Dagje Texel met de auto
Amie Scheerder
23 september 2022 
5 min. leestijd

Dagje Texel met de auto

Wil jij graag een dagje Texel met de auto, maar weet je nog niet wat er te doen is? Of twijfel je nog of er wel voldoende te doen is voor jou? Bekijk dan dit blog is, want naast dat het naar mijn mening het mooiste stukje Nederland is, kan je op Texel ook voldoende activiteiten vinden.

Aangezien Texel het grootste Waddeneiland van Nederland is, is er genoeg te doen voor jong én oud. Er worden bijvoorbeeld vaak familie weekenden gehouden met verblijf in een groepsaccommodatie. Daarnaast is het ook een populaire vakantie bestemming bij onze oosterburen.

Dagje Texel met auto

Het staat vooral bekend om even tot rust te komen en om daar spreekwoordelijk “even uit te waaien”.  Dat komt neer op het gevoel van echt even weg zijn uit je dagelijkse sleur en genieten van dit mooie eiland.

Dus aan populariteit geen gebrek voor Texel. Maar wat kan  je dan allemaal doen op een dagje Texel met de auto?

Uitwaaien in de Slufter bij een dagje Texel

We beginnen gelijk met het hoogtepunt van Texel en eigenlijk van heel Nederland. Het is vanaf de boot ongeveer 25 minuten rijden met de auto. De Slufter is een uniek natuurgebied tussen twee zanddijken in.

 Het unieke is dat er zout water door het gebied stroomt en dat het gebied voor een groot deel onder water komt te staan. Daardoor groeien heer unieke planten die tegen zout water kunnen.

Het is een mooi gebied om doorheen te lopen aangezien het heel afwisselend is. Het wisselt van duinen waar je door heen loopt tot beboste gebieden en dan weer op het strand.

Voor vogelaars is de slufter een hele populaire plek. Er zijn steltlopers, meeuwen en eenden die op de drassige wadbodem zoeken naar voedsel. De meeste Texelse eidereenden broeden in de Slufter.

Dagje Texel met auto Slufter Texel

Tips en goed om te weten: 

  • duinenrij bij de Sluftertrap is een rolstoeltoegankelijk uitkijkpunt. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de Slufter.
  • Er lopen verschillende wandelpaden door de Slufter. Er is bijvoorbeeld een Slufter Speurtocht aanwezig (2 km) daardoor wordt het bezoek voor kinderen een nog avontuurlijker beleving. Daarnaast is er ook het familiepad (0,8 km)
  • Vaak zijn paden drassig dus houd rekening met welke schoenen en kleding je aandoet.
  • Bij het Sluftercafé kun je een strandrolstoel lenen
  • Er is makkelijk te parkeren onder aan de Sluftertrap

Adres de Slufter: Slufterweg 1, 1795 KM De Cocksdorp

“De slufter is de enige plek in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen”

Neem de mountainbike mee in de auto

Als je een dagje Texel met auto gaat en je hebt een mountainbike thuis staan, kan je die altijd op de auto zetten en meenemen naar Texel. Er zijn genoeg mogelijkheden om een lekker stukje te mountainbiken. Als je zelf geen mountainbike hebt, zijn er genoeg verhuur punten op Texel om er één te huren.

Voor ieder niveau zijn er geschikte routes

Intensieve route

Ten westen van Texel heb je een mooi groot bos liggen. Je kunt er prachtig doorheen fietsen, maar voor de avontuurlijkere typische zijn er ook mooie mountainbike routes. Je komt gemakkelijk bij het startpunt met de auto.

Bij de parkeerplaats is ook een plek om te eten en te drinken. Er is een route van 8 km dwars door het bos heen. Het is een prachtige route met afwisselende stukken. Er zitten stijlen stukken tegen de heuvels op tussen, maar ook vlakkere stukken door het bos en de hei. Dus voor de échte sportievelingen onder jullie is dit een heerlijk route om een middagje mee bezig te zijn.

Lange route

Daarnaast is er ook een officiële mountainbike route door heel Texel van 80 km. Daarin pak je ook het bos mee, maar is over het algemeen vlak terrein. Dit is leuk om te doen met een groep, daarom is een Groepsaccommodatie 20 personen vaak populair op Texel.

Startlocatie mountainbike routes Texel:

  1. Bosroute; Parkeerplaats Bospaviljoen ’t Turfveld, Nattevlakweg 2, 1791 PB in Den Burg ( Coördinaten zijn: N 53.05459, E 4.73491 )
  2. Ronde van Texel; ’t Horntje Texel, Pontweg, 1797 SR in Den Hoorn ( Coördinaten zijn: N 53.00611, E 4.773)
“Je kan makkelijk verschillende activiteiten combineren bij een dagje Texel met auto”

Dagje Texel met auto mountainbiken bossenDagje Texel met auto? rijd even langs Oudeschild

Oudeschild is een idyllisch vissersdorpje dat je goed mee kan pakken als je een dagje Texel met auto gaat. Met de auto kan je het makkelijk combineren met andere activiteiten aangezien het niet zo groot is.

Het ligt aan de oostkant van Texel en het heeft maar 1200 inwoners en was tot 1962 de aanmeerhaven van Texel.

Dagje Texel Oudeschild bezoeken

Maar wat te doen in Oudeschild? Het bestaat voor een groot deel uit de haven en daarom wordt het ook veel bezocht wordt op Texel. Doordat er veel visboten vanuit Oudeschild vertrekken kan je hier heerlijke verse vis eten. De vissersboten keren altijd op vrijdag terug, een leuk moment om Oudeschild dan te bezoeken.

Aanrader: Haal kibbeling of een vers visje in één van de vistentjes in de haven.

Vanuit Oudeschild heb je de mogelijkheid om mee op een excursies. Onder andere om bijvoorbeeld zeehonden te spotten of om een boottocht te maken. Daarnaast kan je ook mee om écht te vissen op open zee waar bijvoorbeeld garnalen worden gevangen.

Zeehonden spotten bij een Dagje Texel met auto

Parachute springen op Texel

Ben jij een echte waaghals? Dan heb ik hier de perfecte activiteit op Texel voor jou. Parachute springen op Texel namelijk. Eigenlijk is Texel één van de beste locaties daarvoor in Nederland. Je vertrekt vanaf Texel internationaal airport dat in de polders op zo’n 5 km van de Cocksdorp ligt.

Als je een dagje Texel met auto doet, rijd je er vanaf de boot makkelijk heen in 20 minuutjes.

Rijd naar het volgende adres: Texel International Airport - EHTX, P, Postweg 120, 1795 JS De Cocksdorp

Zie in het onderstaande tabel de prijzen voor een sprong per hoogte met een instructeur.

Item

Hoogte

Vrije val duur

Weekdagen prijs

Weekend prijs

Low altitude

7000 ft.

Circa 10 sec.

€ 174,-

nvt

Standaard

9000 ft.

Circa 30 sec.

€ 199,-

€ 224,-

Extreme

13000 ft.

Circa 60 sec.

€ 274,-

€ 299,-

Voor de rest kan je hier ook terecht als je meer ervaring hebt en bijvoorbeeld een solo spong wilt maken. Daarnaast bieden ze hier ook veel verschillende cursussen aan om bijvoorbeeld instructeur te worden of je brevet te halen.

Tip van mij: Spring op een dag dat het onbewolkt is. Dan kan je enorm ver kijken en heb je een adembenemend uitzicht over de Waddeneilanden en de Noordzee.

Parachute springen op Texel als uitjeHiernaast zijn er nog vele andere activiteiten te doen en mooie plekken te bezoeken op Texel.

“Op Texel ligt meer dan 225 km aan wandelpaden”

Mijn tip: ga meer dan een dagje met de auto naar Texel. Om het eiland goed te ontdekken en te ervaren is het beter om er meerdere dagen te zijn.

Huur bijvoorbeeld groepsaccommodatie op Texel als je bijvoorbeeld met je familie of een vriendengroep erheen wilt gaan.

Over de schrijver
Amie Scheerder
Reactie plaatsen