Wandelen in Brabant: 14 Prachtige Wandelroutes
onlineperformanceagency
24 januari 2016 
6 min. leestijd

Wandelen in Brabant: 14 Prachtige Wandelroutes

 Wandelen in Brabant is misschien wel de meest toegankelijke buitenactiviteit die er is. Het enige wat je hoeft te doen is een jas aantrekken, de deur uitstappen en je bent klaar om te gaan! Of je nu alleen gaat of met een groep, een goed stuk wandelen kan een geweldige manier zijn om eens even de boel de boel te laten en je hoofd lekker leeg te maken. Bij Planjeuitje.nl vinden we het dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen lijken te ontdekken dat wandelen goed is voor lichaam en geest! En wandelen is ook nog eens een prachtige manier om nieuwe omgevingen te leren kennen, of om juist de plaatsen die je al kent op een nieuwe manier te ontdekken. Zo is een wandeling de gelegenheid bij uitstek om de natuur eens beter te leren kennen. Dat Brabant rijk is aan natuurgebieden, vertelden we je eerder al. Nu is het tijd om de leukste wandelroutes door deze natuurgebieden eens uit te lichten!

1. Wandelroute Kalix Berna, bij Oosterhout

De wandelroute Kalix Berna vind je in het natuurgebied Landgoed Oosterheide, tussen Breda en Oosterhout in. Het is een mooie route van 2 kilometer die je dwars door het bosrijke gebied leidt. Deze wandelroute dankt haar bijzondere naam aan de restanten van drie kogelvangers (heuvels) die in het begin van de 18e eeuw deel uitmaakten van een legerkamp. Op Landgoed Oosterheide vind je maar liefst 70 verschillende soorten bomen, die samen een prachtige omgeving vormen.

Bijzondere wandelroutes Brabant Oosterhout

2. Wandelroute Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Door Landgoed Wallsteijn, een mooi natuurgebied ten zuidwesten van Breda, lopen maar liefst zeven verschillende wandelroutes. Deze wandelroute is 2,2 kilometer lang, en je komt langs de hoogtepunten van het Landgoed, zoals de spiegelvijver en de slingervijver die door Natuurmonumenten helemaal in ere is hersteld, en het prachtige landhuis, dat er al staat sinds 1800. Tijdens deze mooie wandeling zou het zo maar eens kunnen gebeuren dat je ineens een nachtegaal hoort zingen!

3. Wandelroute door de Loonse en Drunense Duinen bij Kaatsheuvel

De Loonse en Drunense Duinen vormen misschien wel het mooiste natuurgebied in Brabant - dit gebied is niet voor niets een nationaal park. Dit gebied heeft vele gezichten, en tijdens deze wandeling van 2,5 kilometer ontdek je allerlei herinneringen aan de rol die het heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De route heet officiel de M.A.ST.-wandeling, een afkorting voor 'Munition Ausgabe Stelle', een munitiedepot dus. Als je de route loopt kom je onder andere langs een herdenkingsmonument, en ook kun je zelfs nog grote gaten zien waar in die tijd bommen zijn ingeslagen. Voor de geschiedenisfanaat is deze wandeling dus zeer de moeite waard!

Plan nog meer uitjes:

4. Het rolstoelpad door Kampina

Een ommetje maken in één van de vele natuurgebieden in Brabant kan lastig zijn als je in een rolstoel zit of als je graag met de kinderwagen op pad wilt. Gelukkig is daar in veel natuurgebieden een oplossing voor bedacht: speciale rolstoelpaden zijn aangelegd om het gebied voor iedereen toegankelijk te maken. Zo ook in het natuurgebied Kampina, dat tussen Oisterwijk en Boxtel in ligt. Dit rolstoelpad is 2,7 kilometer lang en leidt je langs de bossen, heide en vennen die dit gebied kenmerken. Ook kom je langs een verzetsmonument en langs het grafmonument van Pieter Gerbrand van Tienhoven, één van de medeoprichters van Natuurmonumenten. Als je goed kijkt ontdek je in de bomen een heuse spechtenfamilie!

5. Het Rondje Leikeven bij Tilburg

Ten noordwesten van Tilburg ligt Huis ter Heide, een gebied dat gekenmerkt wordt door mooie landschappen en Schotse hooglanders die er grazen. Door Huis ter Heide loopt een prachtige wandelroute van 3,5 kilometer, die begint bij één van de twee uitkijktorens. Vanaf deze uitkijktoren heb je meteen een mooi uitzicht op het Leikeven, dat al rond omstreeks 1200 werd gegraven. Op dit ven kun je veel verschillende vogels zien; als je geluk hebt spot je zelfs een zwarte ooievaar! Ook kom je tijdens de wandeling over het bijzondere vlonderpad. Vanaf dit pad kun je de flora en fauna die zich in het water bevinden van dichtbij bekijken. Voor dierenliefhebbers is deze wandeling dus echt een must.

