Proef Bijzondere Whisky's Op Deze 6 Voortreffelijke Whiskyproeverijen In De Randstad
Jurjen Idskes
21 juli 2019 
7 min. leestijd

Proef Bijzondere Whisky's Op Deze 6 Voortreffelijke Whiskyproeverijen In De Randstad

Whisky is een drank voor de echte fijnproever. Dat blijkt wel aan het grote aantal verschillende soorten die er zijn. In Nederland ontdekken steeds meer mensen de unieke en uiteenlopende smaken van deze mooie drank. Een proeverij is bij uitstek de gelegenheid om meer te weten te komen over whisky. En het is natuurlijk het perfecte moment om nieuwe soorten te ontdekken. Whisky drinken doe je het beste in alle rust. Pas dan heb je tijd genoeg om de complexe smaak helemaal in je op te nemen. Een aantal bijpassende hapjes die de uiteenlopende smaakcomposities nog verder tot uiting brengen zal de ervaring naar een nog hoger niveau tillen. Nederland kent inmiddels heel wat gelegenheden waar je op een voortreffelijke manier whisky kunt proeven. Onder het toeziend oog en de heldere toelichting van een echte kenner is whisky proeven een leerzame en leuke ervaring. Dat geldt voor beginnende whiskydrinkers, maar ook voor mensen die al jaren bezig zijn met nieuwe merken en smaken te verkennen. Als je woonachtig bent in de Randstad, of daar op bezoek bent, dan kun je het beste whisky gaan proeven bij een van deze 6 gelegenheden. Daar kun je op je gemak genieten van whisky en wordt je voorzien van informatie en bijzondere anekdotes van whisky. En natuurlijk hebben deze proeverijen een aantal exclusieve, en overheerlijke, whisky's die je niet snel ergens anders aan zult treffen.

1. Slijterij Zeewijck

Zeewijkplein 25 - IJmuiden Aan passie en enthousiasme voor sterke dranken is er geen gebrek bij Wijnhuis en Slijterij Zeewijck. En dat de liefde voor whisky aanstekelijk is, blijkt wel uit de leerzame en leuke proeverijen. Deze worden het hele jaar door georganiseerd. Deelnemers worden getrakteerd op overheerlijke whisky's en natuurlijk op de verhalen die erbij horen. Want whisky proeven is een beleving op zich. En het verhaal achter de totstandkoming van een whisky draagt bij aan de ervaring.

Slijterij Zeewijck heeft een enorm aanbod aan verschillende whisky's. Je zult dus gegarandeerd nieuwe smaken ontdekken, ook als je een geoefende whiskydrinker bent. Bovendien worden de proeverijen regelmatig omgetoverd tot een regelrechte masterclass dankzij speciale gasten. Die hebben specifieke kennis over whisky uit een bepaald streek of van een aantal bijzondere distilleerderijen. Zij kunnen als geen ander verhalen en anekdotes vertellen over de distilleerderijen die ze hebben bezocht. Natuurlijk kun je ook gewoon binnen komen lopen bij de slijterij.

Elke klant kan rekenen op een persoonlijke aanpak van een van de gediplomeerde medewerkers. Echte whiskyfanaten kunnen zich via de slijterij inschrijven voor meerdaagse whiskyreizen. Daar maak je niet alleen kennis met nieuwe whisky's, maar ook met de streek waar ze vandaan komen. En dat is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid voor de echte beminnaar van deze veelgeprezen, goudkleurige drank. 

2. Wine and Spirits by Teu

Traaij 84 - Driebergen-Rijsenburg Teun geniet ervan om mensen te verrassen met heerlijke en unieke smaaksensaties. Hij heeft zich als geen ander gespecialiseerd in het samenstellen van heerlijke smaakcombinaties. En enthousiastelingen van whisky kunnen dat ondervinden bij een van de proeverijen bij Wine and Spirits bij Teun. Bijpassende hapjes kunnen de smaak van een whisky nog verder tot uiting brengen.

Door het verhaal achter de drank te leren kennen, wordt de beleving nog groter. Hierdoor leer je het unieke karakter van elke distilleerderij en whisky kennen. Bij de proeverijen bij Wine and Spirits by Teun heb je alle tijd om de whisky's op je gemak te nuttigen. Bovendien doe je dat in een huiselijke sfeer in een prachtig ingericht proeflokaal.

Tussen de whisky's in het assortiment zitten een aantal schitterende en erg bijzondere exemplaren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Dalmore 21 en 25, Talisker 34 years Single Cask en Bowmore Devils Cask. Deze whisky's zijn erg exclusief en in Nederland niet makkelijk te krijgen. Geïnteresseerden kunnen ook gewoon bij Wine and Spirits by Teun naar binnen lopen. Je krijgt dan gericht advies op basis van je persoonlijke voorkeuren. Zowel echte whiskykenners als beginnende enthousiastelingen kunnen bij Wine and Spirtis by Teun terecht voor een geweldige proeverij.

3. Slijterij Vonk

Tuiniersstraat 8 - Zaandam Slijterij Vonk is al meerdere malen verkozen als een van de beste slijterijen van Nederland. En dat niet alleen, ze zijn ook nog eens gespecialiseerd in whisky. Mensen die in de regio van Zaandam wonen hebben dus geluk. Want Slijterij Vonk heeft 600 whisky's in het assortiment. Bovendien is er veel kennis over deze veelbesproken drank in huis. Het personeel staat je in de winkel graag bij met gericht en persoonlijk advies.

Whisky is natuurlijk bij uitstek een drank waar in alle rust van genoten moet worden. En dat kan in het gezellige proeflokaal van Slijterij Vonk. Deelnemers krijgen hier de mogelijkheid om een paar bijzondere whisky's te proberen. Bovendien leer je meteen over de herkomst en stookproces van een whisky. Het eigen karakter van elke variant die gedronken wordt komt zo extra naar voren. En dat komt de smaaksensatie alleen maar te goede.

Whisky spreekt als geen andere drank tot de verbeelding. Slijterij Vonk neemt deelnemers mee op een reis langs een aantal zeer kenmerkende distilleerderijen. De hoeveelheid informatie wordt aangepast aan de kennis en ervaring van de groep. Dus wanneer je een echte whiskyfanaat bent, dan kun je hier nieuwe smaken ontdekken. Maar je kunt ook bij Slijterij Vonk terecht voor een introductie met de drank die een bijna betoverend effect heeft op de echte fijnproever. Kortom, iedereen zal hier een geweldige whiskyproeverij ervaren.

4. Proeflokaal de Blauwe Druif

Lange Veerstraat 7 - Haarlem Proeflokaal de Blauwe Druif is het oudste, nog bestaande, café van Haarlem. Nog belangrijker is dat je hier overheerlijke whisky's kunt drinken. Proeflokaal de Blauwe Druif combineert het beste van het verleden en het heden. Het resultaat is een erg gezellig café waar je nog ongestoord kunt genieten van de drankjes en het gezelschap.

Je wordt tijdens de whiskyproeverij onder andere verwend met ambachtelijke hapjes. Zo worden er vers gebrande noten geserveerd, kun je genieten van worst van de slager en zijn er diverse kazen om je vingers bij af te likken. Uiteraard smaakt de whisky zelf ook ontzettend goed. En de sfeer in Proeflokaal de Blauwe Druif zorgt ervoor dat je deze overheerlijke drank echt kunt beleven. Het café is een begrip in Haarlem. En ook steeds meer mensen van buiten deze stad ontdekken het unieke karakter. Een whiskyproeverij is een uitstekende gelegenheid om ook eens bij Proeflokaal de Blauwe Druif langs te gaan. De whisky's worden speciaal uitgezocht door de aanwezige meesterschenker. Hier zitten bijzondere soorten tussen die iedereen die van whisky houdt minstens één keer moet proeven. Bovendien zorgt de meesterschenker altijd voor een whiskymenu dat uitstekend bij elkaar past. 

5. Red Warrior

Oosterweezenstraat 6-I - Alkmaar Red Warrior organiseert whiskyproeverijen op locatie. Dat is een erg gezellige ervaring. Bovendien zullen deelnemers hier heel wat leren. Bij Red Warrior werken namelijk alleen maar echte whiskykenners die je alles kunnen vertellen over deze heerlijke drank. Je zult, aan de hand van mooie verhalen, meer te weten komen over wat een specifieke whisky zo bijzonder maakt. En natuurlijk krijg je ook volop de gelegenheid om dit zelf te proeven.

Red Warrior vertelt namelijk ook veel over hoe je whisky moet ervaren en waar je op moet letten. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om notities te maken. Aan het einde weet je dan automatisch welke jij het lekkerst vond. Bovendien zijn er twee proeverijen in verschillende prijsklassen. Beginnende whiskydrinkers zullen meer dan genoeg nieuwe smaken ontdekken bij de Classic proeverij. Echte kenners kunnen ook hun hart ophalen. Want bij de Premium proeverij worden bijzondere en exclusieve whisky's gedronken. Het mag ook gezegd worden dat de hapjes bij Red Warrior bijzonder goed smaken. Bovendien passen die perfect bij het proeven van whisky.

Zowel beginnende whiskyfanaten als ervaren proevers kunnen bij Red Warrior een leerzame en enerverende proeverij meemaken. Het is bij Red Warrior ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. Je krijgt dan maandelijks een pakket opgestuurd met een aantal verschillende en bijzondere whiskysoorten. 

6. De Utrechter

Vredenburg 40 - Utrecht Bij De Utrechter kun je in een ontspannen sfeer genieten van de beste whisky's. En dat terwijl je luistert naar mooie verhalen van een echte kenner. De herkomst en de geschiedenis van een whisky is namelijk cruciaal voor de uiteindelijke smaak. Whisky moet je ervaren en bij De Utrechter krijg je daar alle gelegenheid toe.

De Utrechter stelt voor iedere groep een mooi whiskymenu samen. Daar zitten uiteenlopende en verrassende smaken tussen. Zelfs echte whiskyfanaten zullen bij De Utrechter verrast worden door nieuwe en bijzondere smaaksensaties. Op aanvraag kunnen een aantal verrukkelijke en bijpassende hapjes geserveerd worden. Daardoor smaakt deze alleen maar lekkerder. Deze helpen je om nog meer onderscheid te proeven tussen de verschillende whiskysoorten.

Utrecht staat, net als veel andere steden in Nederland, bekend om de grachten. En wat is er mooier dan door deze wereldberoemde grachten te varen terwijl je geniet van overheerlijke whisky's? Ook dit is allemaal mogelijk. In samenwerking met Rederij Schuttevaer combineert de Utrechter een rondvaarttocht met een whiskyproeverij. Hierbij worden vrijwel alle zintuigen van de deelnemers geprikkeld. Dat is een origineel uitje die de whiskyervaring extra bijzonder maakt.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen