10 leuke dorpjes in Brabant, hier moet je geweest zijn!
onlineperformanceagency
10 december 2015 
7 min. leestijd

10 leuke dorpjes in Brabant, hier moet je geweest zijn!

De grote steden in Brabant kennen we allemaal wel, maar er zijn ook leuke dorpjes in Brabant! Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda… Stuk voor stuk leuke stadjes in Brabant waar je lekker kunt shoppen en waar veel te zien en te beleven valt. Maar hoewel deze vier steden waarschijnlijk de grootste trekpleisters van onze provincie zijn, hebben de kleinere gemeenten van Noord-Brabant ook veel te bieden. Dat is ook niet zo gek: Brabant telt maar liefst 66 gemeenten, en daarbinnen nog veel meer plaatsen en dorpen. Dus heb je zin om een keer niet naar een grote stad te gaan, maar om de gezellige dorpjes die Noord-Brabant rijk is te verkennen? Zoek niet verder! Hieronder vind je een handig lijstje met 10 leuke dorpjes in Brabant die volgens ons zeker een bezoekje waard zijn.

1. Leuke dorpjes Brabant: Heusden

 De eerste op de lijst is technisch gezien een stad, maar qua gezelligheid ademt Heusden een dorpse sfeer, dus vonden we dat de vestingstad niet kon ontbreken. Heusden heeft een rijke geschiedenis, wat ervoor gezorgd heeft dat het een bijzondere omgeving is om doorheen te wandelen. De vesting is in zijn geheel gerestaureerd; een project dat 40 jaar heeft geduurd maar absoluut zijn vruchten heeft afgeworpen. Of je nu over de wallen loopt, de restanten van het Kasteel Heusden bezoekt of via de Vismarkt langs de haven struint, in elke straat is wel iets bijzonders te bekijken. De vesting telt maar liefst 122 rijksmonumenten, en in het stadhuis vind je een bezoekerscentrum en het streekarchief. Ook handig: Heusden ligt ten noordwesten van Den Bosch, en is dus relatief makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Leuke dorpjes Brabant Heusden

2. Leuke dorpjes Brabant: Bergeijk

 Op nummer 2 een van de mooiste dorpen in Brabant. Helemaal in het zuiden van Brabant ligt de gemeente Bergeijk, met het gelijknamige dorp als belangrijkste plaats.  Het dorp Bergeijk heeft bijna 9000 inwoners en bijna net zo veel bezienswaardigheden. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar dat er genoeg te zien is de waarheid! In het gebied waarin Bergeijk ligt woonden in de steentijd al mensen, dus het dorp kent een lange historie waarvan veel vondsten zijn gedaan. Verder zijn er veel kerkelijke gebouwen en een mooie molen te bewonderen. Maar Bergeijk staat ook bekend als Rietvelddorp! Het door Gerrit Rietveld ontworpen fabrieksgebouw van Weverij de Ploeg is tegenwoordig een rijksmonument. Verder zijn er in Bergeijk een door Rietveld ontworpen straatklok, abri en woonhuis. Voor fans van de architect en ontwerper is dit dus een must-see!

3. Leuke dorpjes Brabant: Drimmelen

 Drimmelen is met een kleine 600 inwoners het kleinste dorp uit deze lijst. Verwacht bij een bezoekje aan deze plaats in het noorden van Brabant dus geen groot, bruisend centrum, maar een knusse en gezellige dorpskern waar je rustig doorheen kunt wandelen. Ondanks de grootte is het een van de mooiste dorpen uit Brabant. Neem eens een kijkje in de mooie Hervormde Kerk, of loop door de Herengracht, met mooie huizen uit de 18e en 19e eeuw. Drimmelen ligt recht aan de Biesbosch, en is dus een mooie uitvalsplaats om dit prachtige natuurgebied te bezoeken. In de Nieuwe Jachthaven is een bezoekerscentrum, en vanuit daar kun je onder andere rondvaarten boeken.

