8 toffe BSO activiteiten voor binnen
onlineperformanceagency
15 december 2015 
7 min. leestijd

8 toffe BSO activiteiten voor binnen

De zomer wil nog niet echt doorkomen, veel regen en wisselende temperaturen zorgen ervoor dat het toch gokken blijft of je buiten iets leuks kunt gaan doen. Dus zullen jullie samen op zoek moeten naar manieren om ook bij slecht weer bezig te blijven. Bij Planjeuitje.nl weten we wel raad met regenachtige dagen; er zijn allerlei leuke uitjes die je met dit slechte weer kunt plannen. Maar soms heb je ook wel eens zin om gewoon lekker thuis te blijven. Daarom hebben we 8 super toffe activiteiten voor je op een rijtje gezet, om het binnen spelen met je kids extra leuk te maken. Van spelletjes tot knutselwerkjes: voor iedereen vind je in deze lijst wat wils. Je zult vanzelf zien dat je kinderen van de herfst en winter gaan houden met behulp van de volgende BSO activiteiten voor binnen!

1. Binnen tennissen met ballonnen

Tennissen of badmintonnen zijn in de zomer natuurlijk populaire buitenactiviteiten. Maar ook in de winter kun je tennis binnen spelen, zonder het risico te lopen dat al je vazen en andere breekbare spullen binnen no-time aan diggelen liggen. In plaats van echte tennisballen gebruik je namelijk ballonnen! Die wegen niks en vormen dus niet zo'n groot gevaar voor je interieur. Ook kun je ze makkelijker onderscheppen als ze toch op die ene dure vaas af dreigen te vliegen. Het leuke aan deze variant van tennis is dat je alle benodigdheden samen met je kids in elkaar kunt knutselen. De tennisrackets maak je heel simpel van kartonnen bordjes waar je een ijsstokje aan vast plakt als handvat. Op de bordjes zelf kunnen de kinderen een tekening maken, zodat ze allemaal hun eigen racket hebben. De kinderen spelen een toernooi tegen elkaar: 1 tegen 1, of in teams van 2 tegen elkaar. Blaas een ballon op, schuif de salontafel aan de kant en tennissen maar!

bso-activiteiten-binnen-ballon-tennis

2. Een toren van ijs

 Als je kinderen avontuurlijk zijn aangelegd en van ontdekken houden (welk kind houdt daar eigenlijk niet van?) is dit een super leuke activiteit voor een regenachtige dag. Deze activiteit vergt wel wat voorbereiding, maar je kids zullen er lang plezier van hebben. Het enige wat je nodig hebt is een grote staande plastic container (bijvoorbeeld een bak die bedoeld is voor spaghetti) en een aantal verschillende voorwerpen die je in kunt vriezen. Je maakt de ijstoren door steeds een laag water in de bak te laten lopen en er dan wat voorwerpen in te doen. Als de laag is bevroren haal je de bak uit de vriezer en doe je de volgende laag met voorwerpen er bovenop. Zo ga je verder totdat je een groot ijsblok hebt dat vol zit met dingen die ze eruit kunnen hakken. (Als een grote staande bak niet in je vriezer past, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een brede, platte bak te nemen!) Leg een zeil of tafelkleed op de eettafel, en zet de ijstoren op tafel. Om het water op te vangen dat er vanaf komt, leg je een grote glazen of plastic schaal onder de toren, zodat het geen natte bende wordt. Nu kunnen ze aan de slag! Geef je kids gereedschappen om mee te werken: plantenspuiten en pipetjes met warm water en een houten hamertje tik-hamer om op het blok in te hakken. Ze zullen het super leuk vinden om zo veel mogelijk voorwerpen uit het ijs tevoorschijn te halen. Zelfs met ijs kunnen je kinderen dus binnen spelen!
bso-activiteiten-binnen-toren-van-ijs

3. Maak zelf een houder voor vogelvoer

 In de winter wordt het voor de vogeltjes natuurlijk steeds moeilijker om eten te vinden, en je kinderen vinden het ongetwijfeld super leuk om ze daarbij een handje te helpen. Samen houders maken voor vogelvoer is hartstikke makkelijk en een leuke activiteit voor als het buiten slecht weer is! Lege wc-rollen zijn in ieder huishouden te vinden, net als pindakaas en een stuk lint of touw. Ook heb je natuurlijk vogelzaad nodig: dat is niet duur en bij iedere dierenwinkel te vinden. Het maken van deze rolletjes met vogelvoer is best een beetje een vies werkje, dus zorg ervoor dat iedereen oude kleding aan heeft en dat er een tafelkleed op tafel ligt. Je kinderen zullen het juist heerlijk vinden dat ze een keer lekker mogen viezerikken! Het maken van deze vogelvoerhouder is simpel: smeer de lege wc-rollen in met een dikke laag pindakaas. Rol ze vervolgens in het vogelzaad, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Een stuk touw erdoor en ophangen maar! Lol voor de kids en smullen voor de vogels.

Plan nog meer uitjes:


4. Maak een wollen laserdoolhof

 Je zoon of dochter heeft vast wel eens een spannende film gezien, waarin de hoofdrolspeler 's nachts gevangen zit in een ruimte die beveiligd wordt door laserstralen die een alarm laten afgaan als je er doorheen loopt. Super spannend, en proberen de lasers te ontwijken is een moeilijke opgave. Hebben ze dat altijd al een keer zelf willen proberen? Dat kan, gewoon thuis! Het enige dat je nodig hebt is een grote bol wol en een rol plakband. Door het hele huis heen span je draden met de wol, op allerlei verschillende hoogtes en zowel horizontaal als diagonaal. De trap op of af; je kunt het zo gek niet bedenken. Aan je kinderen de taak om het hele parcours af te leggen en daarbij zo min mogelijk in contact te komen met de draden. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel eerst hun beste spionnenpak aantrekken. binnen spelen wordt zo extra spannend. Wie het snelst de schat aan het einde van de hindernisbaan bereikt, wint!

5. Een raamschildering maken

 Een raamschildering die gemaakt is door je kids is een leuke manier om het huis op te fleuren. Het is een beetje hetzelfde als een tekening aan de muur, maar voor je kinderen toch net even wat leuker om te maken! Ze zijn het natuurlijk niet gewend om op zo'n oppervlak te schilderen, dus het is toch net even wat anders dan een middagje 'gewoon' verven. Spreek van tevoren af op welk raam je kinderen een kunstwerk mogen gaan maken. Op de grond onder het raam leg je kranten neer, en je kinderen doen een schort aan zodat hun kleren niet al te vies worden. Voor de schildering kunnen ze gewoon acrylverf gebruiken, die je op veel plaatsen kunt kopen. Laat ze van tevoren eerst oefenen met potloden op papier, zodat ze (eventueel samen) kunnen beslissen wat ze precies gaan schilderen. Daarna mogen ze 'voor het echie' op het raam. Je kunt eventueel tape gebruiken om vormen af te plakken die ze kunnen inkleuren. Als de verf droog is trek je de tape eraf en voilà!

bso-activiteiten-binnen-raamschildering

6. Toffe activiteiten met gekleurde tape

 Die tape die je net voor je raamschildering hebt gebruikt brengt ons meteen bij de volgende activiteiten. Een rol gekleurde tape kan namelijk gebruikt worden voor allerlei verschillende spelletjes op de grond, waar je kids uren zoet mee zullen zijn. Je kunt de tape bijvoorbeeld gebruiken om op de grond een hinkelbaan af te plakken; zo kunnen je kids een geliefde buitenactiviteit ook binnen spelen. Of plak een zigzaggende lijn op de grond en daag je kinderen uit: kunnen zij voetje voor voetje op de lijn balanceren? Wie de minste misstappen zet wint! Nog een leuk idee: een pompom-bolletjes race! Je kunt de lijn die je net op de grond hebt geplakt gewoon laten zitten. Plak er nog eentje naast in een andere kleur (of nog een derde als er drie kinderen zijn) en geef de kids ieder een rietje en een pompom-bolletje. Met het rietje moeten ze proberen het pompom-bolletje over de lijn te blazen. Eens kijken wie de snelste is!

bso-activiteiten-binnen-gekleurde-tape

7. Hangers maken voor in de kerstboom

 Kerstversieringen zijn eigenlijk meestal niet geschikt voor kinderhandjes. Glazen ballen zijn breekbaar, en scherven brengen in zo'n geval vaak juist geen geluk. Jammer, want kinderen vinden het meestel juist leuk om mee te helpen het huis Kerstklaar te maken. Zout brooddeeg is super leuk om mee te knutselen, en een handig alternatief als je geen klei in huis hebt. De ingrediënten heeft namelijk bijna iedereen gewoon in de kast staan! Om het deeg te maken, meng je een kop zout met een kop water en twee koppen bloem (dus geen zelfrijzend bakmeel!). Het geheel kneed je tot een bal (je kinderen kunnen hierbij helpen!), totdat het aanvoelt als klei. En dan kan de pret beginnen! Het leukste is om het deeg plat te rollen en je kinderen er dan figuurtjes uit te laten steken met een vormpje, of, als ze al wat ouder zijn, snijden met een (bot) mesje. Vergeet voor het bakken niet om er een gaatje in te prikken, zodat ze straks met een touwtje of lintje in de kerstboom kunnen worden gehangen! Het bakken duurt even: ongeveer 4 uur in een oven op 100 graden Celsius. Laat de figuurtjes goed afkoelen, anders kunnen ze breken. Naderhand kunnen de kids ze eventueel nog beschilderen om het geheel een vrolijke uitstraling te geven!

8. Knutselen met herfstbladeren

 Vinden jouw kinderen het ook zo leuk om in de herfst door het bos te wandelen en zo veel mogelijk kastanjes, eikels en mooie bladeren te verzamelen? Met satéprikkertjes en kastanjes en eikels kun je natuurlijk de welbekende beestjes en figuurtjes maken, maar ook met de bladeren kun je kids hun creativiteit de vrije loop laten! Wat dacht je bijvoorbeeld van een waxinelichtjeshouder met herfsblaadjes erop? Dit is een super leuke manier om je huis in de herfst en winter op te vrolijken, en voor je kinderen een heel leuk knutselwerkje! Het enige dat je nodig hebt is een glazen potje (bijvoorbeeld een lege pot pindakaas), wat lijm en natuurlijk de mooiste bladeren die jij en je kinderen buiten hebben gevonden. Met een kwast lijmen ze de bladeren vast op het potje totdat het helemaal bedekt is. Om het nog wat bijzonderder te maken kunnen ze van tevoren figuurtjes uit de blaadjes ponsen of snijden. De boel even laten drogen, een waxinelichtje erin en klaar is Kees! Met deze 8 leuke activiteiten hoeven je kids zich niet meer te vervelen; op dagen met slecht weer kunnen ze heerlijk binnen spelen! Heb je één van deze activiteiten uitgeprobeerd? Wat vonden de kinderen ervan? We horen het graag in een reactie!

Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen