Lunchen In Friesland, De 12 Leukste Lunchplekken
Saskia
23 juni 2018 
7 min. leestijd

Lunchen In Friesland, De 12 Leukste Lunchplekken

Zin om lekker te gaan lunchen in Friesland? Oké, toegegeven: voor de meeste mensen is het een behoorlijk eind reizen. Maar dat is Friesland meer dan waard. Je kunt er varen op de vele wateren, eindeloos wandelen en fietsen door de prachtige natuur. Het centrum van Leeuwarden is ook zeker de moeite waard. Maak er een stadswandeling, ga lekker shoppen of bezoek één van de vele musea. En vergeet de Wadden niet! Wist je dat Lonely Planet Friesland zelfs ‘een verborgen parel’ noemt?Nu je er toch bent, wil je natuurlijk graag weten waar je dan lekker kunt lunchen. Wij zochten het voor je uit en zette de 12 leukste plekjes om te lunchen in Friesland op een rijtje.

1. Kerk-Restaurant ’t Ponkje

Fermaningsteech 1 – Woudsend De leukste plek om te lunchen in Friesland is wat ons betreft  Kerk-Restaurant ’t Ponkje. De naam verraadt het al: Kerk-Restaurant ’t Ponkje is een unieke locatie om lekker te lunchen. Ooit was dit een doopsgezinde kerk. Het oude interieur van deze 18e-eeuwse schuilkerk is grotendeels bewaard gebleven. Zo vind je er nog de authentieke kerkbankjes, het klankbord van de preekstoel en de ponkjes. Dat zijn kerkenzakjes, waarin vroeger het collectegeld werd opgehaald. Nog steeds wordt er één keer per jaar traditiegetrouw een kerkdienst gehouden op de eerste zondag van de Adventsperiode. Bij Kerk-Restaurant ’t Ponkje kom je niet voor een snelle hap. Je kunt er juist rustig genieten van mooie gerechten die met zorg bereid zijn. Zeker niet alledaags en een lust voor het oog. Wat ons betreft een plek om bijzonder te lunchen in Friesland

2. Barrevoets

Kleine Kerkstraat 41 – Leeuwarden In hartje stad vind je Barrevoets. Je kunt hier terecht voor koffie, lunch en borrel. Twee vrienden, Ralph en Jan Willem, begonnen hier in 2014 hun horecabedrijf met alle aandacht voor hun gasten. Op ambachtelijke wijze maken zij iedere dag vers gebak en gebruiken ze bijzondere producten met unieke smaken. Zo staan er bijvoorbeeld verschillende biologische smoothies op de kaart en kun je kiezen uit meer dan 30 soorten speciaalbier. Barrevoets betekent letterlijk: ‘blote voeten’. Want Barrevoets wil dicht bij de natuur blijven. Dat merk je aan de mooie producten en verse ingrediënten die ze gebruiken. Eerlijk en nuchter met een grote dosis gastvrijheid. Want de wens van de gast staat altijd centraal. Bij Barrevoets kun je glutenvrij eten, maar ook met andere dieetwensen wordt graag rekening gehouden.

Bijzonder Lunchen Friesland

3. ’t Havenmantsje

Havenplein 1 – Harlingen Met uitzicht op de haven genieten van heerlijke gerechten. Dat doe je hier bij ’t Havenmantsje. Harlingen is het vertrekpunt van het veer naar Vlieland en Terschelling, dus altijd genoeg te zien! In de prachtige serre kun je alle seizoenen terecht. Met lokale producten en ingrediënten uit de zee, wordt gekookt op topniveau. Je kiest er voor een compleet lunchmenu, of gewoon losse gerechten van de kaart. Behalve een restaurant herbergt het monumentale pand ook een kookstudio. Hier kun je terecht voor kookcursussen en workshops. ’t Havenmantsje ligt op loopafstand van bus- en treinstation Harlingen Haven.

Lekker Lunchen in Friesland

4. De Buurman 

Achter de Kerk 18, Heerenveen) Een passie voor grillen! Kiezen voor een lunch bij De Buurman, is kiezen voor een gerecht van de Josper-grill. Een echte blikvanger in de open keuken van dit restaurant. Zowel het interieur als de menukaart zijn stoer, ambachtelijk en eerlijk. Na een ingrijpende verbouwing en metamorfose is het voormalige eetcafé een Restaurant, Bar en Grill geworden. Het ‘buurmangevoel’ tref je nergens anders in Heerenveen. Naast de reguliere kaart, serveert De Buurman ook buffetten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor stamppotten in de winter, een tapasbuffet of een lunch brunch buffet.

5. De Specerij

Langestreek 3 – Lemmer  Als je op zoek bent naar een plek waar je lekker kan lunchen in Friesland, dan mag restaurant De Specerij zeker niet ontbreken. ‘Deze keuken is gekruid met… Liefde’, prijkt er op de wand van dit restaurant. Sinds drie jaar leidt Hussein Karim De Specerij. Hij koopt dagelijks verse producten in om zijn gasten een heerlijke maaltijd voor te kunnen zetten. Daarin laat hij streekproducten samenkomen met specerijen, kruiden en smaakmakers die door de eeuwen heen door wereldreizigers zijn meegenomen naar het westen. Dat zorgt voor verrassing en herkenning, maar vooral voor een middag of avond gezellig samenzijn. Op het vernieuwde terras kun je heerlijk lunchen in het zonnetje. Ook als het weer even niet meezit, kun je er fijn overdekt en warm zitten.

Leuke lunchplekken Friesland

6. De Hinde in Hindeloopen

t Oost 4 – Hindeloopen Het plaatsje dat bekend staat als het karakteristieke Elfstedenplaatsje. Daar moet je toch eens geweest zijn… Het historische centrum is het bekijken meer dan waard. Restaurant Logement De Hinde ligt pal aan de oude haven. ’s Zomers is het er druk met pleziervaart en veel toerisme. In de winter is het erg rustig en stil. Tussen 12.00 en 16.00 uur kun je er heerlijk eten van de eenvoudige lunchkaart. De tosti XL is een absolute aanrader! In het zomerseizoen kun je er genieten van specialiteiten als Fries roggebrood met schapenkaas.

7. Het Raadsel van de Wadden 

Oostmahorn 31 – Anjum In de Jachthaven van Lauwersmeer vind je Cultuurrestaurant Het Raadsel van de Wadden. Een unieke locatie om lekker te eten met uitzicht op het Lauwersmeer. Het is vernoemd naar het boek ‘The Riddle of the Sands’ (Erskine Childers, 1903). In het restaurant hangt een zilte sfeer van geheimzinnigheid. Vaak is er theater en muziek en soms wordt er ook spontaan opgetreden. Restaurant Lauwersmeer, zoals het ook wel genoemd wordt, is niet zo heel groot, maar beschikt wel over een ruim terras. Het is een no-nonsens restaurant waar je gewoon goed kunt eten voor een heel schappelijk prijsje.

8. De Pleats 

Schoolstraat 82 – Een andere plek waar je lekker kan lunchen in Friesland is restaurant De Pleats. Burgum ‘Pleats’ is Fries voor ‘boerderij’ en dat maakt meteen duidelijk dat je hier op een unieke, sfeervolle locatie kunt lunchen. De oude stallen, de Grote Zaal en de authentieke voorkamers zijn grotendeels in oude staat gelaten en vertellen de geschiedenis van boer Haye Tjallings. Bij de Pleats kun je ook een aantal fiets- en wandelroutes krijgen. Aansluitend plof je heerlijk neer voor koffie of meer. Op de kaart staan traditionele lunchgerechten als uitsmijters, maar ook pannenkoeken, pizza’s en pastagerechten. Aan de kleintjes is ook gedacht met een fijne speelhoek.

9. Badmeester Keimpe 

Tsjamkedykje 10 – Balk Aan de haven van Balk ligt Paviljoen-Restaurant Badmeester Keimpe. Passanten kunnen aanmeren in de haven. Taxiboot ‘Hendrik Jan’, een Deense visserskotter, haalt gasten uit de regio op en brengt ze na het eten ook weer terug. Maar ook vanaf de wal ben je welkom in dit restaurant met uitzicht over het Slotermeer. Iedere week wordt er paling gerookt. Dit is ongetwijfeld de specialiteit van het huis en het staat het hele jaar door op de kaart. In de zomer kun je heerlijk loungen op het terras van de Badmeester. Iedere zondag kun je er genieten van livemuziek. Wil je liever zelf actief aan de slag? Dan kun je bij de Badmeester ook terecht voor een kookworkshop.

10. Amicaal 

Halbertma’s Plein 14 - Grou In watersportdorp Grou is het heerlijk toeven bij Wijn-, Tap- & Eethuis Amicaal. Op het grootste terras van Grou vind je altijd wel een plekje. Een prachtig familiebedrijf dat gastvrijheid, warmte en ongedwongenheid hoog in het vaandel heeft. Op de kaart staan klassieke gerechten met een wereldse twist. De sandwich carpaccio en de chicken in the pocket zijn grote hits! Kinderen voelen zich ook helemaal thuis bij Amicaal. De speelgoedkast maakt dat ze zich hier prima een poosje kunnen vermaken. Wist je dat je de lunchgerechten hier ook af kunt halen? Ideaal voor een zomerse picknick.

11. Eetcafé Het Leven

Druifstreek 57-59 – Leeuwarden Al 30 jaar een begrip in Leeuwarden: Eetcafé Het Leven. Een ongedwongen sfeer, een levendig team dat altijd in is voor een praatje en een hele fijne lunchkaart. Lekkere broodjes, burgers en soepen. Verrukkelijke salades, tosti’s en een kindermenu. Sowieso is er aan de kleine gast goed gedacht: er is een ruime en gevarieerde speelhoek en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. De inrichting is fris en speels, maar tegelijkertijd ook oergezellig. Het voelt aan als een huiskamer en zo kun je er heerlijk ontspannen je kopje koffie drinken. Als je hier eenmaal geweest bent, kom je vast en zeker nog een keer terug.

12. Wannee 

Engerslaan 8 - Leeuwarden Mejuffrouw Cornelia Johanna Wannee was ooit lerares aan de Amsterdamse Huishoudschool aan het Vondelpark. Daar gaf zij Koken en Voedingsleer. Zij is de grote inspiratiebron voor restaurant Wannee. Albert Kooy kookt hier volgens de Nieuwe Nederlandse Keuken. Hij gebruikt de principes Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde bij het samenstellen van de menukaart. Groente speelt hierin een hoofdrol, vlees en vis een mooie bijrol. Dit maakt dat je échte gerechten op je bord krijgt. Per gerechtje betaal je slechts vijf euro en dit maakt dat je zelf een heerlijk menu kunt samenstellen. 


Met deze top 12 weet jij nu ook binnen no-time de leukste plekjes om te lunchen in Friesland te vinden. Waar wacht je nog op?

Over de schrijver
Saskia
Reactie plaatsen