Proef Overheerlijke En Exclusieve Whisky's Bij Deze 5 Whiskyproeverijen In Noordoost Nederland
Jurjen Idskes
20 juli 2019 
5 min. leestijd

Proef Overheerlijke En Exclusieve Whisky's Bij Deze 5 Whiskyproeverijen In Noordoost Nederland

Whisky is waarschijnlijk het meest tot de verbeelding sprekende alcoholische drankje van allemaal. Dat komt natuurlijk omdat het zo lekker is en doordat er oneindig veel verschillende smaken zijn. Alleen daarom al is elke whiskyproeverij anders. En natuurlijk heeft elke organisator zo zijn eigen stijl. Ook in Nederland is er steeds meer aandacht voor whisky. De noordoostelijke provincies van ons land kennen een aantal voortreffelijke gelegenheden waar je whisky kunt proberen tijdens whiskyproeverijen.

Deze whiskyproeverijen onderscheiden zich door de selectie van whisky's en door de sfeer en gezelligheid van een middag of avond proeven. Bovendien weten deze proeverijen zich goed aan te passen aan de wensen en de kennis van de groep. Beginnende whiskyfanaten kunnen hier dus zonder meer terecht voor een kennismaking met deze hemelse drank. Maar ook experts zullen nieuwe smaken ontdekken en hun kennis kunnen uitbreiden. Tegenwoordig wordt het uitproberen van, en het leren over, verschillende whisky's regelmatig 'nosing and tasting' genoemd. Dat slaat terug op het zelf op ontdekkingsreis gaan om allerlei heerlijke whisky's te ruiken en te proeven. In dit blog kun je de 5 beste proeverijen vinden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Deze hebben een unieke collectie met exclusieve whisky's, vertellen gepassioneerd over deze veel bewonderde drank en zorgen voor een gezellige middag of avond waarbij je smaakpapillen op de proef worden gesteld.

1. Cafe de Lijst

Hoofdstraat 34 - Hoogeveen Café de Lijst is een schitterend café in Hoogeveen. Bovendien hebben ze 50 verschillende soorten whisky's die je kunt proberen. Hier zitten exemplaren van bijzondere merken tussen die je nergens anders in Drenthe kunt vinden. Want whisky komt tegenwoordig al lang niet meer alleen uit Schotland, Ierland en de Verenigde Staten.

Ook andere landen zijn zich de afgelopen jaren veel bezig gaan houden met het stoken van verschillende soorten. En dat levert natuurlijk een hoop nieuwe smaken op die je kunt ontdekken. De medewerkers achter de bar kunnen je helpen bij het maken van een keuze. 50 Verschillende soorten whisky kan namelijk overweldigend zijn voor de liefhebbers die nog wat minder bekend zijn met de drank.

Onder het genot van een verrukkelijk glaasje whisky kun je bij Café de Lijst genieten van live muziek. Bij mensen in de omgeving staat het bekend als het muziekcafé. Dus als je van whisky en bluesmuziek houdt, dan moet je in ieder geval één avond bij Café de Lijst doorbrengen. In deze uiterst gezellige bar staat het je namelijk helemaal vrij om exclusieve whisky's te bestellen. Whisky moet niet alleen gedronken, maar ook ervaren worden. En dankzij de geweldige sfeer bij Café de Lijst is elk glas een belevenis.

2. Bij Thijs

Dr. P. Rinsemastraat 2A - Vlagtwedde Drankenspeciaalzaak Bij Thijs is enorm gepassioneerd over allerlei verschillende dranken. En daarbij mag whisky natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hier terecht voor een assortiment van bijna 600 verschillende whisky's. En deze worden stuk voor stuk met zorg geselecteerd. Dat heeft in 2013 geleid tot de landelijke prijs 'Beste Whiskyslijter van het Jaar'. Deze onderscheiding zegt alles over de kennis en kunde die je Drankenspeciaalzaak Bij Thijs aan zult treffen.

Veel whiskysoorten worden gekocht bij traditionele, ambachtelijke familiebedrijven. En dat zorgt voor een buitengewoon assortiment met bijzondere whisky's. Bij Thijs organiseert zeer regelmatig een whisky nosing and tasting. Ambassadeurs van specifieke merken komen dan langs voor een bijzondere masterclass voor echte liefhebbers.

Bij Thijs past proeverijen aan op de kennis en ervaring van de gasten. Je zult dus altijd met nieuwe kennis naar huis gaan zonder dat je overspoeld wordt met informatie. Er wordt gepassioneerd verteld over verschillende whiskysoorten, de totstandkoming ervan en wat de smaak zo bijzonder maakt. Het is ook mogelijk om een proeverij op locatie in te plannen. De juiste hapjes zorgen ervoor dat de smaak van whisky nog meer naar voren komt. En gasten van Bij Thijs krijgen de beste lekkernijen voorgeschoteld om de whiskyproeverij naar een nog hoger niveau te tillen.