6. Wandelroute Goorven door de Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen vormen een prachtig gebied, dat, zoals de naam al zegt, voor een groot deel uit bossen bestaat. Tussen die bossen liggen eeuwenoude vennen. Het Voorste Goorven ga je tijdens deze wandeling van dichtbij bekijken, een plaats waar vroeger turf werd gestoken. Ook kom je tijdens deze wandeling van 4,3 kilometer maak je er een grote ronde omheen, en kom je ook langs een aantal kleinere vennen, waar je verschillende soorten planten en dieren kunt zien. Op de van Tienhovenbank kom je even tot rust, en naderhand kun je genieten van een lekker kopje koffie bij Boshuis Venkraai.

boswandeling brabant Oisterwijkse Bossen en Vennen

7. Wandelroute Dintelse Gorzen, bij Steenbergen

In het meest westelijke puntje van Brabant, vlakbij Steenbergen, ligt de Dintelse Gorzen. Dit natuurgebied is bijzonder omdat het vrij recentelijk nog een enorme verandering heeft ondergaan; de Deltawerken hebben een grote invloed gehad op de dier- en plantensoorten die er groeien. Het water, dat vroeger zout was, is nu zoet geworden, wat natuurlijk andere flora en fauna met zich meebrengt. Tijdens deze mooie wandeling van 5 kilometer bekijk je de Dintelse Gorzen van dichtbij. Vooral voor vogelaars is dit een prachtig gebied; er komen ontelbaar veel verschillende vogels voor.

8. Wandelen langs de Maas in Brabant en Gelderland

De Maasuiterwaarden liggen tussen Ravenstein en Waalwijk, en strekken zich uit over een afstand van maar liefst 70 kilometer! Het is dan ook niet zo gek dat dit natuurgebied veel verschillende soorten begroeiing en diersoorten kent. Het leuke aan dit gebied is dat het vrij begaanbaar is; er zijn geen vastgelegde wandelroutes, zodat je helemaal zelf je weg kunt bepalen en de wandeling precies zo lang kunt maken als je zelf wilt. In het water zie je verschillende vogelsoorten en, als je geluk hebt, misschien zelfs een bever!

wandelen langs de maas brabant

9. De groene wandelroute door de Rucphense Bossen

Ook in de Rucphense Bossen, ten oosten van Roosendaal, vind je verschillende mooie wandelroutes. De groene route is 6 kilometer lang en geeft een goede indruk van de diversiteit van dit bijzondere natuurgebied. Je vindt hier zowel dennen- als loofbomen, mooie graslanden en weidse heidevelden, die je tijdens deze wandeling allemaal tegenkomt. Deze route staat niet op de kaart, maar je kunt hem lopen door de groene bordjes te volgen. Overigens zijn er meerdere knooppunten waar de route zich kruist met andere wandelroutes; zo kun je er ook voor kiezen om zelf je weg te vinden door dit mooie gebied!

10. Wandelroute Loondermolenpad door het Dommeldal

Het Loondermolenpad is 6,2 kilometer lang en loopt dwars door het Dommeldal, een bijzonder beekdal dat je zal verbazen met prachtige vergezichten en unieke landschappen. Het Dommeldal is een Hollands landschap zoals je dat op ansichtkaarten ziet, en het is een prachtige plek om eindeloos rond te dwalen. Het Loondermolenpad kronkelt dwars door het Dommeldal heen, en leidt je onder andere langs een molen met een rijke geschiedenis. Als je geluk hebt zie je misschien wel een ijsvogel!

11. Het Panoramapad bij Bergeijk

Ten zuiden van Eindhoven ligt De Plateaux, een natuurgebied dat zich tot over de Belgische grens uitstrekt en daar overgaat in het Hageven. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de oude vloeiweiden, die ooit zijn aangelegd als bijzonder irrigatiesysteem. Tegenwoordig kun je er vooral heerlijk wandelen en genieten van het gevarieerde landschap. Zo kan het zo maar gebeuren dat je ineens oog in oog staat met een ree. Of, als je van vogels houdt, dat je grote roofvogels zoals haviken of valken spot vanuit de vogelkijkhut. Het Panoramapad door De Plateaux is 7,3 kilometer lang en leidt je langs het mooie, gevarieerde landschap.

12. De Koepelroute over de Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide ligt aan de voet van de Brabantse Wal, en in dit mooie natuurgebied vind je maar liefst elf verschillende wandelroutes! Met 11 kilometer is de Koepelroute het langst, en deze route loopt tussen Roosendaal en Zundert. Tijdens deze lange ronde kom je langs verschillende prachtige landhuizen met hun jachtkoepels (vandaar de naam). Stuk voor stuk mooie plekken om even lekker je rust te nemen en van de omgeving te genieten.

13. Wandelroute Landgoed Visdonk, bij Roosendaal

Visdonk is een natuurgebied bij Roosendaal, dat tussen landbouwgronden in ligt en zich onderscheidt met het prachtige Rozenven als hoogtepunt. Dit ven ligt ook centraal in deze prachtige wandelroute van 11 kilometer. Vanaf de steiger kijk je uit over dit mooie water en kom je helemaal tot rust. Daarnaast leidt de route je door de bossen en langs de heide. Doordat hier op relatief kleine schaal veel verschillende soorten begroeiing is, zul je zien dat je ook allerlei soorten dieren tegenkomt; van libellen tot reeën, je kunt het allemaal tegenkomen op Visdonk. Ook kom je langs een mooi gedenkbos en een indrukwekkend kruisbeeld.

14. Het Twee Landen pad bij Bergeijk

En als laatste gaan we weer terug naar De Plateaux, het natuurgebied dat, zoals we je hierboven al vertelden, tot over de grens van België reikt. Als je langer wilt wandelen kun je hier ook terecht, en wel op het Twee Landen pad, dat 10,2 kilometer lang is en, zoals de naam al verklapt, ook door België loopt zodat je van alle verschillende vergezichten kunt genieten. Voor een lekker Belgisch speciaalbiertje kun je terecht bij Bezoekerscentrum de Wulp over de grens.   Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in een mooie wandeling door één van de natuurgebieden in Brabant? Laat ons weten welke wandelroute jouw favoriet is!

Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen