteerd. Patrick Breugem is degene die de recepten bedenkt en het bier brouwt. Hij vindt dat bier vers gedronken moet worden. En dat kan natuurlijk eigenlijk alleen op de brouwerij zelf. Hier leer je bovendien direct de leuke en interessante verhalen over de totstandkoming van een bepaalde biersoort. Patrick brouwt alleen speciaalbieren. Biertjes waar je lang van kunt genieten. En dan moet de smaak natuurlijk wel perfect zijn en voldoende nuance hebben. Bij Brouwerij Breugem houden ze ervan om grenzen te verleggen. En dat heeft al heel wat opgeleverd. Hun Herfst Bock, Heet & Stout, Kracht Hout, Asian White en Seanse IPA zijn al in de prijzen gevallen. In de brouwerij kun je deze allemaal proeven, zo vers als maar kan. En je komt meteen meer te weten over het brouwproces.

8. Proeflokaal de Boom

Houttil 1 - Alkmaar Proeflokaal de Boom is een schitterend, Bourgondisch café. En dat zijn natuurlijk de beste locaties om van bier te genieten. Je kunt kiezen uit 8 bieren op de tap en meer dan 90 op fles. Je kunt dus altijd zo bij Proeflokaal de Boom naar binnen lopen om iets nieuws te proberen. Of juist om je favoriete biertje te drinken. Het personeel weet ook van alles over bier. Dus zij kunnen je ook zonder problemen voorzien van advies bij je bestelling. In het gezellige café heb je alle tijd en gelegenheid om de smaak van bier in je op te nemen. Een leuke bijkomstigheid is dat het Nationaal Biermuseum boven het proeflokaal gevestigd is. Je kunt dus zo de trap omhoog nemen als je meer te weten wilt komen over bier en het brouwproces. Bierfanaten zullen zich onmiddellijk thuis voelen bij Proeflokaal de Boom.

9. De 7 Deugden

Akersluis 8D - Amsterdam Bij De 7 Deugden kun je alles doen wat met bier te maken heeft. Je kunt er een rondleiding krijgen, een bierproeverij bijwonen en zelfs bier leren brouwen. Natuurlijk kun je er ook gewoon in alle rust genieten van een goed glas bier. De 7 Deugden is gespecialiseerd in het creëren van verrassende smaken. Er worden bijzondere kruiden en specerijen gebruikt zodat elk biertje een geheel eigen karakter krijgt. En ze smaken ook nog eens uitzonderlijk goed. Als je denkt dat je alle smaken bier wel een keer hebt gedronken, dan zal De 7 Deugden het tegendeel bewijzen. Zo zijn er bijvoorbeeld bieren met kardemom, tijm, rozijnen en steranijs. Een proeverij gaat gepaard met een rondleiding door de brouwerij. En dat is eveneens een bijzondere ervaring. Voor eigenzinnig bier dat gebrouwen wordt door bijzondere mensen moet je bij De 7 Deugden zijn.

10. Uiltje Craft Beer

Bingerweg 25 - Haarlem Uiltje Craft Beer is nog een jonge brouwerij. Pas sinds een jaar of drie wordt hier fulltime bier gebrouwen. En dat ze talent in huis hebben, blijkt wel uit de vele prijzen die ze in die korte tijd hebben gewonnen. Een origineel biertje brouwen doe je niet zo maar even. Bij Uiltje Craft Beer schudden ze het ene na het andere goede idee uit de mauw. En ze hebben het vakmanschap in huis om hun creativiteit te realiseren. Het resultaat is een grote selectie bieren met verrassende smaken. Ondanks het korte bestaan is de brouwerij al uitgeroepen tot een van de beste van de wereld. De standaard IPA is zelfs verkozen tot de beste van ons land. Bij Uiltje Craft Beer kun je terecht voor een rondleiding en een proeverij. De bieren smaken verrukkelijk. En de designs van de flessen en blikken zijn net zo eigenzinnig als de smaak van de drank die erin zit.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen