De 15 Leukste Gratis Apps Voor Kinderen
19 september 2022 
6 min. leestijd

De 15 Leukste Gratis Apps Voor Kinderen

De iPad en andere tablets zijn inmiddels niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Ook kinderen hebben er steeds vaker mee te maken, en ze weten soms zelfs beter hoe zo'n tablet werkt dan papa of mama!

Je zult vast wel hebben gemerkt dat kinderen zo'n tablet razend interessant vinden, en dat ze zich uren kunnen vermaken met zo'n ding. Dat kan jou als ouder natuurlijk mooi uitkomen, bijvoorbeeld als jullie ergens naartoe onderweg zijn. Tijdens een lange reis is een tablet een uitstekende manier om je kids op de achterbank bezig te houden, zodat ze zich niet gaan vervelen.

Maar niet alle apps zijn even geschikt voor de kids. Als ouder kan het moeilijk zijn om bij te houden waar je kind allemaal mee geconfronteerd wordt via het beeldscherm. Vooral op social media kun je het onmogelijk in de gaten houden.

En ook sommige gratis apps voor kinderen zijn niet reclamevrij, zodat je kids ook in een voor jouw idee 'veilige' omgeving dingen te zien krijgen waar jij het misschien wel helemaal niet mee eens bent.

Welke apps zijn dan wel echt geschikt voor kinderen? Om je te helpen bij het zoeken naar geschikte apps hebben wij 15 toffe gratis apps voor kinderen op een rijtje gezet. Deze apps zijn leuk en leerzaam, en je kinderen zullen ze geweldig vinden!

1. Juf Jannie

Van Juf Jannie bestaan meerdere apps, die allemaal super leuk en vooral ook heel leerzaam zijn. Twee apps in de Juf Jannie-serie zijn gratis, dus dit is een leuke manier om met deze gezellige juffrouw kennis te maken! Van deze twee gratis apps vinden wij 'Letters flitsen voor kinderen' de leukste. Deze app is bedoeld voor kinderen die bezig zijn met leren lezen, en helpt ze daar spelenderwijs mee op weg!

2. Rompompom kalenderapp

Deze app is ontwikkeld door uitgeverij Zwijsen BV voor kinderen die in groep 1 en 2 zitten. Met deze leuke kalenderapp worden ze snel bekend met tijd. De dagen van de week, data, en maanden in het jaar krijgen ze zo snel onder de knie. En dat gebeurt zeker niet op een saaie manier: elke dag kunnen ze een nieuw spelletje doen; tekenen, puzzelen of een andere opdracht. Stuk voor stuk dingen die mooi aansluiten bij wat ze op school leren!

3. Dierenzoeker

Voor de echte speurder! Deze app vertelt je kinderen alles over de dieren die ze in hun eigen omgeving aantreffen. Wat voor tor is dat precies in de achtertuin? En wat voor mooie vogel vliegt daar? Met deze app kunnen ze het precies uitzoeken. Ze beginnen door in te vullen wat ze al weten over het dier, bijvoorbeeld hoe veel poten het heeft of in welk seizoen ze het tegen zijn gekomen. De app gaat vervolgens op zoek. De app kent ongeveer 300 dieren, en er komen er nog meer bij!

Plan nog meer uitjes:

4. De Beste Vrienden Quiz

De Beste Vrienden Quiz wordt iedere dag uitgezonden op Zapp, en is onder kinderen een zeer geliefd programma. En dat is niet zo raar, want deze quiz is origineel en super leuk! Zo leuk dat er ook een app is ontwikkeld, waarin je kids als kandidaten allerlei vragen moeten beantwoorden en opdrachten moeten uitvoeren. Ze krijgen bijvoorbeeld een filmpje te zien waar later vragen over worden gesteld. Zijn ze slimmer dan hun vrienden?

5. NPO Zappelin

De app van Zappelin is, in tegenstelling tot sommige andere gratis apps, super uitgebreid en mooi vormgegeven. Met deze app kunnen je kids spelletjes spelen, verhalen lezen, tekenen en zelfs liedjes zingen. Alles wat ze maken kunnen ze opslaan, zodat hun knutselwerkjes niet verloren gaan. Ook fijn: bij deze gratis app heb je geen last van die irritante (en soms kindonvriendelijke) reclame die steeds tussendoor komt.

6. Memory Match: Starring You! by StoryBots

 Memory is een spel dat iedereen kent: in een zee van plaatjes is het de bedoeling dat jij twee gelijke afbeeldingen zoekt, door de plaatjes één voor één om te draaien. Het leuke aan deze versie van Memory is dat je kids de plaatjes eerst zelf gaan maken! Met de camera kunnen ze portretten maken van al hun vrienden en familie, die vervolgens als kaartjes in het Memoryspel dienen. Memory met gekke bekken, super gaaf toch?

7. Fruit Ninja

Fruit Ninja is een super leuk spel waarbij reactiesnelheid belangrijk is. Het spel is simpel: vanuit alle hoeken worden verschillende soorten fruit het scherm in gegooid, en aan je kids te taak om dat fruit zo snel mogelijk door midden te hakken, als een ninja dus. Het wordt steeds moeilijker en ze moeten steeds sneller reageren, vooral als er ineens 5 stuks fruit tegelijk in beeld verschijnen! Eens kijken of ze hun high score kunnen verbeteren.

8. Slice it!

Ook bij Slice It! is het de bedoeling dat je dingen in stukken snijdt, maar hierbij gaat het niet om snelheid: het doel van het spel is om de verschillende voorwerpen die je voor je neus krijgt in gelijke stukken te snijden. In het begin is dat natuurlijk makkelijk (een vierkant in tweeën snijden is een fluitje van een cent) maar het wordt steeds moeilijker! Dit spel heeft meer dan 200 levels; eens kijken hoe veel jouw kids er uit kunnen spelen!

9. Hello Color Pencil

De naam van deze app zegt het eigenlijk al: tekenen! Deze app is mooi vormgegeven en heel gebruiksvriendelijk: de kids zullen meteen door hebben hoe hij werkt. Vooral onderweg is het handig als je kids hun fantasie de vrije loop kunnen laten met een app - achterin de auto gaan zitten hannesen met potloden, gummen en papier is niet bepaald ideaal. Als ze een foutje maken kunnen ze het makkelijk uitwissen zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen. En je bespaart een hoop papier! Als je kinderen het leuk vinden om creatief bezig te zijn zullen ze deze app helemaal geweldig vinden.

10. Pigment

Ook bij deze app gaan je kinderen met kleurpotloden aan de slag: dit is namelijk een digitaal kleurboek! Vooral op de iPad is Pigment een lust voor het oog. De mooie vormgeving en verschillende opties zorgen ervoor dat deze app niet snel verveelt. Van de dikte van de strepen die je zet en het soort penseel dat je gebruikt tot aan de kleuren die je wilt kiezen: alles kan je in deze app helemaal zelf bepalen. De gratis app bevat meer dan 200 verschillende kleurplaten. Daar zijn de kids wel even zoet mee! Pigment is trouwens ook hartstikke leuk voor papa en mama.

11. Toca's Hair Salon

Is jouw zoon of dochter altijd met zijn of haar haar bezig? Of vindt hij of zij het super om andere mensen van de sjiekste kapsels te voorzien? Dan is deze app helemaal super! Met deze app kun je namelijk je eigen kapsalon openen! Of je klanten nu gewassen, geknipt, geverfd of geschoren willen worden, het kan allemaal. Je kinderen kunnen de raarste kapsels creëren. Niets is te gek, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

12. LEGO Creator Islands

Welk kind houdt er nu niet van Lego? Kinderen kunnen met die kleine steentjes eindeloos bouwen en spelen. Maar achterin de auto of in de trein is het natuurlijk niet heel erg handig om met Lego aan de slag te gaan. Gelukkig heeft het merk een aantal apps ontwikkeld zodat je kinderen overal kunnen Lego-en. Wij vinden Creator Islands het leukst. In deze app moeten je kinderen een leefomgeving bouwen voor de Legopoppetjes. Hoe meer ze bouwen, hoe meer functies en eilanden ontgrendeld worden. Plezier gegarandeerd!

13. LEGO DUPLO Trains en LEGO DUPLO Food

Voordat kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze met Lego kunnen spelen, hebben ze ongetwijfeld ook al met Duplo gespeeld. En ook voor dit speelgoed, de Lego-versie voor peuters, is er een app. Met deze app speelt je peuter voor machinist! Wagons inladen, bruggen bouwen en nieuwe sporen leggen: het kan allemaal met deze super leuke gratis app.

Een andere leuke Duplo-app is LEGO DUPLO Food, waarin peuters een winkel kunnen openen waar ze dingen serveren als ijsjes en taart, die ze eerst natuurlijk helemaal zelf gaan bakken!

14. Kinderen voor Kinderen Karaoke

Kinderen voor Kinderen is al decennia een begrip, en eraan meedoen was en is nog steeds de droom van veel kinderen. Met deze toffe app wordt die wens werkelijkheid! Met deze karaoke-app kunnen je kinderen thuis alle liedjes van Kinderen voor Kinderen meezingen. Ze kunnen er zelfs hun eigen videoclip bij maken! Er worden regelmatig nieuwe liedjes toegevoegd dus deze app blijft leuk.

15. Dr Panda's Restaurant: Asia

Er zijn verschillende apps met Dr Panda in de hoofdrol, maar wij vinden Dr Panda's Restaurant: Asia de leukste, en deze is nog gratis ook. Je kinderen zullen het geweldig vinden om hun eigen restaurant te beginnen met deze app! Van het koken tot aan het serveren: alles doen ze zelf in dit restaurant. Ook deze app is reclamevrij, en je kids worden niet verleid tot het kopen van bepaalde functies, zoals in sommige andere gratis apps wel het geval is.

Met deze super toffe gratis apps voor kinderen haal je het volste uit je tablet of smartphone! Vooral onderweg zullen je kinderen zich met deze leuke spelletjes en andere apps niet snel vervelen. En het leuke aan deze apps is dat ze er ook nog eens wat van leren!

Welke apps vinden jouw kids het leukst?

Laat het ons weten in een reactie!

Over de schrijver
Thijs is sinds mei 2022 blogger bij Planjeuitje. Hij komt uit Gelderland en heeft affiniteit met de horeca en achtergrond in de online marketing. Hij schrijft dus het liefste blogs over de leukste restaurants, cafés, hotels en uitjes van zowel Nederland als buitenland. Zijn favoriete vakantieland is Bonaire en in zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten, schrijven en horeca.
Reactie plaatsen