Halloween: Amerika VS Nederland
13 oktober 2023 
2 min. leestijd

Halloween: Amerika VS Nederland

Wanneer we aan Halloween denken, komt vaak het beeld van Amerikaanse straten vol kinderen in kostuums naar voren met pompoenen voor elk huis en griezelfilms op de televisie. Maar hoe wordt Halloween eigenlijk gevierd in Nederland? En hoe verschilt dit van Halloween in Amerika? In deze blog duiken we in de vieringen van beide landen en vergelijken we de verschillende aspecten van dit griezelige feest.

Halloween in Amerika

In Amerika is Halloween een van de grootste en meest geliefde feestdagen. Straten worden getransformeerd met uitgeholde pompoenen, spookachtige decoraties en huizen worden omgetoverd tot ware spookhuizen. Kinderen gaan van deur tot deur voor 'trick-or-treat', hopend op een overvloed aan snoep. Het is ook een tijd voor griezelfilms, spookachtige verhalen en grote, thematische feesten.

‘’Het blijft fascinerend om te zien hoe Halloween Amerika al generaties lang betovert met zijn unieke tradities en festiviteiten’’

Halloween in Nederland

Hoewel Halloween oorspronkelijk niet een Nederlandse traditie is, wordt het feest de laatste jaren steeds populairder. In plaats van de massale buurtvieringen zoals bij Halloween in Amerika, zijn het vooral feesten en evenementen die in Nederland centraal staan. Denk aan Halloween Fright Nights in pretparken of spooktochten in dorpen en steden. Het 'trick-or-treat' concept wint ook aan populariteit, maar is nog niet zo wijdverspreid als in Amerika.

Halloween Nederland

Halloween Tradities

Halloween kent een rijke geschiedenis met tradities die teruggaan tot oude Keltische vieringen. Halloween In Amerika is gekenmerkt door het uithollen van pompoenen om 'jack-o'-lanterns' te maken. Deze traditie komt voort uit een Ierse legende en is in de VS al generaties lang populair. Daarnaast is 'trick-or-treat', waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan een vast onderdeel van Halloween in Amerika. In Nederland zijn deze tradities relatief nieuw, maar winnen ze snel aan populariteit. Wat in Nederland echter uniek is, zijn de georganiseerde spooktochten en thema-evenementen in pretparken en lokale gemeenschappen. Hoewel de invulling per land verschilt, draait het in beide landen om het vieren van het mysterieuze en het onbekende tijdens Halloween.

Halloween Outfits

In beide landen draait het bij Halloween om de kostuums. Bij Halloween in Amerika gaan kinderen vaak als hun favoriete superhelden, film karakters of andere populaire figuren. Volwassenen doen ook mee, met vaak zeer creatieve en uitgebreide kostuums. In Nederland is de trend meer gericht op de griezelige kant van Halloween. Denk aan heksen, zombies en vampieren. Hoewel de invulling verschilt, is de liefde voor verkleden in beide landen duidelijk aanwezig.

Halloween outfits

Halloween Datum

Halloween in Amerika en in Nederland wordt gevierd op 31 oktober. Deze datum gaat terug naar oude Keltische tradities en markeert de avond voor Allerheiligen. Hoewel de datum in beide landen hetzelfde is, beginnen de voorbereidingen voor Halloween in Amerika vaak al weken van tevoren, terwijl in Nederland de festiviteiten meestal beperkt blijven tot de dag zelf of het dichtstbijzijnde weekend.

‘’Het vieren van Halloween Amerika is een ervaring op zich’’

Conclusie:

Zowel in Amerika als in Nederland is Halloween een tijd van griezelen, verkleedpartijen en samenzijn. Terwijl Halloween in Amerika zich kenmerkt door diepgewortelde tradities zoals het uithollen van pompoenen en de wijdverspreide 'trick-or-treat' rondes, begint Nederland eigen unieke draai aan het feest te geven met spooktochten en thema-evenementen. Hoewel de viering in Nederland relatief nieuw is, groeit de liefde voor deze griezelige dag snel. Ongeacht de verschillen is de essentie van Halloween in beide landen vergelijkbaar: het vieren van het onbekende en het samenkomen in een sfeer van plezier en mysterie..

Benieuwd naar nog meer Halloween? Bekijk onze blog over Halloween activiteiten!

Over de schrijver
Daan schrijft sinds september 2023 voor planjeuitje! Hij woont in Gelderland en werkt in de online marketing. Hij heeft daarvoor een aantal jaar in de horeca gewerkt. Zijn hobby's zijn voetballen, schrijven, lekker eten en af en toe de stad in met een paar vrienden. Dit zijn gelijk de onderwerpen waar hij het liefst over schrijft!
Reactie plaatsen