3. Drankenspeciaalzaak Jelle

Voorstreek 63 - Leeuwarden De medewerkers van Drankenspeciaalzaak Jelle hebben ongelooflijk veel kennis van zaken. En dat kan natuurlijk alleen maar leiden tot een geweldige whiskyproeverij. Hierover zijn velen het eens, ze zijn dan ook net benoemd tot beste retailer in de categorie slijterijen en wijnwinkels. Dankzij het enorme assortiment aan gedistilleerde dranken zitten er behoorlijk wat bijzondere whisky's tussen. Maar ook alle bekende klassiekers zijn uiteraard aanwezig bij Drankenspeciaalzaak Jelle.

Tijdens een proeverij kom je veel te weten over specifieke whisky's en over de geschiedenis van deze drank in het algemeen. Ook is de persoonlijke aanpak bij Drankenspeciaalzaak Jelle opvallend. Je bent altijd vrij om vragen te stellen en dan wordt je altijd enthousiast te woord gestaan. Het motto van Drankenspeciaalzaak Jelle is dat je minder, maar beter moet drinken. Van elke slok moet genoten worden. Een proeverij staat garant voor een hoop gezelligheid en je krijgt nieuwe informatie over whisky te horen. En de hapjes die Drankenspeciaalzaak Jelle bij de proeverij serveert zijn ook overheerlijk.

Je kunt hier overigens ook gewoon langsgaan om dranken te proberen en advies te vragen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren weten de medewerkers precies welke soorten whisky je waarschijnlijk lekker zult vinden. En die laten ze je dan gewoon proeven. Bij Drankenspeciaalzaak Jelle weten ze ongelooflijk veel over alcoholische dranken en de uiteenlopende smaken van verschillende whisky's. En deze kennis delen ze graag met geïnteresseerde liefhebbers van deze veelbesproken drank.

4. Slijterij De Poort van Kleef

Rielerweg 37 - Deventer Bij Slijterij De Poort van Kleef hebben ze een gigantisch assortiment verschillende dranken. En natuurlijk zitten daar ook een groot aantal whisky's tussen. Bovendien is er heel wat kennis in huis. Dus een proeverij bij De Poort van Kleef is zonder twijfel een leerzame avond, ook voor mensen die al jaren enthousiast zijn over whisky's.

Japanse whisky's zijn in de laatste jaren erg populair geworden. Inmiddels behoort Japan tot een van de grootste producenten van deze verrukkelijke drank. Bij Slijterij de Poort van Kleef hebben ze de beste merken uit dit land verzameld. Uiteraard zijn whisky's uit Schotland, Ierland en de Verenigde Staten ook in overvloed aanwezig. In Deventer zelf maken ze bovendien een speciale whisky, en die heeft eveneens een hele mooie en karakteristieke smaak.

Bij De Poort van Kleef is een proeverij een gezellige bedoening waar ook nog eens veel geleerd kan worden over whisky. Daarnaast kun je ook gewoon langslopen om een aantal lekker whisky's te proberen en je te laten inspireren. Iedereen die van whisky houdt, doet er goed aan om een keer in Deventer bij Slijterij De Poort van Kleef aan te kloppen.

5. Schots Restaurant en Whiskybar Stadsboerderij De Koebrug

Schans 31 - Stavoren In Friesland weten ze maar al te goed wat lekker is. Schots Restaurant en Whiskybar Stadsboerderij De Koebrug heeft veel van de lekkernijen die Schotland rijk is verzameld. En daar zitten uiteraard heel wat lekkere whisky's tussen. Gasten van De Koebrug kunnen kiezen uit meer den 400 verschillende soorten. Daar zitten varianten van de grootste merken tussen, maar ook minder bekende whisky's van kleine distilleerderijen en bottelaars. Je zult dus je favoriete whisky kunnen drinken, of je laten verrassen door een exemplaar met een geheel nieuwe smaakcompositie.

Gasten worden uitgenodigd om zelf een glas uit te kiezen, of zich te laten leiden door de kennis van een expert. Proeverijen zijn informeel en je kunt bij De Koebrug terecht om individueel of met een kleine groep whisky te komen proberen. Je krijgt persoonlijk advies en je mag bovendien voorproeven voordat je iets bestelt.

Het Whiskydinner is een geheel unieke belevenis. Je wordt dan getrakteerd op een viergangenmenu. Elke gang wordt geserveerd met een bijpassend glaasje Scotch single malt whisky. Die smaken stuk voor stuk verrukkelijk. En hetzelfde kan gezegd worden over het met passie bereide eten. De Koebrug is de ideale plek om Schotse, culinaire hoogstandjes te proberen. En daarbij mag overheerlijke whisky natuurlijk niet ontbreken.

Over de schrijver
Jurjen Idskes
Reactie plaatsen