Musea en kinderen: leukste musea voor kinderen in Gelderland
05 oktober 2023 
5 min. leestijd

Musea en kinderen: leukste musea voor kinderen in Gelderland

Wanneer je denkt aan musea en kinderen, denk je misschien niet direct aan een perfecte match. Gelderland bewijst het tegendeel met zijn uitgebreide aanbod aan kindvriendelijke musea. Ontdek samen met je kleintjes de rijke historie, kunst en wetenschap op een speelse en educatieve manier. Hier zijn de topkeuzes voor musea en kinderen in Gelderland!

Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een waar paradijs als we praten over musea en kinderen. Dit uitgestrekte park biedt een interactieve reis door de tijd, waar kinderen op speelse wijze de Nederlandse geschiedenis kunnen ervaren. Ze duiken in het leven van vroeger, waar ze oude ambachten zoals klompen maken, brood bakken of smeden van dichtbij kunnen beleven. Er zijn historische boerderijen, molens en huizen die kinderen kunnen verkennen, en ze kunnen zelfs in gesprek gaan met historische figuren die hen verhalen vertellen over het leven in hun tijd.

musea-en-kinderen-arnhem

Voor de actieve kleintjes zijn er historische speeltuinen waar ze naar hartenlust kunnen ravotten, schommelen, klimmen en ouderwetse spelletjes zoals tollen en hoepelen kunnen spelen. Het museum heeft ook speciale kinderroutes, een essentieel onderdeel wanneer we denken aan musea en kinderen. Hierbij leren ze aan de hand van opdrachten en verhalen meer over bepaalde periodes of ambachten. Tijdens schoolvakanties worden er, met het oog op musea en kinderen, extra activiteiten georganiseerd, van knutselworkshops tot theaterstukken, speciaal gericht op kinderen.

Een dag in het Openluchtmuseum is een reis door de tijd

Een bijzonder hoogtepunt in de wintermaanden, is het wintermuseum. Het hele terrein wordt dan omgetoverd tot een winterwonderland. Kinderen kunnen schaatsen op de aangelegde ijsbaan, waar zowel beginners als gevorderden hun schaatsvaardigheden kunnen oefenen. Voor de waaghalzen is er de bandenglijbaan, waar je op rubberen banden naar beneden suist, en voor wie het rustiger aan wil doen, zijn er overal in het park knusse vuurkorven langs de paden waar je je handen kunt warmen en marshmallows kunt roosteren.

Kortom, als je op zoek bent naar musea voor kinderen waar geschiedenis tot leven komt en er voor elk seizoen iets te beleven is, dan is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem absoluut een must-visit!

Op zoek naar leuke kindermusea in Brabant?

musea-voor-kinderen-gelderland

Kröller Müller museum, Otterlo

Kunst wordt vaak als "saai" of "ingewikkeld" gezien, vooral wanneer we het hebben over de combinatie van musea en kinderen. Echter, het Kröller-Müller Museum in Otterlo doorbreekt dit stereotype moeiteloos. Dit museum, gelegen in het hart van het Nationaal Park De Hoge Veluwe, staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende collectie van Van Gogh tot moderne kunst, maar ook om de manier waarop het kunst toegankelijk en boeiend maakt voor kinderen.

Een van de hoogtepunten voor gezinnen zijn de speciale kinderrondleidingen. Onder begeleiding van enthousiaste gidsen ontdekken kinderen op interactieve wijze de verhalen en geheimen achter de kunstwerken. Ze leren kijken, interpreteren en hun eigen creativiteit te gebruiken.

Wat het Kröller-Müller Museum echt onderscheidt, is het brede scala aan activiteiten speciaal ontworpen voor kinderen, waaronder:

    Kinderworkshops: Waar ze hun eigen kunstwerken kunnen maken geïnspireerd door wat ze in het museum hebben gezien.

    Speurtochten: Die kinderen uitdagen om het museum en de kunst op een speelse manier te verkennen.

    Interactieve tentoonstellingen: Waar kinderen zelf deel kunnen worden van het kunstwerk, of het nu gaat om het aanraken, bewegen of zelfs het geluid van de kunst.

Buiten het museum kunnen kinderen genieten van de beeldentuin, een uitgestrekte groene ruimte waar kunst en natuur op harmonieuze wijze samenkomen. Ze kunnen tussen de sculpturen rennen, spelen en genieten van de buitenlucht, terwijl ze tegelijkertijd worden blootgesteld aan enkele van de meest beroemde beelden ter wereld.

Kortom, het Kröller-Müller Museum biedt een unieke en verrijkende ervaring voor kinderen, waardoor het een van de favoriete musea voor kinderen in Gelderland is. Als je je kinderen wilt introduceren in de wereld van kunst op een boeiende en interactieve manier, dan is dit museum een absolute aanrader!

musea-voor-kinderen

Geofort, Herwijnen

Voor ouders die hun kinderen zowel educatie als avontuur willen bieden, is Geofort in Herwijnen de ideale keuze. Als we het hebben over musea en kinderen, dan staat Geofort hoog op de lijst. Dit historische fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie is op innovatieve wijze getransformeerd tot een boeiend science center waar geografie en technologie samenkomen. Binnen de context van musea en kinderen biedt Geofort een unieke ervaring.

Verleg je grenzen en ontdek de aarde bij Geofort

Binnen de muren van Geofort ontdekken kinderen de wondere wereld van kaarten en navigatie. Door middel van interactieve displays en hands-on activiteiten leren ze hoe kaarten worden gemaakt, hoe GPS werkt en hoe satellieten ons helpen onze weg te vinden. In de wereld van musea en kinderen onderscheidt Geofort zich door deze technologische en geografische focus.

Maar het avontuur van musea en kinderen bij Geofort stopt niet bij de binnendeuren. Buiten wacht een wereld van avontuur. Het doolhof is een favoriet onder de jonge bezoekers, waar ze hun weg moeten vinden door middel van geografische aanwijzingen. Er zijn ook speciale speurtochten die hen uitdagen om het uitgestrekte terrein van het fort te verkennen, waarbij ze onderweg allerlei geografische raadsels moeten oplossen.

En voor de tech-savvy kids zijn er diverse digitale games en augmented reality ervaringen. Hiermee wordt de combinatie van musea en kinderen naar een geheel nieuw niveau getild. Of je kind nu een jonge ontdekkingsreiziger, een aspirant-wetenschapper of gewoon nieuwsgierig is, Geofort biedt een unieke ervaring die ze nog lang zullen herinneren in het kader van musea en kinderen.

Op zoek naar een leuk uitje met de kinderen in Utrecht?

musea-en-kinderen-gelderland

Musea voor kleine kinderen

In Gelderland zijn er musea voor kleine kinderen waar de focus ligt op de ontwikkeling en ervaring van de allerkleinsten. Deze musea zijn niet alleen educatief, maar ook ontworpen om de zintuigen en de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen. Ze bieden kinderen de kans om op jonge leeftijd al in contact te komen met diverse thema's, wat bijdraagt aan hun algehele ontwikkeling en wereldbeeld.

Het kinderboekenmuseum, Nijmegen

Dit museum neemt kinderen mee op een magische reis door de wereld van hun favoriete kinderboeken. Hier kunnen ze niet alleen de verhalen herbeleven, maar ook de hoofdpersonen ontmoeten en de avonturen zelf ervaren. De interactieve tentoonstellingen stimuleren niet alleen hun liefde voor lezen, maar ook hun creativiteit en verbeeldingskracht. Spelletjes en activiteiten zijn specifiek ontworpen om hun taalontwikkeling en cognitieve vaardigheden te versterken, wat het Kinderboekenmuseum tot een van de meest geliefde musea voor kleine kinderen maakt.

Het MuZIEum, Nijmegen

Dit unieke museum biedt kinderen de kans om de wereld te ervaren vanuit het perspectief van iemand die blind of slechtziend is. Door middel van diverse ervaringsroutes worden ze uitgedaagd om hun andere zintuigen te gebruiken en te vertrouwen. Dit draagt niet alleen bij aan hun empathisch vermogen, maar stimuleert ook hun begrip en waardering voor diversiteit. Het MuZIEum is meer dan alleen een museum; het is een plek waar kinderen leren, groeien en hun horizon verbreden. Voor ouders die hun kinderen een diepere, betekenisvolle ervaring willen bieden, is dit een van de must-visit musea voor kleine kinderen in Gelderland.

Gelderland is rijk aan musea voor kinderen en biedt voor elk wat wils, of je nu op zoek bent naar geschiedenis, kunst of wetenschap. Dus de volgende keer dat je denkt aan musea en kinderen, overweeg dan zeker een van deze geweldige opties in Gelderland!

Op zoek naar een ander uitje in Gelderland? Lees dit blog!

Over de schrijver
Max werkt sinds 2023 bij Planjeuitje. In zijn vrije tijd spendeert hij veel tijd in de sportschool en is hij bezig met design. Hij schrijft het liefst over daguitjes, denk hier aan een uitje naar de dierentuin, samen naar een auto gallery en de perfecte date in de grote stad.
Reactie plaatsen