Ontdek De Beste Whisky's Bij Een Van Deze Gezellige Whiskyproeverijen In Limburg
Jurjen Idskes
31 augustus 2019 
6 min. leestijd

Ontdek De Beste Whisky's Bij Een Van Deze Gezellige Whiskyproeverijen In Limburg

 Deelnemen aan een goede whiskyproeverij is puur genieten. Ook in ons land is whisky inmiddels een populaire drank. Het heeft even geduurd voor een groot gedeelte van de Nederlanders in de gaten kreeg wat dit overheerlijke goedje allemaal te bieden heeft. Voor echte fijnproevers is er niks beters te vinden. Want whisky heeft een complexe en rijke smaak. En mede daardoor zijn er virtueel oneindig veel verschillende soorten om te ontdekken. Een kleine verandering in het stookproces kan een wereld van verschil opleveren voor de uiteindelijke smaak. In Schotland en Ierland wordt al sinds jaar en dag whisky gemaakt. Zij namen hun recepten mee naar de Verenigde Staten en ook daar zijn een paar bekende whiskymerken gevestigd. Steeds grotere delen van de wereld zijn overtuigd geraakt van de smaak en het karakter van whisky. Er is geen andere sterke drank die zo tot de verbeelding spreekt. Een proeverij is een uitstekende gelegenheid om eindelijk eens officieel kennis te maken met deze drank. Maar ook voor expert is het genieten. Want dankzij de vele verschillende smaken is elke proeverij anders. En bij de juiste proeverij kun je exclusieve whisky's proberen. In Limburg kun je bijvoorbeeld uitstekende exemplaren drinken. Om je een handje te helpen bij het maken van een keuze hebben we de beste 6 whiskyproeverijen voor je op een rijtje gezet.

1. Café van Bommel

Platielstraat 13-15 - Maastricht Café van Bommel is een begrip onder de inwoners van Maastricht. En ook van ver daar buiten komen mensen maar wat graag naar dit café toe om een hapje of een drankje te nuttigen. Je kunt hier helemaal uit je dak gaan op de dansvloer, maar ook een van de overheerlijke gerechten op het terras uitproberen. Voor een whiskyproeverij ben je ook aan het juiste adres. Dat laat nog maar eens zien hoe veelzijdig Café van Bommel is. Heerlijke hapjes vergezellen de whisky's tijdens een proeverij. Deze zijn speciaal geselecteerd om de smaak van de whisky extra tot uiting te laten komen. Ook zijn ze perfect om je smaakpapillen te neutraliseren. Daardoor kun je de verschillende whisky's nog beter proeven. Als je pas sinds kort helemaal warm loopt voor whisky, dan is Café van Bommel een uitstekende plek om nieuwe smaken te ontdekken. Bovendien kun je hier van alles over het stookproces leren. Echte whiskykenners zullen ook genieten bij een proeverij van Café van Bommel. Want het niveau wordt automatisch aangepast aan de deelnemers. Hierdoor zullen experts en beginners een geweldige ervaring hebben wanneer ze deelnemen aan een proeverij. 


2. The Spirit of Maastricht

Jaarlijks festival, de 5e editie op 27-10-2019 vindt plaats op: Griend 6-7 - Maastricht The Spirit of Maastricht is een jaarlijks festival. En zoals je waarschijnlijk al had geraden staat deze helemaal in het teken van whisky. Dit jaar zal het festival voor liefhebbers van de veelgeprezen drank op 27 oktober plaatsvinden. Voor de zakelijke markt is het evenement vooral op 28 oktober interessant. Op het festival kun je meer dan 600 heerlijke whisky's proberen. En deze hebben allemaal een bijzonder verhaal. Echte whisky enthousiastelingen kunnen deze gelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan. De hele dag draait om niets anders dan whisky. Deze wordt bovendien vergezeld door bijpassende hapjes en sfeervolle muziek. De standhouders zijn stuk voor stuk specialisten in whisky. Zij hebben een unieke kijk op de dranken en hebben mooie verhalen om te vertellen. En natuurlijk hebben ze de beste whisky's uit hun aanbod meegenomen. Deelnemers kunnen deze allemaal proeven met hun Glencairn tasting glas met het The Spirit of Maastricht logo. Deze krijgt iedereen bij binnenkomst gratis uitgereikt. Een schitterend collectors item en een mooi aandenken aan het mooiste whiskyfestival van Nederland. Lees meer...

3. Drankenhandel-Slijterij Weijs

Herstraat 58 - Horst Voor een ruim en verrassend aanbod van whisky's moet je bij Drankenhandel-Slijterij Weijs zijn. Gediplomeerd personeel kan je bovendien helpen bij het maken van een keuze. En je kunt ook een aantal whisky's proberen zodat je zeker weet dat je met een heerlijk exemplaar naar huis gaat. Drankenhandel-Slijterij Weijs heeft standaard een groot assortiment. En dat wordt nog aangevuld met 'limited edition whisky's'. Dat zijn extra speciale whisky's die slechts tijdelijk verkrijgbaar zijn. Voor de whiskyfanaat is het bij Drankenhandel-Slijterij Weijs genieten geblazen. Want je ziet zelden een slijterij met zo veel bijzondere whisky's. En deze kun je natuurlijk ook proberen tijdens een proeverij. De slijterij heeft een eigen proeflokaal. Er zijn een aantal dagen waarop een proeverij wordt gehouden. Deze kun je op de website vinden. Het is ook mogelijk om je eigen proeverij op te zetten. Je mag dan zelf de whisky's uitzoeken die worden geproefd. Dat zal voor veel enthousiastelingen een droom die uitkomt zijn. Je kunt aan al je vrienden en familie laten horen en proeven wat whisky voor jou zo bijzonder maakt. Natuurlijk kun je de proeverij ook gewoon laten leiden door een van de vakkundige medewerkers van Drankenhandel-Slijterij Weijs.

4. Mareveld

Mareweg 23 - Schimmert Bij Mareveld werken alleen maar mensen die helemaal weg zijn van whisky. En dat kan alleen maar geweldige proeverijen en workshops opleveren. De workshops staan regelmatig in het thema van een bepaald soort whisky, of whisky uit een specifieke streek. Bovendien worden ze georganiseerd voor verschillende niveaus. Er zijn basic, advanced en masterclass workshops. Echte levensgenieters kunnen ze zelfs allemaal volgen. Als je aan het begin van de workshops nog een beginner bent, dan loop je de deur uit als volleerde whiskykenner. Uiteraard worden de smakelijke whisky's begeleid door bijpassende snacks en hapjes. Je krijgt heel wat te proeven. Experts vertellen precies hoe je moet proeven en waarom een bepaalde whisky zich qua smaak onderscheidt van andere soorten. Mareveld heeft mooie en exclusieve single malts in huis. Maar ze proberen gasten ook te overtuigen van de vaak heerlijke smaakcombinaties die je kunt vinden in blended whisky's. Het is namelijk zeker niet zo dat een single malt altijd van betere kwaliteit is dan een blended whisky. Bij Mareveld houden ze wel van het nemen van een risico. En dat levert eigenlijk altijd unieke workshops en proeverijen op met verrassende smaken.

5. Mwórveld Distillery

Moorveldshof, Schonen Steynweg 4a - Moorveld-Meerssen Whisky wordt tegenwoordig overal ter wereld gemaakt. En ook gewoon in Limburg. In de Mwórvled Distillery brouwt Ger Arts whisky volgens Ierse tradities. De distilleerderij is is in een schitterende, monumentale boerenhoeve gevestigd. De whisky's van Mwórveld Distillery moeten nog even rijpen. Ondertussen kun je al wel gewoon langskomen om alles te weten te komen over het stookproces. Want whisky wordt hier nog op echt ambachtelijke wijze gemaakt. In Nederland is het uniek dat je de Ierse traditie van het whisky stoken van zo dichtbij mee kunt maken. Bovendien produceert de distilleerderij ook andere drankjes die al wel te proeven zijn. Ger Arts is altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Hij laat bezoekers whisky's van verschillende andere merken proeven. De reacties en meningen van de proefkonijnen kunnen zomaar worden gebruikt als inspiratie voor de volgende batch whisky die er gestookt gaat worden. De Mwórveld Distillery is uniek in Nederland. Je kunt hier kennis maken met het stookproces van Ierse whisky. En natuurlijk maak je van die gelegenheid gebruik om de nodige whisky's te proeven.

6. Villa Venray

Sint Annalaan 4 - Venray Bij Villa Venray zijn ze van mening dat de gemiddelde Nederlander veel te weinig van whisky weet. En zij brengen je graag de nodige kennis bij. Want whisky moet je leren drinken. De complexe smaak kan in het begin wat overweldigend zijn. Maar wanneer je weet waar je op moet letten, dan is er eigenlijk geen drank die zich kan meten met whisky. Om deelnemers zo veel mogelijk op te laten steken, zijn er proeverijen van verschillende niveaus. Je kunt meedoen aan een algemene proeverij om in contact te komen met de veelgeprezen drank. Als je al helemaal bevangen bent met het whiskyvirus, dan is een meer specifieke proeverij waarschijnlijk beter geschikt. Je krijgt dan bijvoorbeeld alleen maar exclusieve whisky's uit Schotland te proeven. En natuurlijk vertelt een echte whisky kenner van alles over het productieproces van een whisky. Het is ook zeer waarschijnlijk dat je een aantal memorabele of grappige weetjes te horen krijgt. Een standaard proeverij bestaat uit 6 verschillende whisky's. Je kunt ook kiezen voor de zogenaamde mini-tasting. Daarbij worden er 3 tot 4 whisky's geschonken. Villa Venray is ook nog eens een prachtige locatie. Te midden van een groene en rustige omgeving kun je ongestoord proeven en genieten.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen