Watersport In Friesland: De 10 Leukste Manieren Om Te Genieten Van De Friese Wateren
Martje Bergsma
14 april 2019 
7 min. leestijd

Watersport In Friesland: De 10 Leukste Manieren Om Te Genieten Van De Friese Wateren

 In principe zou je Friesland en watersport in één zucht kunnen noemen. We kennen allemaal het jaarlijkse Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de sport Fierljeppen. Deze dingen hebben allemaal te maken met water. In Friesland vinden we verschillende meren en wateren die prachtig zijn om eens te bevaren. Maar als je zelf geen boot hebt wordt dat natuurlijk al lastig. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg om iets moois te huren. Wij hebben tien opties om te genieten van de Friese wateren voor je op een rijtje gezet. Ik zou zeggen: let’s go!

1. Drijfveer

Ulbe Twijnstrawei 31 – Akkrum In het mooie Friesland vinden we één van de watersportdorpjes, Akkrum. Vanuit Akkrum vaar je zo de Friese Meren op. Jouw tocht begint op het Sneekermeer. Met wat voor boot je de wateren wil betreden maakt niet zoveel uit. Bij de Drijfveer in Akkrum kun je namelijk veel verschillende soorten boten huren. Allereerst kun je kiezen voor een valk, de stabiele zeilboot waarmee je makkelijk kunt zeilen. Maar je kunt ook gaan voor de wat uitgebreidere zeilboot die zorgt voor iets meer comfort tijdens een langere tocht. De meest relaxte vorm van varen is toch wel het varen met een sloep. Je hoeft dan helemaal niets te doen, je kunt alleen maar genieten. Wil je nou echt sportief doen en iets dichter bij Akkrum in de buurt blijven? Ga dan voor een kano. Op die manier kun je op je eigen tempo van de omgeving genieten en ben je écht dicht bij het water. Na een dagje varen plof je neer op het terras van de Drijfveer. Dit terras zorgt voor een echt vakantiegevoel en maakt dat je liever niet meer vertrekt. Daarnaast draait alles bij de Drijfveer om duurzaam, biologisch en fairtrade. Geniet van de sfeer en de ontspanning die je zeker gaat vinden in Akkrum bij de Drijfveer! 

2. SUP Skool Leeuwarden

Sixmastraat – Leeuwarden Niet surfen, niet sullen, nee suppen! Heb jij al eens gesupt? SUP staat voor Stand Up Paddling en betekent dat je jezelf staand op een SUP-board voortbeweegt met een peddel. Een perfect uitje als je iets op, in en om het water wil ondernemen. Suppen werkt ontspannend, maar toch ben je bezig met een workout voor je complete body. In het begin best even lastig om je balans te vinden en te houden maar wanneer je het door hebt is het echt geweldig om te doen. Geniet van de prachtige omgeving op het water en zie de zon ondergaan. Voor de mensen die eerst kennis willen maken met Suppen worden er clinics georganiseerd. Tijdens zo’n clinic kun je samen met anderen leren hoe het in zijn werk gaat. Eerst wordt er op de kant uitgebreid uitgelegd hoe het werkt, en vervolgens ga je samen het water op. Daarnaast is het mogelijk om een reeks lessen te volgen bij SUP Skool Leeuwarden. Je kunt kiezen voor o.a. beginnerslessen, een techniek training, SUP-Yoga , Functional Paddling, SUP-voor kids, en Paddlefit. 

3. Adelante Jachtverhuur

Gravinneweg 4a – Sneek Niets is fijner dan genieten van de rust die duidelijk voelbaar is op de Friese meren. Om dit dan ook nog te ervaren op een zeilboot of een zeiljacht klinkt al helemaal als een prachtige ervaring. Uiteraard heeft niet iedereen zelf en zeilboot of zeiljacht. Daarom is het huren van een boot een perfecte optie! Bij Adelante Jachtverhuur kun je prachtige zeilboten huren. Je hebt keuze uit verschillende modellen, voor kleine en grote groepen. De zeiljachten zijn allemaal voorzien van een maindrop systeem. Dit zorgt ervoor dat het bedienen van de zeiljachten best eenvoudig is. Adelante Jachtverhuur heeft een locatie in Sneek en in Warns. Vanuit Sneek ben je zo op het Sneekermeer en via daar kom je op alle mooie wateren van Friesland. Vanuit Warns ben je zomaar op het IJsselmeer, ook tof! Het rondzeilen in een zeiljacht in Friesland is toch wel één van de meest fantastische vakanties in eigen land. Genieten van de natuur, van de rust en van het mooie Friese water.

4. Annage groepsuitjes & events

De Reidtûgel 5 – Earnewâld Zoals veel mensen weten staat Friesland bekend om een aantal sporten. Eén van deze sporten is het Skûtsjesilen. In het Nederlands noemen we dit Schuitjezeilen. Een Skûtsje is een Friese Tjalk, een zeilschip dus. Bij Annage groepsuitjes & events kun jij met een groep een Skûtsje (schuitje) betreden om vervolgens door het Nationale Park de Alde Feanen te varen. Help jij de schipper met het hijsen van de zeilen? Of ga je liever relaxen op het dek met een hapje en een drankje. Je kunt ervoor kiezen om een hele dag te zeilen, enkel een middag, een namiddag of zelfs een avond! Het varen op een Skûtsje kun je ook combineren met een andere activiteit. Bezoek bijvoorbeeld na het zeilen het Fries Scheepvaartmuseum, het Skûtsjemuseum of wissel het zeilen af met een outdoor activiteit. Dit klinkt als een perfect groepsuitje met vrienden, collega’s of familie. Hijs de zeilen! 

5. Freeriderz

De Tolve 5 – Hindeloopen Weer een hele ander watersport is Kitesurfen. Bij kitesurfen word je voortgetrokken door een vlieger terwijl je op een board staat. Klinkt stoer, of niet? De instructeurs van Freeriderz kunnen je er alles over leren. Samen met Freeriderz kun je het water betreden in Hindeloopen, bij de Afsluitdijk, in Mirns en in Workum. Is dit de eerste keer dat je gaat kitesurfen? Dan is het misschien handig om te beginnen met een introductieles Kitesurfen. Tijdens deze les leer jij alles over kitesurfen, zodat je daarna zo veilig mogelijk het water op kunt gaan! Als je kitesurfen in een korte tijd iets beter onder de knie wilt krijgen, is een Basis Kitesurf Cursus meer iets voor jou. Twee dagen lang ga je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wil je nog meer leren? Kies dan voor de Cursus Kitesurfen Compleet of voor privéles. Zweef jij straks samen met je kite over het water?

6. Soal Surf & Beach

Suderseleane 29 – Workum Van Kitesurfen gaan we door naar windsurfen. Ook deze watersport draait om wind en een plank, maar dan toch net iets anders. Bij windsurfen maak je gebruik van een surfplank waar een mast en een zeil aan vast zitten. Bij Soal Surf & Beach ben je aan het juiste adres om kennis te maken met deze manier van surfen. Maar ook voor gevorderden zijn hier genoeg mogelijkheden. Je kunt een cursus volgen van een dag, een weekend en zelfs van een week. Ga voor een dagcursus als je een dagje lekker weg wil. Onder leiding van een instructeur kun je de hele dag genieten van het windsurfen. Ga je voor een weekcursus? Dan word je binnen een week klaargestoomd om de sport in de toekomst zelf op te kunnen pakken! Hoe snel krijg het onder de knie?

7. Rondvaardij Princenhof 

De Stripe 2 – Earnewâld Wil jij met een groep gezellige mensen door het prachtige natuurgebied van de Alde Feanen varen? In luxe partyschepen biedt Rondvaardij Princenhof verschillende rondvaarten aan. Je kunt al aan boord stappen met 10 personen maar er zijn ook schepen die tot 300 personen mee kunnen nemen. Zo’n rondvaart is voor verschillende events en bijeenkomsten geschikt, (bijna) niets is te gek. Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen. Ga je voor een zakelijke bijeenkomst, een feestje of partijtje of zelfs voor een groots feestarrangement, ook een bruidsarrangement is mogelijk. Samenzijn, feesten en genieten. En dit alles op het water, midden in een prachtig natuurgebied.

8. Workum Watersport

Doltewâl 32 – Workum Ook Workum Watersport is een begrip in Friesland als het gaat om watersport. Naast een jachthaven, onderhoud en het grote aanbod aan boten verhuurt Workum Watersport ook sloepen. Vaar met een echte Kuperus Sloep over de Friese Wateren en geniet van vooral van veel rust. Voor het varen met deze sloepen heb je geen vaarbewijs nodig. Vanuit Workum vaar je zo de wateren van Friesland over. Onderweg kun je vaak genoeg stoppen bij prachtige restaurantjes aan het water. De Kuperus sloepen zijn voor maximaal 6 personen, dus plek voor (bijna) iedereen!

9. Rondvaartbedrijf Lauwersmeer

Oostmahorn 29 – Anjum Stap aan boord van rondvaartboot de Vlinderbalg. Met de Vlinderbalg ga je weer een heel ander deel van de Friese wateren ontdekken. Je gaat namelijk het Lauwersmeergebied betreden. Het Lauwersmeergebied is gedeeltelijk Nationaal Park maar ook voor een deel openlijk vaarwater. Tijdens de rondvaart leer je heel veel over de geschiedenis van alles wat er onderweg te bewonderen is. Er zijn verschillende vertrekpunten. Een rondvaart is voor meerdere gelegenheden een leuke optie, in overleg is er veel mogelijk. Denk aan bedrijfsfeesten, verenigingsuitjes, familiefeesten of zelfs vergaderingen. Er kunnen van 25 tot 75 personen mee op de rondvaart. Je kunt zelfs een rondvaart van Rondvaartbedrijf Lauwersmeer cadeau geven. Als dat niet origineel is.

10. Hoekstra Jachtcharter

Feantersdyk 10 – Earnewâld Is zeilen niets voor jou en wil je toch redelijk comfortabel de Friese wateren overvaren? Dan is een vaarbewijsvrij motorjacht van W. Hoekstra Jachtcharter geschikt voor jou. Je bent nooit afhankelijk van wind, kunt lekker binnen zitten als dat nodig is en je hoeft niet per se actief te zijn. Daarnaast geniet je alsnog gewoon van de mooie natuur en kun je aanmeren waar je wil! Deze schepen zijn het meest geschikt voor de binnenwateren, je kunt er niet mee de zee op. Een fijne vakantie of een weekendje weg in eigen land. Zie jij jezelf al tot rust komen op het dek?

Over de schrijver
Martje Bergsma
Reactie plaatsen