De Evolutie van de Sint-Maarten Lantaarn: Van Traditioneel tot Hedendaags
13 oktober 2023 
1 min. leestijd

De Evolutie van de Sint-Maarten Lantaarn: Van Traditioneel tot Hedendaags

De Sint-Maarten lantaarn is een iconisch symbool van de viering van Sint-Maarten in Nederland. Kinderen trekken met hun Sint-Maarten lantaarns door de straten, zingend en snoep verzamelend. Maar hoe is deze traditie door de jaren heen veranderd? In deze blog duiken we in de geschiedenis en evolutie van de Sint-Maarten lantaarn.

‘’Elke Sint-Maarten lantaarn draagt een eigen verhaal’’

Traditionele Sint-Maarten Lantaarns:

In de begindagen van de viering waren de Sint-Maarten lantaarns vaak eenvoudig en handgemaakt. Kinderen gebruikten uitgeholde bieten of rapen, waarin ze gaten sneden om licht door te laten en plaatsten er een kaarsje in. Deze traditionele Sint-Maarten lantaarn had een zachte gloed en was een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

Modernisering en Commercialisering:

Met de groeiende populariteit van Sint-Maarten en de beschikbaarheid van moderne materialen, begon de Sint-Maarten lantaarn te veranderen. Plastic lantaarns met elektrische lampjes werden steeds gebruikelijker. Deze Sint-Maarten lantaarns, vaak te koop in winkels, boden kinderen een breder scala aan designs van dieren tot stripfiguren.

Creativiteit en DIY:

In de laatste jaren is er een vernieuwde interesse in het zelf maken van de Sint-Maarten lantaarns. Geïnspireerd door online platforms en de wens om uniek te zijn, kiezen veel kinderen en ouders ervoor om hun eigen lantaarns te creëren. Papier-maché, gekleurd papier en andere knutselmaterialen geven een persoonlijke touch aan de hedendaagse Sint-Maarten lantaarn.

Sint-Maarten DIY

Duurzaamheid en de Toekomst:

Met een groeiend bewustzijn van milieukwesties is er een trend naar duurzamere Sint-Maarten lantaarn opties. Of het nu gaat om het hergebruiken van materialen, het kiezen voor biologisch afbreekbare opties, of het terugkeren naar de traditionele biet of raap. De Sint-Maarten lantaarn blijft zich evolueren met de tijd.

"De Sint-Maarten lantaarn: een lichtpuntje in de herfstnacht."

Conclusie

De Sint-Maarten lantaarn, een symbool van licht en gemeenschap, heeft door de jaren heen een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Waar vroeger de eenvoud en ambachtelijkheid centraal stonden met uitgeholde bieten en rapen als basis, zien we nu een breed scala aan materialen en designs. 

De opkomst van commercie introduceerde plastic lantaarns en elektrische lampjes, waarmee het gemak en de diversiteit toenamen. Echter, de recente trend richting duurzaamheid en creativiteit heeft een brug geslagen tussen oud en nieuw. Het DIY-ethos van vandaag echoot de ambachtelijke geest van vroeger, maar met een moderne twist en een hernieuwde focus op milieubewustzijn. 

Hoewel de vorm en het materiaal van de Sint-Maarten lantaarns door de jaren heen zijn veranderd blijft de essentie hetzelfde: een straaltje licht in de duisternis, een symbool van samenhorigheid en viering. Benieuwd naar andere Sint-Maarten uitjes? Bekijk onze blog over Sint-Maarten activiteiten!

Over de schrijver
Daan schrijft sinds september 2023 voor planjeuitje! Hij woont in Gelderland en werkt in de online marketing. Hij heeft daarvoor een aantal jaar in de horeca gewerkt. Zijn hobby's zijn voetballen, schrijven, lekker eten en af en toe de stad in met een paar vrienden. Dit zijn gelijk de onderwerpen waar hij het liefst over schrijft!
Reactie plaatsen