Checklist autovakantie: zo ga je voorbereid de weg op
10 februari 2023 
in Europa
2 min. leestijd

Checklist autovakantie: zo ga je voorbereid de weg op

Gaat jouw autovakantie naar Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje of een ander land? Er zijn altijd dingen waar je rekening mee moet houden. In deze autovakantie checklist kom je erachter of je helemaal klaar bent om te vertrekken.

Controleer de auto

Om met de auto op vakantie te gaan is het natuurlijk wel zo handig als je niet met pech langs de weg komt te staan. Er zijn een aantal dingen die je thuis al kan controleren om de kans hierop te verkleinen:

 • Verlichting
 • Remmen
 • Koelvloeistof
 • Oliepeil
 • Ruitenwissers en ruitenvloeistof
 • Trekhaakaansluiting
 • Banden

Bij de banden moet je erop letten of er nog genoeg bandenspanning op zit, of er nog genoeg profiel op de banden zit en of je de juiste banden onder je auto hebt. Ga je bijvoorbeeld op wintersport dan heb je waarschijnlijk winterbanden nodig.
Als je reist met een dakkoffer of fietsen op het dak, check dan altijd extra goed of deze goed vast zitten. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg iets verliest of er iets kapot gaat.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je langs de kant komt te staan, zorg er daarom altijd voor dat je oranje hesjes en een gevarendriehoek in de auto hebt liggen. In sommige landen is dit ook verplicht, dus kijk van te voren wat er verplicht is om in je auto mee te nemen om boetes te voorkomen. Zorg er ook voor dat je alle andere belangrijke documenten in de auto hebt liggen zoals verzekering, rijbewijs en registratie.

inzittendenverzekering vakantie frankrijk

Onderweg

Je bent eindelijk onderweg, het begin van de reis naar de vakantiebestemming. Ook tijdens de reis zijn er weer een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Stippel de route van te voren uit zodat je weet waar je heen moet rijden en geen stress krijgt over welke afslagen en wegen je moet pakken. Denk hierbij ook alvast na over mogelijke tolwegen.
 • Als je meerdere dagen onderweg bent om op de vakantiebestemming te komen kijk dan zo snel mogelijk naar overnachtingsplaatsen. Zeker in de drukke periodes zitten deze snel vol.
 • Zorg dat je een milieusticker mee hebt als dit verplicht is. In sommige landen zijn milieuzones ingesteld. In deze gebieden zijn milieustickers verplicht, check dit alvast voordat je op reis gaat.
 • Plak een vignet op je voorruit. Voor autovakanties in Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland zijn vignetten verplicht. Reis je door één van deze landen zorg dan dat je een vignet hebt. Vaak zijn deze bij de grens te koop maar voor de zekerheid kan je deze ook al voor je reis kopen.
 • Zorg voor genoeg eten en drinken onderweg. Vooral water is belangrijk, stel je komt met pech langs de weg in een warm land wil je graag iets te drinken hebben tijdens het wachten. Neem ook misschien een koelbox mee om het drinken koud te houden.

Unive autoverzekering vakantie italie

Verzekeringen

Ten slotte is het belangrijk om goed verzekerd te zijn onderweg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Unive autoverzekering en een inzittendenverzekering. Het is natuurlijk nooit fijn als er een ongeluk gebeurd of als je pech hebt. Mocht dit toch gebeuren wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn, helemaal in het buitenland.

Veilige reis!

Over de schrijver
Reactie plaatsen