Veel kinderen hebben als ze aan een museum denken een nogal oubollig, stoffig idee van een grote zaal vol saaie oude schilderijen, waar je niet mag praten en je je netjes moet gedragen. Niet bepaald een plek voor een leuke middag dus. Maar kindermusea kunnen voor kinderen naast leerzaam ook vooral heel erg leuk zijn. Bijna alle musea hebben wel een speurtocht voor kinderen of een andere manier om de kids bij de kunst of geschiedenis te betrekken. En dat is een goede zaak, want een museum is natuurlijk de uitgelezen plaats om je kinderen kennis te laten maken met of meer te leren over kunst. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het goed is voor de ontwikkeling van de hersenen als een kind vaker met cultuur bezig is. Het stimuleert de creativiteit en emotionele ontwikkeling. En wie wil dat nou niet voor zijn kind? Noord-Brabant stikt natuurlijk van de musea, en in elke stad is wel wat nieuws te ontdekken, ook voor de kinderen. Wil je in Brabant naar een museum met kinderen? Om je even op weg te helpen hebben we 6 kindermusea uitgezocht die perfect geschikt zijn voor een museumbezoekje met het hele gezin. Deze musea zullen je kids fantastisch vinden!
1. Het Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Het Natuurmuseum Brabant in Tilburg, gevestigd in een prachtig monumentaal oud schoolgebouw, is geen saai museum waar je alleen maar naar dingen mag kijken en niks mag aanraken. Dit museum is juist heel interactief! Dat betekent dat kinderen hier lekker kind kunnen zijn: al spelend kunnen ze hier van alles ontdekken en leren. Zoals de naam van het museum al zegt staat hier de natuur centraal. En dat de natuur een heel breed thema kan zijn, wordt in dit museum al snel duidelijk. De meest uiteenlopende onderwerpen komen hier aan bod in verschillende tentoonstellingen. Zo is er momenteel de tentoonstelling IJstijd! te bewonderen, met onder andere een enorme mammoet. Aan de kinderen de taak om die mammoet te besluipen, wat moeilijker is dan het lijkt! In 'De Reis' maken de kinderen, de naam zegt het al, een reis door het dagelijks leven van dieren en planten. Dit doen ze al dansend, al fietsend, al spelend… kortom, op een interactieve manier. Ook is er de OO - zone, waar kinderen van alle leeftijden zelf echt natuuronderzoek kunnen doen. Als ze de laden van de indrukwekkende vitrinekasten opentrekken, zien ze de mooie collectie van het museum. Ook voor de ouders is dit museum heel interessant. Momenteel is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over de manier waarop Vincent van Gogh geïnspireerd werd door het Brabantse platteland, met tekeningen en brieven van zijn hand. Het is dus een leuk uitje voor het hele gezin. Ook handig: als je het station van Tilburg uit loopt, loop je er praktisch tegenaan, dus het is ook nog eens heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer!
2. Het Oertijdmuseum, Boxtel
In het Oertijdmuseum in Boxtel waan je je terug in de tijd van de dinosaurussen. Het is dan ook niet zo gek dat dit museum ook wel bekend staat als het Dinosaurusmuseum. Bij binnenkomst zie je het meteen: een enorm skelet van een dinosaurus reikt tot aan de nok van het dak. En dit is nog maar het begin: van fossielen tot botten tot aan levensechte, bewegende dinosaurussen in de Oertijdtuin, die maar liefst twee hectare groot is: je kinderen kunnen hier eindeloos ontdekken. Ze hoeven zich hier dan ook geen moment te vervelen. Er is zoveel te doen dat de dag voorbij vliegt voordat je het door hebt! Er worden bijvoorbeeld spannende speurtochten door het hele museum en de Oertijdtuin gehouden, waarbij je kind spelenderwijs leert over de toestand van de aarde in de oertijd. De snelste speurder kan ook nog eens een echte edelsteen of haaientand winnen! Ook kunnen je kinderen zelf als archeoloog aan de slag. Met echte gereedschappen gaan ze zelf graven naar botten van dinosaurussen. Wie weet ontdekken ze wel een nieuwe soort… En zijn ze moe geworden van al deze inspanningen? Dan kunnen ze altijd nog plaatsnemen in de bioscoop. Elk halfuur draait er een boeiende film over de oertijd. Kortom: een dag vol spannende en leerzame activiteiten die je kids niet snel zullen vergeten.
3. Het Noordbrabants Museum, Den Bosch
Het pas gerenoveerde Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch staat bekend om de prachtige vaste collecties, met schilderijen en beeldhouwwerken, en de mooie beeldentuin die het hele jaar door geopend is. In 2016 wordt er groots uitgepakt voor het Jeroen Bosch-jaar, met de grootste collectie van verzameld werk van de beroemde schilder. Klinkt interessant, denk je misschien, maar is dat niet wat saai voor kinderen? Een beetje passief langs schilderijen lopen (die ook nog eens te hoog hangen), dat vinden ze toch helemaal niet leuk? Maar het Noordbrabants Museum heeft allerlei manieren bedacht om het voor kinderen ook interessant te maken om naar kunst te kijken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op safari! In sommige schilderijen en kunstwerken zitten dieren verstopt, en de kinderen moeten proberen ze allemaal te vinden en na te tekenen. Voor de wat oudere kinderen is er het Museumrondje. Je krijgt een draaischijf met vragen die bij bepaalde kunstwerken horen. Een vooruit uitgestippelde route leidt jullie langs deze werken, en met de vraag die erbij hoort kun je met je kind een interessant gesprek beginnen over kunst en geschiedenis. Ook staan op allerlei plekken door het museum zogenaamde ontdekstations. Op interactieve touchscreens kunnen kinderen (en volwassenen!) spellen spelen en opdrachten uitvoeren die ze meer leren over de geschiedenis van Noord-Brabant. In het Noordbrabants Museum hoeft kunst dus helemaal niet saai te zijn. Hier leren je kinderen op een leuke manier meer over de werken, en over de geschiedenis van Noord-Brabant, waardoor ze op een actieve wijze bij het museumbezoek worden betrokken.
Nog meer kindermusea Brabant:
4. Het Eindhoven Museum
Als je het Eindhoven Museum binnenloopt, lijkt het net of je een reis met een tijdmachine gemaakt hebt. Dit openluchtmuseum ligt in het recreatiegebied Genneper Parken en bestaat uit twee delen, die ieder ingericht zijn volgens een bepaalde tijdsperiode. Eerst kom je terecht in de ijzertijd, die duurde van het jaar 800 tot het jaar 50 voor Christus. In het park is een heel dorp uit de ijzertijd nagebouwd, dat Eversham heet. Hier kunnen kinderen echt ervaren hoe het leven er in de ijzertijd aan toe ging. Als je doorloopt kom je in het stadje Endehoven, waar je kinderen kunnen leren over Middeleeuwse gebruiken en tradities. In zowel Eversham als Endehoven zijn in de weekenden en schoolvakanties acteurs aanwezig die altijd in hun rol blijven, zodat de kinderen alles 'live' kunnen meemaken. De bewoners vertellen verhalen en zorgen voor allerlei bezigheden. Met activiteiten als brood bakken, speerwerpen en allerlei andere dingen gaan je kinderen hier zelf op ontdekkingsreis. Ze zijn de hele dag zoet, en aan het eind van de dag gaan ze ook nog eens met een zelfgemaakt souvenir naar huis! Een unieke museumervaring die ze niet snel zullen vergeten.
5. Het TextielMuseum, Tilburg
Tilburg staat natuurlijk bekend om zijn rijke textielgeschiedenis. Doordat er veel schapen werden gehouden in de omgeving waren er vooral veel wolfabrieken in de stad te vinden. Het Textielmuseum vormt vandaag de dag een mooi monument voor deze industrie. Het museum is gevestigd in een voormalige textielfabriek, dus je bevindt je meteen op een historische plek. In het museum zijn allerlei oude technieken voor het wassen en weven van textiel te zien, maar ook is er een hal met moderne weef-, brei- en borduurmachines, die altijd bezig zijn om iets nieuws te maken zodat je als bezoeker het hele proces kunt bekijken. Voor de kids zijn er een aantal pakketten die je voor een klein prijsje kunt kopen bij de balie. Met die pakketten kunnen de kinderen zelf aan de slag in het museum, aan de hand van allerlei opdrachten die ze kunnen doen in de verschillende ruimtes. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd, waarin kinderen in groepen samenkomen om te werken aan een eigen textielkunstwerk. Ook krijgen ze hierbij een leuke rondleiding door heel het museum. Leuk en leerzaam tegelijk!
6. Het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum, Waalwijk
Voor textiel moest je vroeger dus in Tilburg zijn, maar bij een mooi pak horen schoenen, en daarvoor hoefde je maar een kleine 20 kilometer naar het noorden af te reizen; naar Waalwijk, om precies te zijn. De schoenenindustrie is inmiddels bijna helemaal weg uit Waalwijk, maar in het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum krijg een goede kijk in het proces van het schoenmaken. Van leest tot eindproduct: je komt hier alles te weten over dit oude ambacht. En niet alleen schoenen komen aan bod: er wordt ook aandacht besteed aan de fabricage van tassen en zelfs zadels. Iedere tweede zondag van de maand worden er in het museum demonstraties gehouden met de oude machines. Zo kom je dus nog meer te weten over het proces van leerlooien en schoenen maken. Saai voor de kinderen? Niets is minder waar! Het museum heeft een hele afdeling voor kinderen, waar ze dingen kunnen doen als speurtochten en spelletjes. Ook worden er tijdens de schoolvakanties regelmatig allerlei workshops georganiseerd, speciaal voor de kids. Voor iedere leeftijd is er wat te doen! Met deze lijst moet je de herfst wel doorkomen! Een museum bezoeken met het hele gezin is interessant, leerzaam en vooral leuk voor iedereen.
Welke toffe musea in Brabant vind jij leuk om te bezoeken met het hele gezin? Laat het ons weten in de comments! We zijn erg benieuwd welk kindermuseum Brabant jouw favoriet is!
M. J. M. de Wit
op 11 Nov 2015Sander Hendriks
op 11 Nov 2015Helga Berkvens
op 12 Jul 2019Renée van de Bilt
op 15 Feb 2020