Voorkom Zadelpijn In 4 Simpele Stappen
onlineperformanceagency
28 oktober 2015 
6 min. leestijd

Voorkom Zadelpijn In 4 Simpele Stappen

Leren zadel - zadelpijn Met dit prachtige lenteweer is het fijn om een mooie lange fietstocht te maken.In Noord-Brabant heb je ook een grote keuze aan routes die je kunt fietsen. Maar vooral bij de wat langere routes kun je af en toe behoorlijk last krijgen van zadelpijn.

Wat is zadelpijn?

Zadelpijn is een bij fietsers zeer veel voorkomende klacht, en als je graag fietst ben je vast ook al bekend met dit probleem. Je billen, heupen en geslachtsdelen, en soms ook je dijen kunnen na het fietsen lang gevoelig blijven. Vooral aan de zitbotjes hebben beginnende fietsers vaak klachten. Dat is ook niet onlogisch: deze beenderen hebben ineens gedurende langere tijd heel je lichaamsgewicht te dragen, dus dan is het niet gek dat ze in het begin gaan protesteren. Ook je stuitje kan tijdens het fietsen pijn gaan doen – en dat is zoals je misschien wel weet een erg vervelende pijn. Soms kan je huid geïrriteerd raken of kunnen er zelfs schaafwonden ontstaan door de wrijving tussen je huid en je kleding. Als je deze wonden niet goed behandelt kun je daar lang mee rond blijven lopen. Elke fietser weet dat zadelpijn de pret behoorlijk kan drukken. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zadelpijn te kunnen voorkomen. De vier belangrijkste hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

1. Hoe kies je het juiste zadel?

Het voorkomen van zadelpijn begint bij het kiezen van het goede zadel. De keuze voor een comfortabel zadel dat bij jouw lichaam past is heel persoonlijk: wat voor de een fijn zit is voor de ander juist extreem onprettig fietsen. Daarom is het van belang dat je naar je eigen lichaam luistert. Het kan best zo zijn dat het zadel dat de fietsenhandelaar je heeft aangeraden helemaal niet lekker blijkt te zitten: ga in zo’n geval vooral op zoek naar een ander zadel, en blijf niet op de blaren zitten omdat de expert denkt dat dit zadel het beste is voor jou. Hij zal waarschijnlijk de eerste zijn die erkent dat iedereen hierin anders is! De beste, en eigenlijk enige manier om erachter te komen welk zadel het beste is voor jouw lichaam, is door ze gewoon uit te proberen. Maar er zijn wel bepaalde richtlijnen aan de hand waarvan je toch een beetje een gerichte keuze kunt maken. Zo is het van belang dat je twee zitbeenderen allebei op het breedste deel van het zadel passen. Als je zadel te smal is, en je zitbeenderen vallen erbuiten, dan rust je gewicht op het zachte weefsel van je billen, oftewel het ‘vlees’, waardoor sneller zadelpijn ontstaat. Als je zadel te breed is kan het juist weer voor frictie zorgen bij de dijen, wat schaafwonden kan veroorzaken. Is je zadel te hard, dan kun je pijn krijgen op je zitbotjes, maar als je juist een te smal zadel hebt kan dit juist je bloedsomloop weer beknellen. Bij het kopen van een nieuw zadel kun je dus in ieder geval hier een beetje rekening mee houden, zodat je niet helemaal in het duister tast. Ook belangrijk is de positie van je zadel; als je merkt dat je toch last blijft houden van zadelpijn kun je bijvoorbeeld proberen om je zadel iets voorovergebogen te monteren, of juist achteruit. Vaak kan een verandering in de positie van je zadel al veel verschil maken.

2. De fietstocht

Als je gedurende lange tijd aan één stuk op je fietszadel zit, kan het zijn dat je bloedsomloop bekneld raakt. Het gebrek aan een goede doorstroming van je bloed kan bijdragen aan zadelpijn. Het komt ook wel eens voor als je gedurende lange tijd achter een bureau zit: de stoel wordt na een tijdje bijna altijd oncomfortabel. En dan gaat het om een grote stoel met een breed zitvlak: kun je nagaan hoe dat gaat als je lang op een veel kleiner zadel zit! De oplossing voor dit probleem is simpel: las regelmatig pauzes in tijdens lange fietstochten. Door af en toe eens af te stappen en de benen te strekken komt de bloedsomloop weer goed op gang, zodat je daarna vol nieuwe energie weer verder kunt. Af en toe een pauze inlassen is ook om een andere reden goed tegen zadelpijn: zo krijgt de kleding rond je zitvlak regelmatig ‘lucht’; als je alsmaar op de fiets blijft zitten zul je meer last krijgen van zweet in dat gebied, en dat zorgt ervoor dat bacteriën vrij spel hebben, wat voor infecties kan zorgen. Om die reden is het ook verstandig om bij het thuiskomen van het fietsen meteen een andere broek aan te trekken.

3. Welke kleding voorkomt zadelpijn?

En als we het over kleding hebben komen we direct aan bij de volgende tip. Deze ligt misschien voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk: check voordat je op pad gaat nog even of je goed zittende kleding aan hebt, vooral als je van plan bent een lange route te gaan fietsen. Dat hoeft niet per se kleding te zijn die speciaal voor het fietsen is gemaakt; als je een spijkerbroek hebt die je graag aan hebt tijdens het fietsen zullen wij je niet zeggen dat dit niet verstandig is. Net als bij de eerste tip is het hierbij belangrijk dat je kijkt naar wat jij zelf prettig vindt, niet naar wat andere mensen denken. Let echter wel op dat een broek die je regelmatig aan hebt tijdens je dagelijkse activiteiten ineens heel oncomfortabel kan zijn als je langdurig op de fiets zit. Naden die je met wandelen misschien niet voelt kunnen tijdens het fietsen juist onder druk komen te staan; je verplaatst je natuurlijk op een hele andere manier, en ook je gewicht rust op andere delen van je lichaam dan in het dagelijks leven. Ook hierbij geldt: al doende leert men! Je komt er vanzelf achter welke outfit het beste is voor een goede fietstocht. Ook belangrijk bij het kiezen van de juiste kleding: let goed op de weersomstandigheden. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je je warmer kleedt in de winter; je wil het natuurlijk niet koud hebben. Bij regen blijf je misschien wel helemaal thuis, of je trekt een regenjas aan en gaat er alsnog op uit. Maar ook bij minder extreme weersomstandigheden is het belangrijk dat je goed voorbereid de deur uitgaat. Als het licht miezert en de weersvoorspellingen zeggen dat het later op gaat klaren, trek dan toch die waterdichte kleding aan. Ook al worden je kleren maar een klein beetje vochtig, in combinatie met wind kan die vochtigheid bijdragen aan zadelpijn en spierpijn. Kleed je voor het daadwerkelijke weer buiten, niet voor het weer waar je op hoopt.

Plan nog meer uitjes:

4. Hoe vaak fiets je?

Als je pas net begonnen bent met langere afstanden fietsen voor je plezier, kun je zelfs als je alle bovenstaande dingen gedaan hebt toch nog last hebben van zadelpijn. Dat is niet meer dan logisch; je lichaam is niet nog niet gewend aan deze nieuwe activiteit, en zal dus na je eerste langere rit gaan protesteren. Raak hierdoor vooral niet ontmoedigd. Bij alle sporten krijg je na de eerste keer spierpijn; toeren op de fiets is daarop geen uitzondering. Net zoals bij bijvoorbeeld tennis of voetbal geldt: hoe vaker je het doet, hoe minder last je op den duur van die pijntjes zult krijgen. Zoals je schoenen moet inlopen, moet je je zadel ook ‘infietsen’; het zadel moet wennen aan jouw lichaam en vice versa. Je kunt hier wel op inspelen door in het begin niet te veel van jezelf te vragen. Begin niet meteen met lange routes van 40+ kilometer, maar maak eerst wat kortere tochtjes zodat je vervolgens langzaam kunt opbouwen. Meteen beginnen met een lange fietstoer zal de beginnerspijntjes alleen maar verergeren, met als gevolg dat je (letterlijk) een tijdlang op de blaren zult moeten zitten. Heb je ondanks deze 4 stappen toch nog wat zadelpijn overgehouden aan een mooie fietstocht? Dan hebben we hier nog een paar korte tips om deze pijn te behandelen, zodat je zo snel mogelijk weer op de fiets kunt stappen:
  • Als je huid geïrriteerd is geraakt door het fietsen, of als je zelfs schaafwonden hebt opgelopen op bijvoorbeeld je dijen, dan is de allerbelangrijkste remedie: rust. Ga niet terug op je fiets zitten voordat je huid weer helemaal de oude is, want te vroeg weer gaan fietsen maakt de wonden alleen maar erger. Ook al is het soms moeilijk je geduld te bewaren, laat je huid goed tot rust komen voordat je weer de weg op gaat.
  • Hou de wonden of geïrriteerde plekken goed schoon. Was ze regelmatig met warm water (pas op met zeep) en zorg ervoor dat je ze elke keer goed droog dept. Ook het dragen van schone kleding is hierbij belangrijk: als de wonden gaan infecteren doordat ze onhygiënisch behandeld zijn, ben je nog verder van huis (of zit je eigenlijk vooral nog langer thuis).
  • Naast het goed schoonhouden kun je je geïrriteerde huid ook verzorgen door er crème. Dit houdt je huid soepel en zorgt dus dat je wonden sneller kunnen genezen. Let er hierbij wel op dat de crème goed in de huid trekt; als je huid vettig blijft hebben de wonden geen kans meer om te ‘ademen’, en zal het genezingsproces alleen maar vertraagd worden.
Met deze tips moet het een stuk gemakkelijker worden om zadelpijn te vermijden. Maar maak je geen zorgen als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een keer last hebt na het fietsen; af en toe een keer pijn hebben is bijna onvermijdelijk. Het overkomt de beste wielrenners nog! Als je goed onze tips voor het behandelen van zadelpijn onthoudt zit je binnen no time weer op de fiets!   Heb jij nog advies om zadelpijn te voorkomen of te genezen? Laat een reactie achter via onderstaand formulier:
Over de schrijver
onlineperformanceagency
enixirar
Door

enixirar

op 11 Aug 2017

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

Reactie plaatsen