Plan nog meer uitjes:


4. Leuke dorpjes Brabant: Werkendam

 Als we dan toch in de buurt van de Biesbosch zijn, is leuke dorpje Werkendam ook zeker een bezoekje waard. Het dorp is de belangrijkste plaats in de gelijknamige gemeente, en telt ruim 11.000 inwoners. Het dorp Werkendam telt 11 rijksmonumenten, waaronder een Joodse begraafplaats uit het jaar 1850. Ook zijn er twee molens, waarvan de Vervoorne Molen het best bewaard is gebleven. Deze molen is op afspraak te bezichtigen. Bij Werkendam ligt het super leuke Biesbosch Museumeiland, waarvan de naam niet veel te raden over laat: in dit museum leer je van alles over dit prachtige natuurgebied, en vanaf dit punt kun je ook een rondvaart maken of heerlijk gaan wandelen. Als je van wandelen houdt ben je in Werkendam sowieso op de juiste plek! Bij Werkendam liggen twee forten die deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En van Weesp naar Werkendam loopt een wandelpad dat in het teken staat van diezelfde waterlinie, met de toepasselijke naam het Waterliniepad, dat maar liefst 145 kilometer lang is.

Leuke dorpjes Brabant Werkendam

5. Leuke dorpjes Brabant: Boxtel

 Precies in de driehoek Tilburg, Eindhoven en Den Bosch ligt Boxtel, dat met ongeveer 26.000 inwoners het grootste dorp is in deze lijst. Boxtel staat vooral bekend om de grote hoeveelheid kloosters die in de plaats lagen of nog steeds liggen. Zo is er het Kasteel Stapelen, dat er al staat sinds de 13e eeuw en al ruim 100 jaar als klooster in gebruik is. Of het prachtige Sint-Ursulaklooster uit 1911, met veel elementen uit de Jugendstil. Ook de Sint-Petrusbasiliek, een prachtige gotische kerk uit de 16e eeuw, is zeker een bezoekje waard. Ook voor de natuurliefhebber is er in Boxtel een bijzondere trekpleister: er staat namelijk een heuse reuzensequoia in de plaats. Deze boom, die groeit in een tuin aan de Bosscherweg heeft een omtrek van bijna 4 meter!

6. Leuke dorpjes Brabant: Alphen

Alphen heeft ongeveer 4000 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Alphen-Chaam. Het dorpje heeft een bijzondere geschiedenis: hier lag vroeger de Commanderij van de Tempeliers, een orde van kruisridders. In Alphen lag de enige Nederlandse commanderij van deze organisatie. Qua bezienswaardigheden hoef je je ook in Alphen absoluut niet te vervelen. Als je door het dorp wandelt kom je allerlei prachtige historische gebouwen tegen, zoals de Heilige Willibrorduskerk, waarvan de toren uit het jaar 1500 stamt. In Alphen ligt ook een Pestkerkhof, dat tegenwoordig een monument is ter herinnering aan de pestepidemieën van 1604 en 1625. En in de voormalige hervorde kerk is het Oudheidkundig Streekmuseum Alphen gevestigd, dat momenteel wegens herinrichting is gesloten, maar na de heropening ook zeer de moeite waard zal zijn.

Leuke dorpjes Brabant Alphen

7. Leuke dorpjes Brabant: Sint-Oedenrode

Vlakbij de hoofdstad Den Bosch, in het Dommeldal, ligt Sint-Oedenrode, een dorpje met een kleine 20.000 inwoners dat in 2000 werd verkozen tot het groenste dorp van Europa. En met goede reden: in het dorp liggen vele prachtige parken en plantsoenen, waardoor je zelfs in het centrum omringd wordt door natuur. En naast deze groene oases is het centrum rijk aan bezienswaardigheden en historische gebouwen. De mooie Sint-Martinuskerk bijvoorbeeld, met daarnaast het Martinuskerkhof waar de bekende bisschop Bekkers begraven ligt. Of Kasteel Henkenshage, een versterkte boerderij. Loop ook eens een rondje over de Markt met zijn mooie herenhuizen en het Oude Raadhuis van Sint-Oedenrode. Naast deze prachtige rijksmonumenten zijn er in Sint-Oedenrode ook een aantal oorlogsmonumenten te zien, aangezien het dorp tijdens Operatie Market Garden op een belangrijke strategische positie lag en een doorgang was voor de geallieerde troepen.

8. Leuke dorpjes Brabant: Willemstad

 Net als Heusden is Willemstad, in het westen van Brabant, een prachtige oude vestingstad. Het inwonersaantal schommelt rond de 3000, en de vesting is vernoemd naar niemand minder dan Willem van Oranje. De vesting is in 1970 tot beschermd stadsgezicht verklaard. Dat wil zeggen dat de gemeente van de overheid subsidie krijgt om de historische gebouwen en elementen in stand te houden. En dat is maar goed ook, want het zou zonde zijn als die historie van Willemstad verloren zou gaan! Willemstad is een prachtig dorp om eindeloos doorheen te dwalen. Overal waar je kijkt zie mooie gebouwen, zoals de protestantse Koepelkerk uit 1607, of de katholieke Heilige Maagd Mariakerk uit 1875. Prins Maurits van Oranje liet er in 1623 een groots buitenverblijf bouwen, dat nog steeds te bewonderen is als rijksmonument. Ook hebben de vestingwerken zelf een rijke geschiedenis. Ze hebben door de eeuwen heen namelijk meerdere keren een rol gespeeld in verschillende oorlogen. In de Tweede Wereldoorlog speelde de vesting een rol bij de verdediging van ons land tegen de Duitse troepen.


9. Leuke dorpjes Brabant: Baarle(-Nassau of -Hertog)

Baarle is dat grappige dorpje waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Je weet wel, dat ene dorp dat half in Nederland (Baarle-Nassau) en half in België (Baarle-Hertog) ligt. Waar huizen staan waarvan de woonkamer in het ene land en de keuken in het andere land ligt. Maar dit dorp is meer dan een alleen een grappige anekdote! In het Nederlandse deel, Baarle-Nassau, staat bijvoorbeeld de Sint-Salvatorkapel, een prachtig rijksmonument, die in de 15e eeuw is gebouwd na een ruzie tussen de twee helften van het dorp, die ertoe leidde dat de inwoners van Baarle-Nassau niet meer in Baarle-Hertog naar de kerk mochten en dus hun eigen kerk moesten bouwen. Bij de kapel liggen een mooie tuin en een Lourdesgrot. De kerk in Baarle-Hertog waar zij niet langer mochten komen staat er ook nog steeds. Deze Sint-Remigiuskerk heeft een prachtige toren en is gebouwd in een sobere maar statige stijl. En dan is er natuurlijk nog dat ene huis aan de Chaamseweg, dat met de ene helft in Nederland en met de andere helft in België staat.

10. Leuke dorpjes Brabant: Oirschot

 En als laatste komen we aan bij Oirschot, een dorp met ongeveer 10.000 inwoners dat vlakbij Eindhoven ligt. Maar Oirschot is zeker niet de minste van deze lijst: het heeft een beschermd dorpsgezicht, en er zijn meer dan 300 rijksmonumenten die je kunt bezichtigen in dit gezellige dorp! De meest opvallende is waarschijnlijk de Sint-Petrusbasiliek. Om dit imposante bouwwerk kun je bijna niet heen als je Oirschot binnen komt. Met een toren van wel 60 meter hoog is deze kerk een van de mooiste gotische kerken in Brabant. Ook is er een stadspaleis, Het Hof van Solms, verschillende mooie oude huizen en een windmolen, waar nog steeds mee kan worden gemalen. Ook leuk: het gebouw van Brouwerij de Kroon uit 1773. Dit was één van de oudste bierbrouwerijen van Nederland. Tegenwoordig brouwt Oirschots Bier er op kleine schaal bier, en organiseren ze een leuke excursie.     Naast de tien dorpen die we hier hebben genoemd, zijn er natuurlijk nog veel meer dorpen in Brabant die ook zeker het bezoeken waard zijn. Welke dorpjes vind jij het leukst of interessantst?Laat jouw eigen tips hieronder achter!

Over de schrijver
onlineperformanceagency
Julia
Door

Julia

op 12 Nov 2018

Waalwijk moet je ook een keertje hebben bezocht hele leuke stad

Kim
Door

Kim

op 11 Mar 2019

Udenhout, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Loon op zand, Moergestel, Haaren

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 06 May 2019

Je moet echt eens naar Gemert komen. Daar is het boerenbondsmuseum, hoe het er uit zag 100 jaar geleden,er is een vlinder tuin, mooi kasteel en ligt midden in het groen. Veel eetgelegenheden.

gijs
Door

gijs

op 06 Mar 2020

een bezoek aan ravenstein met meer dan 81 rijksmonumenten , een bezoekje meerr dan waard, na heusden nr 2 van brabant

Villasappho
Door

Villasappho

op 07 May 2020

Grave is ook prachtig!

Wim
Door

Wim

op 17 Jul 2020

Bergen op Zoom met zijn enorme cultuur en historische gebouwen is echt de moeite om te bekijken . Het Kermismuseum is echt de moeite van het bekijken waard, Bergen op Zoom is niet voor niets de Kermisstad bij uitstek. Het Markiezenhof , de echte vestigingsplaats bij uitstek . Kortom zoekt u historisch en bourgondisch , moet je echt in Bergen op Zoom zijn.

Reactie plaatsen