Wat zijn de leukste boottochten in Nederland?
17 juli 2023 
2 min. leestijd

Wat zijn de leukste boottochten in Nederland?

Een buitenlandse toerist kan zijn bezoek aan Nederland niet afsluiten zonder dat er een boottochtje bij is geweest. We zijn nu eenmaal een land met heel veel water, en de tochten over onze kanalen en waterplassen zijn wereldberoemd. Ook onze landgenoten houden er wel van om zich op het water te ontspannen, en één of andere stad vanop het water te ontdekken. We stellen je enkele leuke voorbeelden voor. Het was moeilijk om een selectie te maken uit het enorme aanbod.

De absolute nummer één: Amsterdamse grachten

Een bezoek aan Nederland is niet compleet zonder een boottocht in Amsterdam langs de beroemde grachten. Deze unieke grachten horen tot het UNESCO Werelderfgoed. Ze bieden een prachtig uitzicht op historische gebouwen, pittoreske bruggen en de kenmerkende smalle huizen langs de grachten. Je kunt kiezen voor een rondvaart met een traditionele rondvaartboot, bekend uit vele films. Helemaal te gek is een romantische avondcruise met diner.

De Biesbosch: één met Moeder Natuur

Ben je niet zo voor de drukte van de stad? Dan is voor de natuurliefhebbers een boottocht door het nationale park De Biesbosch, een absolute aanrader. Dit unieke zoetwatergetijdengebied biedt een prachtig landschap van rivieren, kreken en moerasbossen.

Tijdens de boottocht kun je genieten van de overvloedige flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten. Je kunt ook een kano of fluisterboot huren om op je eigen tempo door dit adembenemende natuurgebied te varen. De ideale plaats om te herbronnen en alles tot rust te laten komen.

Reis terug in de tijd in de Zaanse Schans

Stap aan boord van een traditionele houten Zaanse Schansboot en verken de schilderachtige waterwegen rondom dit historische dorp. Je vaart langs de iconische windmolens, traditionele Nederlandse huizen en ambachtelijke werkplaatsen.

Het is een geweldige manier om de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van Nederland te ervaren. Nederlandser kun je het niet maken. Soms lijkt het alsof je in het Rijksmuseum bent en alle landschappen van onze grote meesters live ziet voorbijkomen.

De enige huizen langs het water in Giethoorn

Bekend als het 'Venetië van Nederland', biedt Giethoorn een betoverende ervaring van waterwegen, bruggen en oude boerderijen. Je kunt ook hier een fluisterboot huren en op je eigen tempo door dit charmante dorp varen.

Het is een geweldige manier om te ontspannen, te genieten van de schilderachtige omgeving en de rustige sfeer van Giethoorn op je in te laten werken. Neem een picknick mee en je zult de herinnering van een onvergetelijke lunch mee terug naar huis nemen.

Ontdek de gastvrijheid van het Zuiden in Maastricht

Een boottocht over de Maas in Maastricht is een geweldige manier om deze prachtige stad in het zuiden van Nederland te verkennen. De tocht brengt je langs historische bezienswaardigheden en middeleeuwse bruggen. Je komt langs de indrukwekkende en honderd meter hoge Sint-Pietersberg. Varen doorheen Maastricht geeft je een uniek overzicht van de stad. Vergeet niet om vanaf het water te genieten van de bruisende sfeer van Maastricht. 

Als je het wat uitkient kun je zelfs nog een evenement van formaat meemaken. De concerten op de Vrijmarkt van de ereburger van Maastricht, André Rieu, zijn legendarisch.

Helemaal anders: Rotterdamse haven

Een spectaculaire boottocht door de grootste haven van Europa. Ontdek op deze manier een van de drukste en meest moderne havens ter wereld. Vanop het water zie je de toch wel indrukwekkende skyline van Rotterdam. Je komt langs containerterminals, scheepswerven en enorme vrachtschepen. Daarnaast zijn er speciale havencruises die je een dieper inzicht geven in de werking van de haven.

Varen op de Zuiderzee nu bekend als het IJsselmeer

Voor liefhebbers van zeilen is een tocht over het IJsselmeer een absolute must. Veel Nederlanders met een hang naar water, hebben hier hun eigen zeilboot liggen. Dit voormalige binnenzeegebied werd door de afsluitdijk afgesloten van de rest van de Zuiderzee.

Het IJsselmeer biedt uitgestrekte wateren, historische havensteden en prachtige uitzichten. Je kunt aan boord stappen van een traditioneel zeilschip en genieten van een avontuurlijke zeiltocht langs pittoreske dorpen zoals Enkhuizen, Volendam en Hoorn. Een onvergetelijke ervaring!

Over de schrijver
Thijs is sinds mei 2022 blogger bij Planjeuitje. Hij komt uit Gelderland en heeft affiniteit met de horeca en achtergrond in de online marketing. Hij schrijft dus het liefste blogs over de leukste restaurants, cafés, hotels en uitjes van zowel Nederland als buitenland. Zijn favoriete vakantieland is Bonaire en in zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten, schrijven en horeca.
Reactie plaatsen