Top 7 Sint Maarten uitjes en activiteiten in Nederland
12 oktober 2023 
2 min. leestijd

Top 7 Sint Maarten uitjes en activiteiten in Nederland

Sint Maarten, het feest van lichtjes, liedjes en gezelligheid, is een van de meest sfeervolle vieringen in Nederland. Elk jaar op 11 november trekken kinderen met lantaarns de straten in, zingend in ruil voor snoep. Maar Sint Maarten is meer dan alleen een kinderfeest; het is ook een gelegenheid voor gemeenschappen om samen te komen en tradities te vieren. Of je nu op zoek bent naar een historische ervaring, een culinaire ontdekkingsreis, of gewoon een gezellig dagje uit met het gezin, Nederland biedt een breed scala aan evenementen en activiteiten rondom dit lichtfeest. In deze blog hebben we de top 8 Sint Maarten uitjes en activiteiten voor je op een rijtje gezet!


1. Lampionnentocht in Groningen

In de provincie Groningen wordt Sint Maarten groots gevierd. De lampionnenoptocht is een jaarlijks hoogtepunt waarbij kinderen met prachtig versierde lantaarns door de straten trekken, liedjes zingen en snoep verzamelen. De sfeervolle verlichte stoet is een genot om te zien en mee te maken. Zelf een lampion maken?

2. Het Sint Maarten Museum in Utrecht

Duik dieper in de geschiedenis van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht. In het speciaal ingerichte museum kun je meer leren over de tradities, legendes en de betekenis van dit feest in Nederland.

3. Vreugdevuren in Noord-Holland

In verschillende delen van Noord-Holland worden rond Sint Maarten vreugdevuren aangestoken. Deze traditie gaat terug tot de middeleeuwen en is een ware beleving. Kom samen met de lokale gemeenschap en geniet van het warme vuur en de gezelligheid.

4. Sint Maarten Kermis in Venlo

Rondom het Sint Maarten feest wordt in Venlo een levendige kermis georganiseerd. Met spannende attracties, lekkernijen en een feestelijke sfeer is dit een uitje geschikt voor het hele gezin.

5. Lantaarnworkshop in Amsterdam

In de aanloop naar Sint Maarten bieden verschillende ateliers in Amsterdam workshops aan om je eigen lantaarn te maken. Een creatieve activiteit die zowel leuk is voor kinderen als volwassenen, en je bent meteen klaar voor de optocht!

6. Concerten en of muziekoptredens

Verschillende steden organiseren muzikale evenementen rondom Sint Maarten. Van kinderkoren die traditionele Sint Maarten liedjes zingen tot moderne bands die het feest een nieuwe draai geven. Een muzikaal uitje voor jong en oud!

7. Culinaire Sint Maarten Markt

Proef de smaken van het seizoen op een van de vele Sint Maarten markten in Nederland. Van versgebakken brood tot speciale Sint Maarten lekkernijen, het is een culinair avontuur dat je niet wilt missen.

Waar je ook bent in Nederland, Sint Maarten biedt een scala aan activiteiten en tradities die zowel de lokale cultuur vieren als een feestelijke sfeer brengen. Kies uit een van deze top 8 uitjes en beleef een onvergetelijke Sint Maarten dit jaar!

Sint Maarten uitjes

Over de schrijver
Thijs is sinds mei 2022 blogger bij Planjeuitje. Hij komt uit Gelderland en heeft affiniteit met de horeca en achtergrond in de online marketing. Hij schrijft dus het liefste blogs over de leukste restaurants, cafés, hotels en uitjes van zowel Nederland als buitenland. Zijn favoriete vakantieland is Bonaire en in zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten, schrijven en horeca.
Reactie plaatsen