Op Reis Met Kinderen: 9 Spelletjes Voor Onderweg
onlineperformanceagency
24 december 2015 
7 min. leestijd

Op Reis Met Kinderen: 9 Spelletjes Voor Onderweg

Spelletjes voor onderweg Een dagje, weekend of week op stap met de kinderen is natuurlijk super leuk. Welke ouder wordt er nou niet gelukkig van die blije gezichten als de kinderen te horen krijgen dat ze naar hun favoriete pretpark gaan? Maar aan zo'n leuk uitje gaat vaak een lange reis vooraf. En tijdens die reis willen de kids nog wel eens vergeten dat ze naar een leuke bestemming op weg zijn. Vooral als de weg er naartoe meerdere uren duurt kunnen ze zich onderweg nog wel eens stierlijk gaan vervelen. En laten we eerlijk zijn: drie uur rijden met huilende kinderen op de achterbank is voor ouders natuurlijk ook niet bepaald een fantastische bezigheid. Daar weten wij wel raad mee! Met deze 9 activiteiten en spelletjes voor onderweg hou je de kinderen bezig en maak je ook de reis leuk en interessant, voor de kids, maar ook voor papa en mama. Of je nu met de trein, met de auto of met het vliegtuig reist, deze spelletjes voor onderweg zijn super leuk!

1. Bouwen met Lego

Welk kind houdt er nu niet van Lego? Dit Deense speelgoed houdt kinderen al decennia bezig, en met goede reden: met de plastic bouwsteentjes kunnen ze hun fantasie eindeloos de vrije loop laten. Op het eerste oog lijkt Lego nou niet het handigste speelgoed om mee op reis te nemen. Je ziet het al voor je: één keer een scherpe bocht maken en de hele auto ligt bezaaid met die kleine steentjes. Maar een draagbare Lego-kit is helemaal niet moeilijk om zelf te maken, en jullie kinderen (en jullie zelf) zullen er elke keer weer plezier van hebben. lego-kit Het enige dat je nodig hebt is een lunchtrommel of een ander blik dat je niet meer gebruikt. Aan de binnenkant van de deksel plak je met lijm of dubbelzijdige tape de 'ondergrond' waar op gebouwd kan worden, en het blik vul je met allerlei soorten Legosteentjes. Zo hebben de kinderen alle benodigdheden op één plaats en kunnen ze naar hartelust bouwen, ook als spelletje voor onderweg!

2. Bingo met nummerborden

Bingo is een spel dat super leuk is voor kinderen: het is makkelijk te begrijpen maar toch spannend. Als je kinderen van verschillende leeftijden hebt is bingo dus een goede uitkomst, want iedereen kan eraan meedoen. 'Gewoon' bingo met balletjes waarvan de cijfers worden omgeroepen is in de auto natuurlijk niet te doen. Je hebt als ouder voorin natuurlijk helemaal geen zin om met zo'n draaiding te gaan zitten hannesen. Onze nummerbordenbingo is een mooie uitkomst: deze kunnen de kinderen zelf doen, zonder hulp van papa of mama. Print voordat je op reis gaat de bingokaart uit (klik hier om de bingokaart te downloaden). Hier staan alle getallen op van 0 tot en met 99. Aan je kinderen de taak om deze getallen te zoeken op de nummerborden van de andere auto's op de weg. Als ze bijvoorbeeld het kenteken 09-KM-89 zien, mogen ze zowel 09 als 89 op de kaart aanstrepen. Wie het eerste een horizontale, digitale of diagonale rij vol heeft, wint! De ultieme uitdaging is natuurlijk om de hele kaart vol te krijgen. Als je de kaarten meerdere keren uitprint, kunnen ze een paar keer overnieuw beginnen als ze dat willen. Download de bingokaart hier.

3. Het alfabetspel

Zijn de kinderen de bingo met nummerborden beu, dan kunnen ze met de kentekens nog een ander spel spelen. Bij het alfabetspel zijn het juist de letters van de kentekens waar op gelet moet worden. Voor dit spel hebben de kids niks nodig, behalve een beetje alertheid. Het is de bedoeling dat ze op zoek gaan naar alle letters van het alfabet door naar buiten te kijken. De een neemt de linkerkant van de weg, en de ander de rechterkant. Ze beginnen allebei bij de A. Wie het eerst een A ziet, op een kenteken, verkeersbord of reclameposter, krijgt een punt. Zo werken ze heel het alfabet af, tot aan de Z. Degene met de meeste punten wint! Als bonusronde kunnen ze het spel nog een keer spelen, maar dan van achter naar voren. Ze beginnen dus bij de Z en werken terug naar de A. Zo moeten ze extra goed nadenken over welke letter de volgende is: strafpunten als ze op zoek gaan naar de verkeerde letter!

Plan nog meer uitjes:

4. 'Ik ga op reis en ik neem mee…'

De klassieker onder de reisspelletjes kan op deze lijst natuurlijk ook niet ontbreken! Papa en mama kunnen ook meedoen met dit spel, wat de kids vast leuk zullen vinden! De regels kennen jullie ongetwijfeld allang, maar nog even voor de zekerheid: je begint met de zin 'ik ga op reis en ik neem mee…' en vult deze zelf aan. Degene die na jou aan de beurt is moet jouw voorwerp herhalen, en daarna zelf een voorwerp aan de lijst toevoegen. Degene daarna moet de twee eerste voorwerpen herhalen, er zelf weer een aan toevoegen, en zo verder. Hoe langer het spel duurt, hoe moeilijker het wordt om de hele lijst te onthouden. Om het nog ingewikkelder te maken is het aan de kinderen de taak om hele rare dingen te verzinnen die je normaal nooit zou meenemen op vakantie. Eens kijken wie er de meeste dingen onthoudt!

5. Verkeersbingo

Zoals we eerder al zeiden kun je met bingo eindeloos variëren. Nummerbordenbingo wordt op een gegeven moment natuurlijk ook saai. Gelukkig is er ook nog verkeersbingo! De ANWB heeft verschillende bingokaarten gemaakt die je van tevoren kunt uitprinten en in de auto kunt meenemen. In de vakjes staan plaatjes van bijvoorbeeld verschillende verkeersborden, tankstations en andere dingen die je onderweg tegen kunt komen. Aan je kids te taak om deze zo snel mogelijk te vinden! Er zijn bingokaarten voor alle leeftijdsgroepen, zodat het voor niemand te moeilijk wordt. En er zijn zelfs speciale edities voor in Frankrijk, Duitsland of Italie, waar ze natuurlijk andere verkeersborden hebben. En er zijn ook speciale bingokaarten voor in het vliegtuig. Tip: als je de kaarten lamineert, kunnen je kinderen de vakjes aankruisen met watervaste stift. Dat kun je er, als het spel is afgelopen, makkelijk vanaf vegen, zodat je de bingokaarten steeds opnieuw kunt gebruiken!

6. Het kleurenspel

Dit is ook al zo'n lekker makkelijk spel waar je niks voor nodig hebt. Ook hierbij kunnen ouders dus lekker meedoen! Iedereen die meedoet kiest een eigen kleur. Papa of mama (degene die niet achter het stuur zit!) stelt een bepaalde tijd in op een telefoon op stopwatch (bijvoorbeeld 5 minuten). Zodra de tijd begint te lopen is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk auto's telt met de kleur die je aan het begin hebt gekozen. Als de tijd om is, heeft degene die de meeste auto's in zijn of haar kleur heeft geteld gewonnen. Om het spel wat moeilijker te maken kunnen jullie afspreken om kleuren te kiezen die niet zo vaak voorkomen. Rode of zwarte auto's zie je genoeg, maar wat dacht je bijvoorbeeld van knalgroen of felroze?

7. Het spel met de dierennamen

Wederom een activiteit in de categorie 'minder is meer'! Dit spelletje stimuleert je kinderen tot nadenken, en is dus iets interessanter dan het kleurenspel. Ook aan dit spel kan iedereen meedoen, maar de kinderen kunnen het ook samen spelen. Papa of mama noemt een dier, bijvoorbeeld 'tijger'. Degene die daarna aan de beurt is, moet ook een dier noemen. Dat dier moet beginnen met de laatste letter van 'tijger', bijvoorbeeld 'rat'. De volgende moet een dier met de laatste letter van 'rat' noemen, en zo verder. Let op: dieren mogen geen twee keer genoemd worden! De derde persoon mag dus niet 'tijger' noemen als antwoord op 'rat', want dan kun je eindeloos in hetzelfde rondje doorgaan. Originaliteit is het belangrijkste in dit spel!

8. Samen een verhaal verzinnen

Deze activiteit is super leuk voor kinderen met een rijke fantasie. Je gaat namelijk samen een verhaal verzinnen, door ieder om de beurt een zin aan het verhaal toe te voegen. De jongste speler mag beginnen. De eerste zin moet beginnen met 'Er was eens…', maar wat daarop volgt mag je helemaal zelf weten. Gebruik je fantasie om een zo gek mogelijk verhaal te bedenken als je maar kan. De enige regel is dat je de zinnen die de andere spelers hebben verzonnen niet 'ongedaan' mag maken. Als de eerste speler begint met 'Er was eens een konijn dat groen met rode stippen was', mag de volgende niet zeggen 'Nee, het konijn is blauw met gele streepjes'. Dan wordt het geen leuk verhaal, en draait het alleen maar uit op ruzie. Papa en mama mogen ook meedoen, en misschien kunnen zij het verhaal wel opschrijven, zodat je het later nog eens een keer na kunt lezen.

9. Het favoriete spel van papa en mama

Wie kan er het langst stil zijn? Na eindeloos spelletjes spelen op de achterbank is dit een mooie om mee te eindigen. Wie het eerste iets zegt is af! Dikke kans dat je kinderen tijdens het spelen van dit spel in slaap vallen. Eindelijk eventjes rust! Als dat niet het geval is, zijn er nog wel een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het achterin eventjes stil wordt. Hebben jullie een iPad of andere tablet? Download voordat je de weg op gaat een aantal apps die leuk zijn voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes, apps waarmee ze tekeningen kunnen maken, of een karaoke-app met hun lievelingsliedjes (als ze niet stil hoeven te zijn tenminste). De hele dag achter een tablet zitten willen we niet aanmoedigen, maar als je met de kids onderweg bent is het een geweldige manier om ze zoet te houden. En er zijn ook veel apps waar ze wat van kunnen leren, dus dan heb je meteen twee vliegen in één klap! Ook een een draagbare dvd-speler, waarvan je het scherm (of twee schermen) aan de achterkant van de hoofdsteun van je stoel kunt bevestigen, is een mooie oplossing. Neem een paar van hun favoriete dvd's mee en je hebt ze binnen no-time weer stil. Een draagbare dvd-speler kan trouwens ook prima in de trein of in het vliegtuig, maar zorg dan wel dat je hoofdtelefoons meeneemt.     Met deze 9 toffe spelletjes voor onderweg ben je voordat je het weet bij je eindbestemming! Zo maak je ook de reis voor de kinderen leuk, en hoeven ze zich niet te vervelen. Welke spelletjes spelen jouw kinderen het liefst onderweg? Laat het ons weten in een reactie!
Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen