8 Geweldige Trucs Voor Een Onvergetelijke Sinterklaas
onlineperformanceagency
05 november 2015 
6 min. leestijd

8 Geweldige Trucs Voor Een Onvergetelijke Sinterklaas

Sinterklaas pepernoten De pepernoten liggen al weer even in de schappen, maar nu zit het er toch echt aan te komen: de Sinterklaastijd breekt binnenkort weer aan. Op 14 november komt de Goedheiligman aan in Meppel, en zijn intocht luidt een periode in waar je kind eigenlijk het hele jaar weer naar uitkijkt. Welk kind houdt er immers niet van de Sint? Cadeautjes, snoep, en als hoogtepunt Pakjesavond… een spannende en leuke tijd voor de kids. Met deze 8 tips maak je jullie Sinterklaastijd net wat specialer, zodat Pakjesavond een avond wordt die je kind nooit zal vergeten.

1. Zo bouw je de spanning op

Pakjesavond mag dan het hoogtepunt zijn van de Sinterklaastijd, voor kinderen is de hele periode spannend. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens meegemaakt dat je met je zoon of dochter door de stad loopt en daar ineens Sinterklaas of Zwarte Piet tegenkomt. Dat kinderlijke enthousiasme is zo mooi om te zien! Tussen de intocht van Sinterklaas en Pakjesavond in kun je zelf ook in en om het huis kleine dingen doen om het voor je kids extra leuk en spannend te maken. Zet bijvoorbeeld het raam een stukje open in hun kamer voordat ze naar bed gaan, en doe alsof Zwarte Piet een ongemerkt bezoekje aan het huis heeft gebracht om inspiratie op te doen voor cadeaus. Of laat modderige voetstappen en een paar losse pepernoten achter op de deurmat en doe alsof je niet weet waar ze vandaan komen. Zou het dan Sinterklaas zijn geweest die vergeten is zijn voeten te vegen, en Piet die in de haast een paar pepernoten is verloren uit zijn zak? Door dit soort kleine extra dingetjes te doen maak je de Sinterklaastijd extra spannend, en krijgen je kinderen nog meer zin in Pakjesavond.

2. Nét even anders de schoen zetten

Ook de traditie van het schoen zetten kun je op dezelfde manier een leuke draai geven. Natuurlijk maken je kinderen graag een tekening voor Sint en Piet, en kun je ze een wortel in de schoen laten stoppen voor het paard. Deze dingen heb je vast al wel eens gedaan met je kinderen. Maar ook bij het schoen zetten zijn er dingetjes die je 'extra' kunt doen om er echt een ervaring van te maken. Heb je bijvoorbeeld geen schoorsteen? Laat je kinderen het raam een stukje open zetten, zodat Sint en Piet toch binnen kunnen (en zodra ze op bed liggen, doe je het raam natuurlijk weer dicht). Het is ook leuk om niet gewoon de wortel uit de schoen te nemen en er een cadeautje voor terug te stoppen, maar laat eens een keer een hapje wortel achter - zo overtuig je je kids er echt van dat de Sint langs is geweest met zijn paard. Als je niet wil dat je kind elke dag zijn of haar schoen gaat zetten, is het slim om van tevoren duidelijk te maken wanneer het dan wel mag, bijvoorbeeld alleen op vrijdag of alleen in het weekend. Een leuke manier om dit te doen is je kinderen een brief te sturen van Sinterklaas, waarin hij uitlegt dat hij anders geen tijd meer heeft om langs de andere huizen te gaan. Ook hoeft de Sint heus niet iedere keer een cadeau in de schoen achter te laten: een zakje snoep of iets anders lekkers is ook leuk als schoencadeautje. Zo is Pakjesavond extra speciaal.

3. Haal meer uit je cadeautjes!

Je kind heeft ongetwijfeld een hele waslijst aan cadeauwensen opgesteld. Natuurlijk is het leuk om je kind te belonen met het speelgoed dat hij of zij het liefst wil hebben. Maar speelgoed uit de winkel kan iedereen kopen voor zijn kind - het is ook leuk om naast de 'standaard' opties een paar persoonlijke cadeautjes aan je kind te geven. De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je cadeaus uniek zijn, is om ze zelf te maken. Ieder handgemaakt cadeau is immers uniek! Als je niet zo creatief bent, zijn er op het Internet genoeg tips en stappenplannen te vinden voor het maken van unieke, persoonlijke cadeaus. Met een lege jampot, wat water en glitter maak je bijvoorbeeld binnen no time een leuke sneeuwbol, bijvoorbeeld met het lievelingsdier van je kind erin, of met de letters van zijn of haar naam. Als je handig bent met een naaimachine, is het ook een heel tof idee om je kind een fantasiedier te laten tekenen en dan met het ontwerp in de hand naar de markt te gaan. Koop stoffen in de juiste kleuren en maak van de tekening een echt pluchen fantasiedier! Je kind zal het geweldig vinden, en er is niemand anders die zo'n cadeau heeft.

Plan nog meer uitjes:

4. Een goed begin is het halve werk

Op 5 december leven alle kinderen natuurlijk vooral uit naar de avonduren; dan komt de Sint natuurlijk langs met zijn Pieten en, hopelijk, met veel cadeautjes! Je kind geniet, en daar genieten jullie natuurlijk ook van. Maar waarom zou je tot 's avonds wachten? Het is juist leuk om van 5 december een hele speciale dag te maken. En je hebt geluk: dit jaar valt 5 december op een zaterdag, dus is het vanaf 's ochtends al feest. Je hoeft helemaal niet veel geld uit te geven of het heel groots aan te pakken om er een dagje van te maken; het samenzijn en lol hebben zijn het belangrijkst. Begin in de ochtend met het kijken van een leuke Sinterklaasfilm. Gezellig in pyjama onder een dekentje op de bank, onder het genot van lekkere pepernoten. Dan mogen je kids hun allermooiste outfit uitkiezen. Of misschien willen ze zich wel verkleden als Sinterklaas of Zwarte Piet! 's Middags kunnen jullie pepernoten bakken of een tekening of ander kunstwerk maken - misschien vinden je kinderen het wel leuk om vriendjes of vriendinnetjes hiervoor uit te nodigen. Of jullie gaan de stad in waar misschien wel leuke activiteiten voor de kinderen worden georganiseerd. Dan lekker eten, en maar afwachten tot de Sint komt. Doordat jullie de hele dag bezig zijn staat de gezelligheid, en niet de cadeautjes, centraal.

5. Liefde gaat door de maag

Bij een hele dag feest hoort natuurlijk ook een lekkere maaltijd. Met Sinterklaasavond is het leuk om iets speciaals op tafel te zetten waar je kinderen van zullen genieten. Misschien is er een familierecept dat je niet zo vaak maakt, maar waar je kinderen altijd zo lekker van smullen. Of tover je de eettafel om in een sjiek restaurant en speel samen met je partner voor ober. Hoe je het ook wilt invullen, maak van het eten een ervaring! En voor kinderen is natuurlijk het allerbelangrijkst: het toetje! Een simpel maar feestelijk idee voor het dessert: een bolletje vanille-ijs, een boel verkruimelde pepernoten en lekkere chocoladesaus. Helemaal in de Sinterklaassfeer! Als je niet zo'n zin hebt om al te uitgebreid te koken, maar het avondeten toch speciaal wilt maken voor je kids, is de keuze heel gemakkelijk: je kinderen mogen kiezen wat ze willen eten! De kans is groot dat ze voor frietjes of iets anders makkelijks kiezen, dus dan hoef jij niet zo veel tijd in de keuken door te brengen en zijn je kinderen toch helemaal happy.

6. Weg met Facebook!

Moderne technologie doet steeds vroeger zijn intrede in een kinderleven. Er zijn tegenwoordig weinig kinderen die niet weten hoe het Internet werkt of hoe ze een tablet moeten bedienen. Maar op Pakjesavond draait het even niet om de social media. Het gaat om samen nieuwe herinneringen maken met je kinderen, en smartphones en tablets leiden de aandacht alleen maar af van de gezelligheid. Dus: even weg met die i-Pads en telefoons! Leer je kinderen aan dat het niet nodig is om alle cadeautjes meteen met hun vriendjes te delen, maar dat de familie even belangrijker is. Maar deze maatregel geldt misschien nog wel meer voor papa en mama! Het is voor je kinderen niet leuk als je de hele tijd half afwezig bezig bent met de groepschat op Whatsapp. Je kinderen willen niets liever dan jouw aandacht, en op deze avond verdienen ze dat ook. Foto's maken moet natuurlijk kunnen, maar hou je aandacht bij de avond en bij de familie.

7. Maak je eigen tradities

December is natuurlijk een maand die van tradities aan elkaar hangt. Als Sinterklaas weg is is het zo weer Kerst, dan Oud en Nieuw, en ieder feest met zijn eigen gebruiken. Pakjesavond zelf is natuurlijk ook een traditie, net als het zetten van de schoen, het liedjes zingen, de cadeaus… Maar om er voor te zorgen dat deze avonden echt memorabel worden is het leuk om met je kinderen nieuwe tradities te maken die je elk jaar met je familie in ere houdt. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kinderen ieder jaar pepernoten of iets anders lekkers bakken. Helemaal leuk is het dan als jullie samen je eigen recept verzinnen, zodat het echt iets van jullie is. Of misschien herinner jij je nog wel dingen uit je eigen jeugd die jullie altijd deden in de Sinterklaastijd. Je hebt hier vast mooie herinneringen aan, en hoe leuk is het om die tradities met je eigen kids voort te zetten, zodat zij er later net zo positief op terug zullen kijken als jij!

8. Vergeet niet te genieten

Onze laatste tip is eigenlijk heel simpel: geniet! Als je je kinderen over een paar jaar naar hun favoriete Sinterklaasavond vraagt, zullen het niet de cadeaus zijn die ze zich herinneren, maar juist de activiteiten en tradities die de avond zo speciaal hebben gemaakt. Het is natuurlijk leuk om je kinderen de cadeaus te geven die hoog op hun verlanglijstje staan, maar het allerbelangrijkste is dat ze een leuke avond hebben gehad. Voor Barbiepoppen en Lego worden je kids op een gegeven moment te oud, maar de mooie herinneringen zullen ze altijd bij zich dragen.   Met deze 8 simpele trucs bezorg je jouw kind een onvergetelijke Sinterklaastijd met mooie herinneringen waar hij of zij later met een warm gevoel op terug kan kijken. Heb jij nog meer goede tips? Laat het ons hieronder weten!
Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen