's-Hertogenbosch Leer Je Pas Écht Goed Kennen Tijdens Theaterfestival Boulevard
onlineperformanceagency
01 juli 2015 
9 min. leestijd

's-Hertogenbosch Leer Je Pas Écht Goed Kennen Tijdens Theaterfestival Boulevard

theaterfestival boulevard 1

Het is bijna zover: Theaterfestival Boulevard strijkt weer neer in en rondom het gezellige centrum van de Brabantse hoofdstad. Tien dagen lang, van 4 tot en met 14 augustus 2016, is 's-Hertogenbosch eigenlijk één groot podium, met de Parade als bruisend middelpunt. Gedurende de hele dag en op de meest bijzondere locaties worden voorstellingen opgevoerd en kun je zelf ook deelnemen aan allerlei activiteiten. Theater, dans, muziek en kunst voor jong en oud; je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het allemaal tegen tijdens dit geweldige jaarlijkse festival.

Het feit dat het festival zich pal in het centrum afspeelt, betekent dat dit de uitgelezen mogelijkheid is om 's-Hertogenbosch te ontdekken. Je kunt de verschillende voorstellingen die op het programma staan perfect combineren met de hoogtepunten uit de beroemde binnenstad. Zo duik je pas echt diep het Bossche leven in, en haal je alles uit je bezoek aan Theaterfestival Boulevard wat erin zit.

Leer 's-Hertogenbosch kennen tijdens Theaterfestival Boulevard

Tijdens je bezoek aan Theaterfestival Boulevard kom je eigenlijk zonder dat je het doorhebt langs alle mooie bezienswaardigheden van 's-Hertogenbosch. Natuurlijk ben je druk bezig het uitgebreide festivalprogramma te ontdekken, maar als je tussendoor even tijd hebt liggen de hoogtepunten van 's-Hertogenbosch dichterbij dan je denkt. Wij zetten de vier grootste locaties van het festival voor je op een rijtje, en vertellen je welke uitstapjes je kunt maken als je tussen de voorstellingen door even wat tijd te overbruggen hebt!  

De Parade

theater op de parade De Parade is het hart van Theaterfestival Boulevard. Als je er wel eens komt, weet je dat dit sowieso al één van de gezelligste pleinen van 's-Hertogenbosch is, maar tijdens het festival wordt deze sfeer nog eens extra versterkt. Je herkent het plein bijna niet meer terug! Met de verschillende podia en tenten is er op elke vierkante meter van het plein wel iets te zien. In de verschillende tentjes op het plein ben je vaak niet alleen toeschouwer, maar speel je ook zelf een rol, zoals bijvoorbeeld in de verhalende voorstelling Kaptka. Op het plein, in de open lucht, zie je klein en intiem poppentheater (The box), bijzondere machines die schrijven op straat (Skryf) en vreemde voertuigen die met je willen dansen (Ami 6). Maar ook voor prachtige liedjesprogramma's en andere voorstellingen kun je op het festivalplein en in het Theater aan de Parade terecht. Je zou bijna vergeten dat er in de rest van de stad ook van alles te doen is! noordbrabants museum Foto via Bosch500.nl Heb je tussen twee voorstellingen op het plein even wat tijd te doden? Het Noordbrabants Museum ligt op nog geen tweehonderd meter afstand. Dit jaar staat het museum helemaal in het teken van Jheronimus Bosch. De tentoonstelling van zijn verzamelde werken, Visioenen van een genie, trok bijna een half miljoen bezoekers. Deze tentoonstelling is helaas afgelopen, maar de rest van het jaar zijn er nog verschillende werken van Bosch' volgelingen te bewonderen. De vaste collectie van het museum is trouwens minstens zo indrukwekkend. Bijna alle stromingen worden er vertegenwoordigd, van middeleeuwse tot hedendaagse kunst. Je ziet er werken van onder andere Vincent van Gogh en Piet Mondriaan, en bij mooi weer is een wandeling door de prachtige beeldentuin iets wat je ook zeker niet mag overslaan. Nog geen genoeg gekregen van al die mooie kunst? Dan heb je geluk, want aan het Noordbrabants Museum grenst het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. In dit moderne museum ligt de nadruk op kunst uit de 20e en 21e eeuw, en dan met name op keramiek en sieraden. De vaste collectie bevat maar liefst 1500 sieraden, waaronder een aantal topstukken van de beste Nederlandse ontwerpers. En wist je dat Pablo Picasso ook sieraden maakte? Je kunt een aantal kunstwerken van zijn hand in het museum bewonderen. Wil je beide musea bezoeken? Dan kun je een Museumkwartier combiticket kopen, waarmee je een leuke korting krijgt als je de twee musea combineert.  

Plan nog meer uitjes:

Het Josephkwartier

a manual for walking josephkwartier A Manual for Walking van Hilde Elbers. Foto door William van der Voort via Theaterkrant.nl

Op een steenworp afstand van het festivalplein vind je het Josephkwartier, dat dit jaar een nieuwe locatie is voor Boulevard. Als je even tot rust wilt komen, ben je hier aan het juiste adres. Het Josephkwartier is bedoeld als ontmoetingsplek, een plaats waar makers, spelers en het publiek in alle rust samen kunnen komen en met elkaar in dialoog kunnen gaan. Die dialoog kan allerlei verschillende vormen aannemen. Zo kun je een heuse therapiesessie bijwonen (De Therapie) of tijdens een diner de makers het hemd van het lijf vragen over hun voorstelling, die je na het eten bijwoont. Ook dans is hier goed vertegenwoordigd, met voorstellingen als het vrolijke en grappige Idiot-Syncrasy of het interactieve en uitdagende A Manual for Walking. Als je liever even een rustig momentje voor jezelf zoekt, kun je plaatsnemen aan de leestafel of heerlijk langs de verschillende werken en installaties lopen die je in het Josephkwartier vindt. Dat je je hier niet hoeft te vervelen wordt al snel duidelijk!

sint janskathedraal den bosch

Ben je weer helemaal opgeladen? Breng dan eens een bezoekje aan de Sint-Janskathedraal. Deze kerk is natuurlijk het herkenningspunt bij uitstek van 's-Hertogenbosch. Dat is ook niet zo gek; hij torent zo hoog boven de stad uit dat je hem tot in de wijde omtrek kunt zien. En hoe dichter bij je komt, hoe indrukwekkender dit bouwwerk wordt! Vooral de vele verschillende beelden springen meteen in het oog; bij elkaar zijn het er maar liefst zeshonderd. Ter gelegenheid van het Jheronimus Bosch jaar kun je dit jaar zelfs een wandeling maken langs het dak van de Sint-Janskathedraal, op 25 meter hoogte. Tijdens deze Wonderlijke Klim kun je de 96 grappige figuren die op de luchtbogen zitten van dichtbij bekijken. Een unieke kans, want deze beelden zijn vanaf de grond bijna niet te zien. Zo zie je de kathedraal eens van een andere kant, en je hebt natuurlijk ook nog eens een prachtig uitzicht over het festivalplein en de rest van 's-Hertogenbosch.

Heb je na die beklimming honger of dorst gekregen? 's-Hertogenbosch staat natuurlijk bekend om zijn vele restaurants, cafés en kroegen. Tot in de kleine uurtjes wordt er gegeten, gedronken en vooral gelachen. Voor het echte Bourgondische leven hoef je niet ver te zoeken; rondom de Parade vind je talloze knusse cafés waar je altijd welkom bent. Ook de Korte Putstraat staat bekend om zijn typisch Bossche gezelligheid. In die heerlijke Brabantse sfeer voel je je meteen thuis, waar je ook vandaan komt!

De Verkadefabriek

dansfilm kali Kali door Sabine Molenaar Wie denkt dat de Verkadefabriek alleen een theater is, heeft het bij het verkeerde eind. Sinds de opening in 2004 is de Verkadefabriek snel uitgegroeid tot een begrip in 's-Hertogenbosch en omstreken. Het is een echte culturele ontmoetingsplaats, waar workshops en allerlei andere activiteiten worden georganiseerd. Voor de jongere bezoekers is er de Kinderkunstfabriek, het speciaal voor kinderen samengestelde programma met voorstellingen, films en activiteiten. Niet zo gek dus dat de Verkadefabriek naast Theaterfestival Boulevard ook het toneel is voor verschillende andere festivals die jaarlijks terugkeren. Er is altijd wel iets te beleven, en dat is tijdens Boulevard natuurlijk niet anders! Zo kun je op de binnenplaats in de open lucht de dansfilm Kali bekijken, waarin je wordt meegenomen naar een bijzondere wereld met bijzondere wezens. Het toneelstuk Privacy stelt op een humoristische manier de grenzen tussen publiek en privé en tussen fictie en werkelijkheid aan de kaak. En in de voorstelling The Common People worden inwoners van Brabant die elkaar nog nooit eerder hebben gezien bij elkaar gebracht in bijzondere choreografische duetten. Allemaal bijzondere stukken, die samen met de andere voorstellingen in de Verkadefabriek een prachtig programma vormen. Ga na de voorstellingen ook zeker eens langs in het café-restaurant, om even bij te komen en het speciaal voor de Verkadefabriek gebrouwen Verkadebier te proeven. stationsweg jan de groot Is het nog te vroeg voor bier? Voor een kopje koffie of thee kun je natuurlijk ook in heel 's-Hertogenbosch terecht. Maar als je er iets lekkers bij wilt, is er één plek die je in 's-Hertogenbosch absoluut niet mag overslaan, en dat is natuurlijk de banketbakkerij van Jan de Groot. Deze bakkerij bestaat al sinds 1938 en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Brabantse hoofdstad. Hier kun je namelijk de enige echte Bossche bol van Jan de Groot proeven. Dit gebakje met chocolade en slagroom is natuurlijk de Bossche lekkernij bij uitstek. In de lunchroom van de banketbakkerij kun je onder het genot van een kopje koffie, thee of een ander drankje deze specialiteit keuren. Niet zo'n fan van Bossche bollen? Bij Jan de Groot hebben ze natuurlijk ook een keur aan andere gebakjes. De lunchroom aan de Stationsweg is een waar paradijs voor de echte zoetekauw en ligt op slechts 750 meter afstand van de Verkadefabriek.  

De Muzerije

milk and honey boulevard Milk & Honey van Annemijn Rijk. Foto via Youtube   Aan de Hinthamerstraat vind je Stichting de Muzerije, dat zijn hoofdvestiging in een prachtig monumentaal pand heeft. Dit pand werd vroeger onder andere gebruikt als bisschoppelijk paleis, maar vandaag de dag kunnen mensen van alle leeftijden er een groot aanbod aan dans-, muziek- en theatercursussen volgen. Dit mooie culturele centrum is dus echt een broedplaats voor creativiteit, en tijdens Theaterfestival Boulevard wordt daar natuurlijk uitgebreid gebruik van gemaakt. Ook tijdens het festival wordt hier speciale aandacht besteed aan werk van jonge makers. De Muzerije biedt een podium aan tien afstudeerprojecten van studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Zo kun je hier bijvoorbeeld de bijzondere dansvoorstelling Milk & Honey van Annemijn Rijk zien, waarin twee dansers zich van hun meest kwetsbare kant laten zien. In de intieme en persoonlijke muziekvoorstelling Masai vertelt Nienke Nillesen openhartig over de cultuurverschillen tussen haar en haar vader, en over de band die ze met hem en haar afkomst heeft. Voor kinderen vanaf tien jaar is er de muzikale theatervoorstelling Vuil Kind. Vuil Kind vertelt het verhaal van Lieve, die het maar moeilijk vindt om om te gaan met alle dingen die tegelijkertijd gebeuren in haar leven. Tijdens het festival is de Muzerije de plek bij uitstek om jong theater-, muziek- en danstalent te ontdekken! binnendieze den bosch Wil je na het zien van deze mooie voorstellingen van pas afgestudeerde makers alle indrukken even laten bezinken? Daar is een rondvaart over de Binnendieze perfect geschikt voor. De Binnendieze bestaat uit een aantal verschillende kleine riviertjes en stromingen die door de binnenstad van 's-Hertogenbosch kronkelen. Het kan best zijn dat het water van de Binnendieze je nog nooit is opgevallen als je niet zo vaak in 's-Hertogenbosch komt. Op de meeste plaatsen is de Binnendieze namelijk overkluisd. Dat wil zeggen dat er bijna overal huizen en andere gebouwen over het water heen zijn gebouwd. Vandaag de dag zul je de Binnendieze in het stadsbeeld dus nauwelijks zien, maar met een rondvaart kun je dit bijzondere deel van 's-Hertogenbosch uitgebreid verkennen. Er zijn verschillende rondvaarten met allerlei thema's, maar in het Jheronimus Bosch jaar is de Hemel- en Hellevaart een echte aanrader. Het vertrekpunt van deze rondvaart, op de hoek van de Zuidwal en de Oude Dieze, ligt op slechts 500 meter van de Muzerije. Hou je niet zo van water? Dan is een cultuurhistorische stadswandeling misschien meer iets voor jou. Onder leiding van een gids wandel je door het historische centrum van de stad. Onderweg leer je van alles over de rijke geschiedenis van 's-Hertogenbosch, en over de bijzondere pleinen en beelden die je tegenkomt. Vergeet je camera niet mee te nemen, want dat de stad ontzettend fotogeniek is zul je snel genoeg merken! De wandeling vindt iedere zaterdag en zondag plaats om 14.30u. Je vertrekt vanaf de Markt, die vanaf de Hinthamerstraat op nog geen drie minuten loopafstand ligt.   Het feit dat Theaterfestival Boulevard zich pal in het centrum van 's-Hertogenbosch afspeelt, is precies wat dit festival zo uniek maakt. De oprechte, open sfeer die het festival uitademt wordt nog eens extra versterkt door de mooie locaties. Tien dagen lang kun je de meest uiteenlopende voorstellingen zien op het gebied van theater, dans en muziek, en kom je door de hele stad allerlei kunstwerken tegen. En doordat de mooie bezienswaardigheden van 's-Hertogenbosch nooit ver weg zijn, kun je tussendoor altijd een uitstapje maken om de stad te ontdekken!   Welke voorstellingen staan er bij jou op het programma voor Theaterfestival Boulevard? En heb jij nog bezienswaardigheden die je graag zou willen aanraden? Deel jouw tips in een reactie!
Over de schrijver
onlineperformanceagency
Reactie plaatsen