Hij is weer in het land: de lieve goeie Sint! Voor je kids is dit de leukste en spannendste tijd van het jaar. Zijn ze lief geweest? Zullen ze de cadeautjes krijgen die ze het liefst willen hebben? Wat krijgen ze in hun schoen? Boven alles is dit een tijd van saamhorigheid en gezelligheid. Het is natuurlijk leuk om je kids te verwennen met cadeaus, maar het allerleukst aan Sinterklaas is natuurlijk dat dit een uitgelezen mogelijkheid is om op een leuke manier tijd met je kinderen door te brengen. En wat is er nou leuker dan een middag met je kinderen in de keuken aan de slag te gaan? Bij Sinterklaas horen natuurlijk lekkernijen, en zelfgemaakte traktaties zijn natuurlijk het allerlekkerst. Wij hebben 21 Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje gezet die je samen met je kinderen kunt maken. Een gezellige middag samen, en heerlijk smullen!
Kruidnoten zijn natuurlijk het Sinterklaaskoekje bij uitstek, en hoewel je ze overal kunt kopen, is zelf maken eigenlijk nog het allerlekkerst. Voor dit recept heb je maar vijf ingredienten nodig: boter, bruine basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, melk, en natuurlijk het allerbelangrijkste: speculaaskruiden. Vooral bij het kneden zullen de kids het leuk vinden om je te helpen. Traditionele kruidnoten zijn natuurlijk rond, maar laat ze ook eens zelf vormpjes bedenken! Vijftien minuten in de oven op 160 graden en je hebt heerlijk zelfgemaakte kruidnoten om tijdens Pakjesavond van te smullen.
Misschien heb je wel eens van trifle gehoord, maar de kans is groot dat het een onbekend recept is. Een trifle is een traditioneel Engels dessert dat uit verschillende zoete laagjes bestaat. Het toetje wordt meestal gemaakt in een glazen kom, zodat de laagjes van de buitenkant goed zichtbaar zijn. Voor Sinterklaas kun je hier natuurlijk een leuke variant op maken. Als basis bak je een lekker luchtige cake met speculaaskruiden, en dan ga je lagen maken met slagroom en Sinterklaaslekkernijen als taaitaai en kruidnoten, of zelfs een chocoladeletter. Laat je kinderen de laagjes bedenken!
Met de traditionele kruidnoten kun je natuurlijk ook eindeloos varieren. Verderop in deze lijst vind je onder andere kruidnoten zonder zuivel, en glutenvrije kruidnoten met chocolade. Een andere leuke manier om de kruidnoten net even anders te maken is om ze te vullen. Voor de vulling zijn de mogelijkheden natuurlijk ook onuitputtelijk, maar wij vinden dit recept met abrikozen, pistachenoten en gember heel erg lekker. Je kunt ze natuurlijk ook vullen met de favoriete noten en fruit van je kinderen!
Plan nog meer uitjes:
Die lekkere zelfgemaakte kruidnoten uit het eerste recept kun je natuurlijk ook in andere recepten verwerken. Bijvoorbeeld in deze super lekkere chocoladetaart! Dit recept is helemaal niet moeilijk om te maken, en de taart hoeft maar 35 minuten in de oven. Als de taart is afgekoeld kunnen je kinderen helpen met het versieren. Met speculaasjes bijvoorbeeld, of Sinterklaasschuimpjes. Ze mogen zelf kiezen wat ze lekker vinden! En daarna natuurlijk lekker met zijn allen smullen.
Een andere klassieker voor Sinterklaas is natuurlijk speculaas. Oerhollands en super lekker! Dit recept is niet moeilijk: het is eigenlijk gewoon een kwestie van alle ingrediënten tot een deeg kneden en er dan koekjes mee te maken. Traditioneel worden de speculaaskoekjes gevormd in een houten plank, waar je het deeg in drukt. Maar als je zo'n plank niet hebt is het natuurlijk ook een leuk idee om zelf figuurtjes te maken. Dit is vooral leuk voor de kinderen: hier kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten!
Dit brood met kruidnoten en amandelspijs is een super leuke toevoeging aan het Sinterklaasontbijt, of om aan je kinderen mee te geven naar school voor de pauze! Het deeg is makkelijk om te maken, en het brood hoeft maar 20 minuten in de oven voordat het klaar is. De kids kunnen helpen met het mengen en uitrollen van het deeg en de amandelspijs. Het brood smaakt heerlijk met een beetje roomboter erop!
Wortels zijn natuurlijk het favoriete kostje van het paard van Sinterklaas. Misschien zijn je kinderen er minder fan van, maar dan is dit recept juist een leuke manier om ze te laten proeven dat wortels ook lekker kunnen zijn! Ze kunnen mooi helpen met het uitsteken van de vormpjes en met het versieren van de wortels - dat is eigenlijk gewoon kleuren met glazuur. Ook het kneden van het deeg zullen ze leuk vinden!
Borstplaat is een traditionele Sinterklaaslekkernij uit grootmoeders tijd. Een leuke traditie om in stand te houden! Het leuke van borstplaat is dat je het in allerlei verschillende vormpjes kunt maken, dus ook bij dit recept kunnen je kinderen weer lekker creatief zijn. Het bereidingsproces zelf is misschien iets minder geschikt voor kinderhandjes, maar je kunt ze naderhand bijvoorbeeld de stukjes borstplaat laten versieren met glazuur. Met de smaken kun je eindeloos variëren, zodat je voor iedereen wat wils maakt.
Welk kind houdt er niet van muffins? Misschien heb je al wel eens eerder muffins gebakken voor je zoon of dochter. In dat geval moet dit recept een makkie zijn! Deze speculaasmuffins zijn extra lekker met Sinterklaas. In deze muffins zitten ook gehakte amandelen en schuddebuikjes, zodat de muffins een lekker krokante bite hebben. Je kinderen zullen er geen genoeg van kunnen krijgen! Ze zullen het leuk vinden om het beslag in de vormpjes te doen, en te kijken hoe de muffins 'groeien' in de oven.
Als je kind lactose-intolerant is, weet je hoe moeilijk het is om in de winkels iets lekkers te kopen waar hij of zij niet ziek van wordt. Daarom hebben we op dit lijstje een recept voor kruidnoten zonder zuivel toegevoegd! In plaats van melk gebruik je koolzaadolie om het deeg tot een geheel te mengen. Verder zijn de ingrediënten hetzelfde als bij een gewoon kruidnotenrecept, en zal je kleine dus geen verschil proeven. Verantwoord genieten dus!
Koekjes blijven één van de leukste dingen om te bakken met je kinderen, en dit recept past helemaal in de tijd van het jaar. Het koekjesrecept is simpel: bloem, suiker, boter, citroensap en poedersuiker, die je samen tot een deeg mengt. De versiering maakt dit koekje bijzonder: met marsepein kunnen je kinderen er echte pietenkoekjes van maken. Ze mogen natuurlijk ook creatief zijn en hun eigen versiering bedenken. Helemaal leuk is het als je dit doet met je zelfgemaakte marsepein, volgens het recept verderop in dit lijstje!
Als we een lactosevrij recept in dit lijstje hebben, kan een glutenvrije optie natuurlijk ook niet ontbreken! Als je kind een glutenallergie heeft kan Sinterklaas een lastige periode zijn. Maar met dit recept voor glutenvrije chocoladekruidnoten zullen ze heerlijk smullen zonder ziek te worden! In plaats van gewoon meel worden deze kruidnoten gemaakt met boekweitmeel. Glutenvrij en net zo lekker! Tip: doe over de ene helft van de kruidnoten chocolade en laat de andere helft 'naturel' voor variatie.
Het lijkt misschien moeilijk, maar om een banketletter te maken heb je maar drie ingredienten nodig: amandelspijs, bladerdeeg en een losgeklopt ei om het geheel mee te bestrijken. Je kinderen kunnen helpen de spijs in het bladerdeeg te rollen, en ze mogen natuurlijk zelf hun eigen voorletter (of een andere vorm naar keuze) maken. 25 minuten in de oven en klaar is je banketletter! Om hem extra lekker te maken kun je voordat de letter de oven in gaat nog wat halve amandelen bovenop het bladerdeeg drukken.
Krijg je geen genoeg van speculaas? Heel begrijpelijk, wij zijn er ook gek op. Deze chocolade-speculaastruffels zijn echt een genot om op te eten, en ook heel leuk om te maken! Je kinderen kunnen helpen met het mengen van de smakelijke vulling, die je maakt met slagroom, speculaaskruiden, chocolade en boter. Als de vulling is afgekoeld mogen ze deze tot balletjes kneden, en die balletjes door gesmolten chocolade roeren. Tussendoor stiekem snoepen van de truffels moet kunnen!
Marsepein hoort van oudsher natuurlijk bij het Sinterklaasfeest, en dit is heel makkelijk en leuk om met je kinderen te maken. De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn amandelen, poedersuiker en het wit van één ei. Voor de kleur kun je verschillende ingrediënten gebruiken, en ook met de smaak kun je variëren. Je kids kunnen de marsepein tot een geheel kneden, en als het een nacht in de koelkast heeft gestaan kunnen ze er leuke figuurtjes mee 'boetseren'. Je kunt de marsepein natuurlijk ook in andere recepten gebruiken!
Als we dan toch traditioneel bezig zijn, kunnen taaitaaipoppen natuurlijk niet aan dit lijstje ontbreken. De belangrijkste ingrediënten van deze traditionele lekkernij zijn basterdsuiker, honing en natuurlijk anijszaad, dat voor de kenmerkende smaak zorgt. Je kinderen kunnen de poppetjes uitsteken in het deeg, of ze kunnen zelf creatief aan de slag en eigen figuurtjes maken. Als de taaitaaipoppen de oven ingaan ruikt je keuken binnen no-time heerlijk naar anijs.
Bij kruidnoten horen natuurlijk ook schuimpjes: met dit recept kun je deze zelf bakken, en als je ze door de kruidnoten heen gooit heb je zo een lekkere mix voor in de schoen. Het enige wat je nodig hebt voor dit recept is eiwit en poedersuiker! Eerst klop je de eiwitten stijf, en vervolgens meng je de poedersuiker er doorheen. Je kinderen doen het mengsel op de bakplaat in vormpjes naar keuzen. Even in de oven en smullen maar!
Dit recept is vooral lekker als toetje; een leuke manier om Pakjesavond in te luiden, bijvoorbeeld. Belangrijk is dat je de gelatine goed stevig laat worden, want anders zakt de bavarois als een pudding in elkaar (en dat is een ander recept!). Laat je kinderen de pepernoten fijn malen met bijvoorbeeld een vijzel (of een hamer!) als je geen keukenmachine hebt. Dit recept vergt wel wat geduld: het moet 4 uur opstijven in de koelkast. Maar het is het wachten zeker waard!
Dit recept kun je maken met kant en klare amandelspijs, maar het lekkerst is om de spijs een dag van tevoren zelf te maken. Ook hierbij kunnen je kinderen natuurlijk helpen: ze zullen het kneden van de amandelmeel en honing geen straf vinden. Het leuke aan dit recept is dat je zelf kunt kiezen hoe veel spijs je uiteindelijk in het gevulde speculaas doet. Als je kinderen echte zoetekauwen zijn mag je er gerust wat meer in doen dan in het recept vermeld staat!
En die zoetekauwen zullen dit recept helemaal fantastisch vinden. Goed voor de tanden is het niet, maar met Sinterklaas is dat niet zo erg. De suikerbeestjes zijn een traditionele lekkernij die makkelijk te maken is. Laat je kinderen van tevoren kiezen welke vormpjes de suikerbeestjes krijgen, en ook welke kleuren ze mooi vinden. Ook voor dit recept moeten ze geduld hebben voordat ze de beestjes op kunnen eten, want ze moeten 3 uur lang afkoelen in de vormpjes.
Na alle kruidnoot-recepten in dit lijstje kunnen de echte, oudhollandse pepernoten natuurlijk niet ontbreken. In tegenstelling tot de kruidnoten, die in de volksmond meestal 'pepernoten' worden genoemd, maak je echte pepernoten met honing en anijs. Voor je kinderen is ook dit recept een kans om creatief te zijn: laat ze zelf vormpjes kiezen of maken van het deeg. Dit is weer eens wat anders dan de traditionele kruidnoten: ook erg leuk als traktatie voor in de schoen! Met deze 21 lekkere Sinterklaasrecepten is het gegarandeerd smullen. Je kinderen zullen het heerlijk vinden om in de keuken bezig te zijn! Welke recepten ga jij uitproberen met je kids? En heb je zelf nog andere tips? We horen het heel graag!