Plan je uitje: oktoberfest in Duitsland of gewoon in Nederland
08 september 2023 
1 min. leestijd

Plan je uitje: oktoberfest in Duitsland of gewoon in Nederland

Het Oktoberfest komt er weer aan! Van zaterdag 16 september tot en met dinsdag 3 oktober is het groot feest in Duitsland. Van Düsseldorf tot aan Berlijn en van Hamburg tot aan München. Ruim twee weken lang gaan de Duitsers en alle miljoenen toeristen van over de hele wereld los op harde muziek, parades en vooral heel veel bier. Ga jij dit jaar ook naar Duitsland, of blijf je gewoon in eigen land? Alles wat je moet weten om goed voorbereid het Oktoberfest in te gaan, lees je hier.

Oktoberfeesten in Duitsland

Hoewel München de bekendste plek is voor het Oktoberfest, kun je ook in andere Duitse steden terecht voor het Oktoberfest. Steden zoals Keulen, Düsseldorf en Hannover zijn allemaal plaatsen waar je terecht kunt om je helemaal uit te leven in je lederhosen. De liters bier, bratwursten en traditionele kleding maken het een ware ervaring. Hoewel het Oktoberfest vaak wordt gezien als een viering van de Duitse cultuur, is het eigenlijk een Beiers feest. Het is echt een culturele traditie die teruggaat tot het jaar 1810.

Oktoberfeesten in Nederland

Liever niet naar Duitsland? Als Duitsland geen optie voor je is, kan je prima je eigen feest geven in het Oktoberfest thema! Dan heb je natuurlijk wel Oktoberfest versiering nodig. In Nederland zijn er ook diverse Oktoberfeesten die de sfeer van Beieren naar het land brengen. Je hebt bijvoorbeeld Die Heise Bierfesten in Heeswijk-Dinther. Dit evenement staat bekend om zijn authentieke Beierse sfeer, natuurlijk compleet met bier, muziek en lokaal eten zoals de bratwursten en schnitzels. Een andere stad waar dit feest uitbundig wordt gevierd is Sittard. Hier komen jaarlijks duizenden feestgangers bij elkaar om te genieten van deze culturele ervaring. Dit is natuurlijk wat anders dan de miljoenen mensen die naar Duitsland gaan, maar toch leuk om het feest in eigen land te kunnen vieren. Een andere plek is het Veluws Oktoberfest. Ook echt een unieke ervaring.

Boek een hotel!

Elk jaar gebeuren er veel ongelukken omdat mensen onder invloed achter het stuur stappen na het feesten tijdens het Oktoberfest. Vaak wordt er een bob aangewezen, maar tijdens het feest is de verleiding moeilijk te weerstaan om toch een biertje mee te doen. Tijdens de feesten worden de dranken vaak niet in kleine hoeveelheden geschonken, maar per liter. Dat betekent dat ook de bob vaak een liter cola moet drinken. Dat is geen pretje, vooral niet als al je vrienden om je heen bier drinken. Het is dus verstandig om een hotel te boeken. Op die manier maak je er een mooi uitje van en kun je de volgende dag nog iets van de omgeving zien waar je het feest hebt gevierd (als je tenminste uit bed kunt komen). Als je van plan bent om meerdere dagen achter elkaar te gaan feesten, overweeg dan om op een camping te verblijven. Daar blijft de sfeer lekker hangen en het bespaart je ook nog eens veel geld. Hoe ga jij vieren?

Over de schrijver
Thijs is sinds mei 2022 blogger bij Planjeuitje. Hij komt uit Gelderland en heeft affiniteit met de horeca en achtergrond in de online marketing. Hij schrijft dus het liefste blogs over de leukste restaurants, cafés, hotels en uitjes van zowel Nederland als buitenland. Zijn favoriete vakantieland is Bonaire en in zijn vrije tijd is hij graag bezig met sporten, schrijven en horeca.
Reactie plaatsen