Fietsroutes In Brabant: Deze 7 Moet Je Gefietst Hebben
onlineperformanceagency
05 januari 2016 
8 min. leestijd

Fietsroutes In Brabant: Deze 7 Moet Je Gefietst Hebben

Voor de leukste fietsroutes in Brabant zit je hier goed! We hebben allemaal wel gemerkt dat we een bijzonder zachte winter hebben dit jaar. Hoewel we bij Planjeuitje.nl altijd toch wel van koude winters houden (gezellig, een witte Kerst!) hebben de zachte temperaturen ook zo hun voordelen. Voor echte buitenmensen, die meer van warmer weer houden, is deze winter natuurlijk heerlijk. Hoe vaak komt het nou voor dat je in december of januari nog lekker buiten op een terrasje kunt gaan zitten zonder dat je tenen eraf vriezen? En ook voor de fietsliefhebber is de zachte winter een welkome verandering. Hoewel echte fietsfans zich door geen enkele weersomstandigheid tegen laten houden (vooruit, misschien stortregen), zijn deze temperaturen boven de nul toch wel erg prettig als je van plan bent er lekker op uit te gaan op de fiets.

De leukste fietsroutes in Brabant voor de echte fietsfanaat!

Want fietsen in Brabant, daarvoor zijn de mogelijkheden eindeloos! Als je wil kun je een half jaar lang op fietsvakantie in onze provincie, zo veel is er te zien en te doen op de fiets. Als dat iets te ambitieus is voor je, zijn er natuurlijk ook genoeg fietsroutes waarmee je een goede middag of dag zoet bent. Op welke manier kun je onze mooie provincie nou beter bekijken dan op de fiets? Om je wegwijs te maken hebben we zeven van de mooiste fietsroutes in Brabant voor je op een rij gezet. Als je van fietsen houdt is dit artikel een mooie plek om te beginnen met het kiezen van de leukste, mooiste of interessantste route! Oh ja, en lees van tevoren nog even onze tips voor het voorkomen van zadelpijn!

1. Heerlijk fietsen door de Oisterwijkse Bossen

De lijst met fietsroutes in Brabant begint gelijk goed. In het hart van het Brabantse land liggen namelijk de prachtige Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit natuurgebied grenst aan een ander natuurgebied, dat de naam Kampina draagt. Dwars door deze twee mooie gebieden kun je een prachtige fietsroute fietsen. Deze mooie route is 33 kilometer lang, dus je bent er een aantal uurtjes zoet mee. Maar het is absoluut de moeite waard! Deze tocht leidt je door een prachtig, gevarieerd landschap, langs allerlei mooie vergezichten. Je ziet beekjes, boerderijen en mooie heidelandschappen! Zoals de naam al zegt worden de Oisterwijkse Bossen en Vennen gekenmerkt door de vele mooie vennen die het landschap tekenen. Ze zorgen voor een mooie, diverse begroeiing en veel vogelsoorten die er wonen en broeden. Tijdens de fietsroute, die bij het Bezoekerscentrum begint, krijg je de kans om al deze mooie flora en fauna van dichtbij te bewonderen. Ook kom je tijdens de route langs verschillende rustpunten. Zo is daar de uitkijktoren, die je kunt beklimmen om er van het mooie uitzicht te genieten. Of het Boshuis Venkraai, een gezellig café waar je rustig kunt genieten van een hapje of een drankje.

Fietsroutes in Brabant

2. Fietsroute Maasuiterwaarden, tussen Ravenstein en Waalwijk

Als je op een unieke manier de rivier de Maas wilt ontdekken, dan is deze route een prachtige uitkomst. Op de grens van Gelderland leidt deze mooie fietsroute je langs de Maas en de Maasuiterwaarden die er om heen liggen. De Maasuiterwaarden strekken zich uit over een gebied van 70 kilometer lang, tussen Ravenstein en Waalwijk. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de zeer gevarieerde begroeiing en de grote diversiteit aan vogelsoorten. Voor de vogelliefhebber is deze fietsroute dus een prachtige ervaring! De route volgt voor een groot gedeelte de lange Maasdijk, en leidt je langs verschillende mooie punten. Zo kom je bijvoorbeeld langs een wiel, een ronde waterplas die het gevolg is van een dijkdoorbraak, waar prachtige knotwilgen langs groeien. En langs het indrukwekkende Maximakanaal, waar je zo maar eens grote containerschepen voorbij kunt zien varen. Ook moet je tijdens deze route over een pontje, vergeet dus geen kleingeld mee te nemen! Naast vogels huist er in de Maasuiterwaarden nog een andere bijzondere diersoort: de bever! Hoewel je geluk moet hebben om de bever te zien, kan het zo maar eens gebeuren dat je er plotseling een bezig ziet in het riet. Hou je van waterlandschappen en bijzondere diersoorten, en wil je dit graag combineren met een heerlijke fietsroute waarbij je lekker uit kunt waaien? Dan is dit één van de mooiste routes die je kunt fietsen in Brabant.

3. De La Trappe fietsroute in de omgeving van Tilburg

Bier en fietsen, dat gaat misschien niet zo goed samen, zou je denken. Nou, in Brabant wel hoor! Voor mensen die zowel van bier als van fietsen houden is er zelfs de La Trappe Fietsroute bedacht. Deze fietsroute in Brabant staat geheel in het teken van het lekkerste bier dat Brabant te bieden heeft: La Trappe! Het bier van La Trappe wordt gebrouwen in Berkel-Enschot, op het zuidoostelijke randje van Tilburg. La Trappe is echt trappistenbier, dat wil zeggen dat het gebrouwen wordt door trappisten, monniken van de orde van de cisterciënzers. Dat zegt je misschien niet heel veel, maar neem maar van ons aan dat het bier heerlijk smaakt, en een stukje fietsen zeker waard is! En de brouwerij van La Trappe, gevestigd in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, is dat net zo goed. Niet zo gek dus dat er twee routes zijn uitgestippeld in de omgeving van die mooie abdij. De rode route is 33 kilometer lang (met verlenging tot 56 kilometer) en de blauwe is 37 kilometer lang (met verlenging tot 45 kilometer). Beide routes leiden je langs verschillende rustpunten waar uiteraard één van de heerlijke biertjes van La Trappe kan worden genuttigd. En het hoogtepunt is natuurlijk een bezoekje aan de abdij in Berkel-Enschot. Eens kijken of je daarna nog op je fiets kan blijven zitten!

Fietsroutes Brabant La Trappe

Plan nog meer uitjes:


4. Fietsroute door de Loonse en Drunense Duinen, tussen Tilburg en Den Bosch

We vertelden je al eerder over het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen, een prachtig natuurgebied in Brabant dat uniek is voor Nederland. De wonderschone combinatie van verschillende grondsoorten en begroeiing zorgen ervoor dat je in de Loonse en Drunense Duinen je ogen uitkijkt. Hoe vaak je er ook komt, je zult er geen genoeg van kunnen krijgen. Ook op de fiets kun je de Loonse en Drunense Duinen goed verkennen. De Stichting Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl, die verantwoordelijk is voor de beheer van het gebied, heeft in het gebied een aantal mooie wandelroutes uitgezet. Ook heeft Fiets en Wandelweb een prachtige fietsroute uitgestippeld. Deze route is 43 kilometer lang en leidt je langs het mooie duinzand en de heidevelden. Maar dat is nog niet alles! Natuurlijk kom je tijdens het fietsen van de route ook langs allerlei rustpunten en boerderijen, waar je streekproducten bijna rechtstreeks van het land kunt kopen. Streekproducten zijn een mooie, verantwoorde manier om te genieten van wat de omgeving je te bieden heeft! De route begint bij de Rustende Jager in Biezenmortel, een leuke brasserie waar je van tevoren even een kopje koffie kunt drinken om krachten te verzamelen. Vervolgens fiets je dwars door het mooie natuurlandschap langs allerlei boerderijen, hoeven en kwekerijen. Een heerlijke dag fietsen in Brabant dus, met verschillende mooie punten waar je heerlijk kunt uitrusten onder het genot van een natje en een droogje.

5. De Liberation fietsroute in Brabant, in de omgeving van Overloon

In Overloon en omgeving, in het noordoosten van Brabant, ligt een bijzondere fietsroute. Deze zogenaamde Liberation route staat geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Als je van geschiedenis en fietsen houdt, is fietsen in Brabant over deze route dus een bijzonder interessante ervaring. De route leidt je door de plaatsen Overloon, Holthees, Vierlingsbeek en Stevensbeek. Onderweg kom je langs allerlei punten waar je meer kunt leren over de Tweede Oorlog, en wat deze heeft betekend voor de provincie Brabant. Tijdens het fietsen van deze route volg je namelijk het pad dat de geallieerden hebben genomen tijdens de bevrijding van Nederland en de rest van Europa. Je fietst dus als het ware in de voetsporen van de bevrijders! Op maar liefst 75 plekken in de omgeving liggen de zogenaamde luisterkeien. Deze keien zijn voorzien van een QR-code. Als je deze code scant met je telefoon kun je luisteren naar de verhalen over wat zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld in Brabant. Deze fietsroute in Brabant is dus niet alleen bijzonder mooi, maar ook ontzettend leerzaam en interessant.

6. De Van Gogh fietsroute, dwars door heel Brabant

Als we dan toch historisch verantwoord bezig zijn, gaan we maar meteen door naar een fietsroute die geheel in het teken staat van één van de bekendste schilders uit Brabant: Vincent van Gogh! Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Zundert, in het zuiden van Brabant. Geen wonder dus dat Brabant een belangrijk deel heeft uitgemaakt van zijn leven: hij werd hier geboren en groeide hier op. De Van Gogh fietsroute is maar liefst 335 kilometer lang. Omdat je dat natuurlijk nooit in één dag kunt fietsen (tenzij je professioneel wielrenner bent) is de route onderverdeeld in vijf kortere routes, rondom vijf verschillende plaatsen: Zundert, Tilburg, Etten-Leur, Nuenen en Den Bosch. Welke van deze vijf routes je ook kiest, ze zijn stuk voor stuk even prachtig en allemaal echt de moeite waard. De routes leiden je langs allerlei plaatsen die iets hebben betekend in het leven van de beroemde Brabantse schilder. Je komt langs galerieën, kerken, abdijen en landgoederen, en de route rondom Den Bosch begint natuurlijk bij het Noordbrabants Museum, waar je een aantal werken van de grote meester in het echt kunt bewonderen. Je ziet meteen waarom hij zo beroemd is geworden met zijn kunst: deze man kon tekenen en schilderen als geen ander! Een bijzondere plek in de fietsroute is het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Dit fietspad bevindt zich in het gedeelte van de fietsroute dat langs Nuenen loopt, waar Vincent van Gogh een aantal jaar heeft gewoond. Dit mooie fietspad is bedacht door kunstenaar Daan Roosegaarde, die zich liet inspireren door De Sterrennacht, misschien wel het beroemdste werk van Vincent van Gogh. Vooral in het donker zie je het effect van dit fietspad het beste: over 600 meter strekt zich een prachtig sterrenpatroon van kleine lichtgevende bolletjes in het asfalt. Een bijzondere manier om door te fietsen in Brabant de kunst van Van Gogh te ervaren!

Leukste fietsroutes Brabant

7. Fietsroute Mystiek Brabant, dwars door de katholieke geschiedenis van Brabant

Last but not least hebben we nog de fietsroute Mystiek Brabant. Ook deze route is interessant voor de geschiedenisliefhebber. Op deze route kom je namelijk langs allerlei ijkpunten van het katholieke geloof in Brabant. Door het Rooms Brabantse Rijk dus! Zo kom je op deze fietsroute, die uitgestippeld is in de omgeving van Oss, langs verschillende kerken. Bijvoorbeeld langs de Sint Luciakerk in Ravenstein, de enige katholieke kerk in Nederland die in barokstijl is gebouwd. Een bijzonder bouwwerk dus, dat al sinds 1735 bestaat. Ook leidt de route je langs een aantal kloosters, zoals het Klooster Bethlehem in Haren. Verder kom je nog langs een aantal mooie kapellen. Bij elk knooppunt vind je informatie over het gebouw of object dat je bezoekt, zodat je precies weet wat voor rol het heeft gespeeld of nog steeds speelt in de katholieke geschiedenis van Brabant. Als je even wilt uitrusten, kom je op de route langs genoeg gelegenheden om even te genieten van een kopje koffie (of iets sterkers!)     Deze zeven prachtige fietsroutes in Brabant zijn stuk voor stuk zeer de moeite waard. En dat is zeker nog niet alles: Brabant kent nog veel meer mooie fietsroutes, die allemaal op hun eigen manier bijzonder zijn! Zo zie je maar dat fietsen in Brabant leuk, maar ook interessant en leerzaam kan zijn! Dat Brabant een provincie is met een rijke geschiedenis en cultuur wordt maar al te duidelijk tijdens één van deze mooie tochten. Waar in Brabant ga jij het liefst fietsen? Laat het ons weten in een reactie!

Over de schrijver
onlineperformanceagency
Mieke
Door

Mieke

op 05 Jan 2016

het Malpieven en dan iets gebruiken bij het Achelse Kruis.

Lisanne de graaf
Door

Lisanne de graaf

op 13 Jul 2017

Ik krijg meteen zin om een paar routes uit te proberen. Laatst hebben wij in de omgeving van Moerdijk gefietst naar aanleiding van een fietsarangement bij een hotel erg leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

Reactie plaatsen