7x Beste Whisky proeverij Brabant en Gelderland
Jurjen Idskes
14 juli 2019 
6 min. leestijd

7x Beste Whisky proeverij Brabant en Gelderland

Een whiskyproeverij is een beleving op zich. Je leert van alles over whisky en je hebt met je groep een gezellige middag of avond. Whisky heeft een zeer complexe smaak. Daarom is het mogelijk dat er zo veel verschillende soorten bestaan met allemaal hun eigen karakter. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een whiskyproeverij zo leuk en leerzaam is. Ook in Nederland wordt het proeven van whisky steeds populairder. Dat zie je terug aan het aantal whiskyproeverijen waaraan deelgenomen kan worden. In de regio Gelderland en Noord-Brabant zijn een aantal hoogstaande proeverijen te vinden. Deze zijn geschikt voor geïnteresseerden die alles van whisky nog moeten ontdekken, maar ook voor echte liefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van de uiteenlopende smaaksensaties van verschillende whisky's. Een whiskyproeverij is natuurlijk ook gewoon erg leuk om te doen. De informatie die wordt gegeven is afhankelijk van de groep. Dus als je gewoon een gezellige avond met een groep vrienden wil hebben terwijl je verschillende whisky's proeft, dan is dat geen probleem. Natuurlijk kan er ook zeer serieus over whisky gepraat worden en stap voor stap uitgelegd worden hoe deze overheerlijke drank uit graan of gerst gestookt wordt. Whisky kent veel geheimen, en bij deze proeverijen kun je deze allemaal ontdekken.

Whisky proeverijen Brabant

1. Van der Heijden

Kruisstraat 85 - Eindhoven Van der Heijden is een drankenspeciaalzaak pur sang. En dat is natuurlijk precies waar je naar op zoek bent als whiskyliefhebber. Er zijn namelijk maar weinig dranken waarbij zo veel variaties in smaak te vinden zijn. Voor een uitgebreid en veelzijdig assortiment ben je bij Van der Heijden aan het juiste adres. De collectie whisky bestaat namelijk uit meer dan 550 exemplaren. Het spreekt dus voor zich dat elke proeverij een unieke ervaring zal zijn.

Van der Heijden organiseert jaarlijks met veel succes het Whisky Event Eindhoven dat voor de 8e keer gaat plaatsvinden op 28 september a.s. Er zijn twee sessies een middag en avond sessie. Bij de entree krijg je een origineel Glencairn whisky glas een pen en een proefboekje met daarin de opsomming van al de 225 whisky’s die je op de dag kunt proeven. Ook dit jaar zullen er weer veel nieuwe whisky te proeven zijn met o.a. de zeer exclusieve Springbank, Hazelburn en de geweldige licht geturfde Longrow Whisky. Ook zullen er verschillende masterclasses plaatsvinden van o.a. Jack Ryan Ierse whisky’s.

Van der Heijden is namelijk zeer flexibel met het samenstellen van een whiskymenu. Echte whiskykenners kunnen hier nieuwe smaken ontdekken. Maar ook als je net geïnteresseerd bent geraakt in whisky, is Van der Heijden een uitstekende plek om te gaan proeven. Onder enthousiaste begeleiding leer je namelijk precies waar je op moet letten wanneer je whisky drinkt. Bij Van der Heijden worden expertise en gezelligheid op een zeer plezierige manier met elkaar gecombineerd. Het resultaat is een geweldige en leerzame avond of middag waarbij bijzondere whisky's gedronken worden. 

2. Leg Before Wicket – Fred Blans

Diverse locaties - Tilburg Er zijn maar weinig mensen zo enthousiast over whisky als Fred Blans, oprichter van Leg Before Wicket. Hij weet expertise en een persoonlijke boodschap als geen ander te combineren. Fred Blans is al lange tijd bezig met het proeven van whisky en de geheimen van het stoken van de deze drank te ontrafelen. Er is geen ander die zo uitgebreid kan vertellen over whisky en alles wat ermee te maken heeft. De website van Fred staat boordevol interessante informatie. Elke whiskyliefhebber zou hier eens een kijkje moeten nemen. Leg Before Wicket geeft je een open blik in de wereld van de whisky. Bovendien heeft Fred ook lovende woorden over voor andere proeverijen. En dat is zeker genereus te noemen. Het leuke is ook dat er niet aan de hand van een script gewerkt wordt tijdens een proeverij. Er worden iedere keer geschikte whisky's bij elkaar gezocht voor een unieke proefervaring. De exemplaren die Fred uitkiest zijn afhankelijk van de groep die gaat proeven. Whisky kent vele geheimen, en bij Leg Before Wicket kom je er een heel aantal te weten van iemand die de wereld is rondgereisd om deze te ontrafelen. En dat resulteert in een speciale en onvergetelijke proefervaring.

3. Ketelhuis Lent

Thermionpark 30 - Nijmegen Ketelhuis Lent is een bijzondere eet- en drinkgelegenheid in Nijmegen. Bovendien kun je er genieten van de lekkerste whisky's. Om whisky goed te kunnen proeven, moet je rustig de tijd nemen. En dat is precies wat je krijgt bij Ketelhuis Lent. Je kunt er ongestoord genieten in een gezellige sfeer. De industriële look van Ketelhuis Lent zorgt voor een bijzonder uitstraling. Bovendien kun je er ook terecht voor originele, en vooral erg lekkere gerechten. Het is dus zeker mogelijk om een lekker diner af te sluiten met een uitgebreide whiskyproeverij. Een van de leuke dingen aan Ketelhuis Lent is dat de whisky's die geschonken worden variëren. Hierdoor zal geen whiskyproeverij hetzelfde zijn. Het is vooral een ervaring waarbij je zelf kunt proeven. Dus geen uitgebreide verhalen over whisky, maar gewoon zelf de smaak van whisky in alle rust ervaren. Je weet zelf immers nog altijd het beste wat je lekker vindt. Een whiskyproeverij bij Ketelhuis Lent is ontzettend gezellig. Dankzij de prachtig ingerichte ruimte en het overheerlijke eten is het bovendien een uitzonderlijke belevenis.

Whisky proeverij brabant: met wie ga jij proosten?

4. In de Blauwe Druif

Steenbokstraat 30 - Nijmegen In de Blauwe Druif onderscheidt zich van andere speciaalzaken door het enorme assortiment. Dat betekent dus ook dat je hier op een ongeëvenaarde manier whisky's kunt proberen. Bovendien wordt het menu per groep op maat samengesteld. Er wordt rekening gehouden met de kennis van de groep en de ervaring die ze hebben met het drinken van whisky. Hierdoor is een proeverij bij In de Blauwe Druif altijd succesvol. Je kunt gebruik maken van de uitgebreide kennis van de medewerkers. Die zijn stuk voor stuk erg enthousiast en vertellen je graag meer over de verschillen tussen de vele whisky's de ze op de plank hebben staan. Want het aanbod is behoorlijk veelzijdig en er staan een aantal zeer exclusieve whisky's tussen. Bij In de Blauwe Druif worden jouw smaakpapillen op de proef gesteld. De speciaalzaak is opgericht door echte liefhebbers van dranken, en dat merk je direct als je binnen komt lopen. Je voelt je meteen op je gemak en onder begeleiding van een gezellig en vakkundig team leer je een aantal van de beste whisky's kennen.

5. Zeezicht Breda

Ridderstraat 1 - Grote Markt - Breda Traditioneel gezien worden de beste whisky's van de wereld in Schotland en Ierland gemaakt. Maar het is allang niet meer zo dat goede whisky's alleen uit die landen afkomstig zijn. Zo zijn er zeer smakelijke bourbons die uit de Verenigde Staten komen. En ook Japan heeft zich de laatste decennia sterk ontwikkeld als het op whisky aankomt. Om al deze smaken en verschillen te ontdekken kun je terecht bij Zeezicht Breda. Ze hebben daar meer dan 50 verschillende whisky's,afkomstig uit de beste whiskylanden. Een uitgelezen gelegenheid om deze eens op de proef te stellen dus. Bovendien is Zeezicht Breda een schitterende plek om dat te doen. Het ligt namelijk midden in het oude centrum van deze mooie stad. Zeezicht Breda is aan de binnenkant erg sfeervol aangekleed. Maar je kunt ook op het gezellige terras overheerlijke whisky's komen proeven. Dat kan zelfs als het minder mooi weer is, want het terras is voorzien van verwarming. De uiteenlopende selectie whisky's zorgt ervoor dat je veel verschillende smaken leert kennen tijdens de proeverij. Dat is perfect voor de beginnende whiskydrinker, maar ook echte kenners kunnen hier nog van alles ontdekken.

6. Het Wapen van Tilburg

Spoorlaan 362 - Tilburg Tilburg is een erg sfeervolle stad. En nergens is het zo gezellig als bij het Wapen van Tilburg. Inwoners van de stad en de omgeving zullen deze buitengewone eet- en drinkgelegenheid zonder twijfel kennen. Ook voor een fijne overnachting ben je hier op het juiste adres. Voor liefhebbers van whisky hebben ze een speciaal arrangement. Na de populaire high tea is er nu ook de high whisky. Je krijgt daar een aantal verrassende en heerlijke whisky's te drinken terwijl je kunt genieten van lekkere hapjes. Het arrangement bestaat uit verschillende Schotse whisky's. En daar geniet je het beste van met een paar verrukkelijke hapjes. Voor een groep vrienden is dit een uitstekend idee voor een gezellige en lekkere middag of avond. Het Wapen van Tilburg is uiterst sfeervol. Bovendien ligt het midden in het centrum en op nog geen twee minuten lopen van het station. Je kunt ook overnachten bij Het Wapen van Tilburg. Dus het is ook een uitstekende uitvalsbasis om deze prachtige stad te ontdekken. En wanneer de whisky's zo lekker smaken is de keuze snel gemaakt.

Welke whisky proeverij Brabant spreekt jou het meeste aan? Laat het weten in de comments!

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen