Zelf een bierproeverij organiseren is natuurlijk super leuk en gezellig om met bijvoorbeeld vrienden een keer te doen! Naast dat je meer vrijheid hebt in de keuze van de biertjes, is het ook een stuk goedkoper dan in een café of restaurant. In dit blog leg ik jou haarfijn uit hoe jij de gezelligste bieravond kan organiseren!
Hoeveel bier per persoon?
Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel iemand drinkt, maar bij een proeverij is het gebruikelijk 6 tot 8 biertjes te proeven. Met de nadruk op proeven ;) Het is dus niet nodig iedereen een heel glas te geven, je kan je blikje of flesje over bijvoorbeeld twee of 3 personen verdelen. Mocht je wel ieder een eigen glas willen zit je met 4 á 5 biertjes per persoon ruim, daarna blijft er natuurlijk weinig meer van het ruik- en smaakvermogen van iedereen over.
Bierproeverij volgorde
De volgorde waarop je de door jou uitgekozen biertjes drinkt is van licht naar zwaar alcoholpercentage en van zoete naar bittere smaken. Je begint dus met de subtielere biertjes zoals witbier en pils en bouwt langzaam op naar de complexere bieren zoals IPA's, bokbieren en stouts.
De temperatuur waarop het bier geserveerd moet worden verschilt ook. Vaak staat dit vermeld op de fles, maar anders kan je de volgende regel aanhouden: des te complexer de bieren, des te hoger de temperaturen. Oftewel; pils drink je kouder dan stout.
Tip: er zijn ook veel aanbieders van bier die zogeheten proefboxen of tastekits aanbieden. Hierbij hebben de brouwerijen de bieren al voor je uitgekozen voor de perfecte proeverij. Handig!
Welk bierglas bij welk bier?
Het verschilt per biertje in welk glas je het moet serveren. Vooraf is belangrijk dat alle glazen vetvrij en droog zijn. Op deze manier blijft de schuimkraag langer staan en de smaak langer behouden. Nu denk je vast: 'waarom zie ik dan altijd iedereen zijn glas nat maken?' Dit komt vanuit dat vroeger de glazen in rokerige kroegen stonden en eerst nog schoongemaakt en gepoleerd moesten worden. Wanneer je thuis schone glazen hebt, is droog dus beter.
De belangrijkste glazen genoemd:
- Bokaal: glas op een voet, gemaakt voor de Duitse bokbieren en Belgische gerstbieren
- Snifter: Ziet eruit als een cognacglas, is erg breed en geschikt voor zware biertjes met veel aroma
- Tulpglas: glas op een voet met slanke hals en uitwaaierende rand, geschikt voor bijna alle bieren
- Weizen: hoog glas met een golf, geschikt voor de schuimkragen van de Weizenbieren
- Jonker: klein en smal glas geschikt voor pils
Tip: mocht je deze glazen niet tot je beschikking hebben: een groot en breed wijnglas voldoet ook goed om je bieren uit te proeven.
Voorbeeld bierproeverij
Wanneer jij zelf een bierproeverij organiseert zou je bijvoorbeeld de volgende soort bieren kunnen proeven:
- Weizenbier
- Witbier
- Blondbier
- IPA
- Dubbel
- Tripel
- Stout
- Quadrupel
Zou je nou graag een samengesteld bierpakket inclusief glazen willen, zodat jij je niet druk hoeft te maken of je het juiste gereedschap in huis hebt? Overweeg dan of deze box iets voor jou is!
Extra tips voor geslaagde proeverij
- Maak gebruik van een proefformulier, hierop kunnen jullie bijhouden wat je van de biertjes vond en ook een smaakprofiel samenstellen
- Na een paar biertjes lust iedereen wel iets hartigs Denk bijvoorbeeld aan kaas, borrelnootjes of nacho's!
- Een extra leuke toevoeging is blind proeven Zo vallen je vooroordelen weg en hoeft niemand vooraf te zeggen 'deze ken ik al..' Die herkenning komt wellicht pas later
- Zorg bij jouw zelf georganiseerde bierproeverij tussen de rondes door voor een neutrale smaak door naturel crackers of stukjes groene Granny Smith appel te eten
Als het goed weet jij nu alles over het zelf organiseren van een bierproeverij! Ik wens jullie alvast een gezellige en smakelijke avond!