Waarom er meer te beleven is in Friesland
27 februari 2023 
1 min. leestijd

Waarom er meer te beleven is in Friesland

De provincie Friesland is bijna een ander land als je het vergelijkt met de rest van Nederland. Zo is het de enige provincie met een tweede officiële taal, het Fries. Friesland is ook een landelijke provincie, waar vee en schapen boerderijen in overvloed zijn, waar je kunt genieten van de natuur en vele buitenactiviteiten zonder de drukte en lekker ver van de stad.  Hieronder 3 redenen om een vakantiehuisje Friesland te huren.

De steden van Friesland

Friesland is een provincie van kleine dorpjes, boerderijen en overal water. Alhoewel de stad Leeuwarden de culturele hoofdstad van de provincie is, zijn ook de tien andere steden waar de beroemde Elfstedentocht in de winter doorheen trekt zeer interessant en mooi om te zien. Bijzonder zijn de monumentale stad Harlingen, het oude vissersdorp Stavoren, het pittoreske dorpje Hindeloopen, de Heerenveense grachten waar vroeger turf werd vervoerd en Sneek, de watersport hoofdstad van Friesland. De provincie heeft ook vier eilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) die per boot bereikbaar zijn en waar je kan genieten van de natuurpracht, de stilte en schoonheid van de dorpen.

Natuur in Friesland

De natuur in Friesland kenmerkt zich door de aanwezigheid van overal water en het weidse landschap. Uniek zijn de moerasgebieden van de Oude Venen, het Nationaal Park Alde Feanen, de Waddenzee moerassen, de kleurrijke heidevelden en duingebieden van de Appelscha. De Friese eilanden verdienen speciale aandacht als een van de laatste ongerepte plekken in Europa, waar je lange fietstochten kunt maken, wadlopen of zelfs zeehonden kunt spotten. De Waddenzee die tussen het vasteland en de Waddeneilanden ligt, is de grootste aaneengesloten wetland ter wereld vanwege de diversiteit en rijkdom van het ecosysteem. Net als in buurland Drenthe was turfwinning ook in Friesland in het verleden van groot belang, waardoor tegenwoordig veengebieden zijn veranderd in moerasbossen, rietlanden en open water zoals het Friese Veen, Fochteloërveen en Friese Meren. In het zuidwesten van de provincie ligt het IJsselmeer, een favoriete plek voor zeil- en watersporters.

De boerderijen van Friesland

Het landschap van Friesland is bezaaid met boerderijen. Sommige daarvan, zoals de kop-hals-rompboerderij, zijn heel bijzonder omdat ze alleen in de provincies Friesland en Groningen voorkomen. In dit geval is het huis waar het gezin van de boer woont (kop genoemd) verbonden met de schuur (romp) door het werkgedeelte (hals). Dit type boerderij werd vroeger populair omdat de boer zo meer graan kon opslaan. De driehoek in het dak diende ook als ingang voor uilen die werden gebruikt om muizen af te schrikken. Het is tegenwoordig mogelijk om deze boerderijen te bezoeken, want veel ervan zijn opengesteld voor het publiek of hebben winkels waar ze hun eigen producten aan de consument verkopen. Dus, heb jij al zin in Friesland?

Over de schrijver
Thijs is sinds mei 2022 blogger bij Planjeuitje. Hij komt uit Gelderland en heeft affiniteit met de horeca en achtergrond in de online marketing. Hij schrijft dus het liefste blogs over de leukste restaurants, cafés, hotels en uitjes van zowel Nederland als buitenland. Zijn favoriete vakantieland is Bonaire en in zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten, schrijven en horeca.
Reactie plaatsen