8x De Mooiste Kastelen En Paleizen In Nederland
Renske Swarts
05 mei 2019 
6 min. leestijd

8x De Mooiste Kastelen En Paleizen In Nederland

Een sprookjesachtige dag beleven in Nederland? Een kijkje nemen in het verleden en meer te weten komen over de geschiedenis van ons land? Of misschien ben je wel op zoek naar een locatie om te trouwen. Het ja woord geven in een spiegelzaal en bruidsfoto's schieten in een prachtige tuin met witte brugjes. Kastelen en paleizen vormen het decor voor heel veel feestelijke gelegenheden. Naast trouwerijen kunnen dit ook evenementen of feesten zijn. Wat de reden ook is dat je een kasteel of paleis wilt bezoeken, wij zetten de mooiste kastelen en paleizen in Nederland voor je op een rij. Welke staan er vanaf nu op jouw lijstje om te bezoeken?

1. Paleis Het Loo

Koninklijk Park 1 - Apeldoorn Als er één paleis in Nederland is dat je gezien wilt hebben, dan is dat wel Paleis Het Loo. Tijdens een bezoek aan dit voormalig koninklijk paleis, kruip je in de huid van een koning(in). Wandel door de indrukwekkende paleistuinen vol met fonteinen, beplanting en barokke beelden. Je duikt meteen in de geschiedenis, want de tuinen zijn in de 17e eeuw aangelegd in opdracht van Willem III. Naast de tuinen kun je ook een kijkje nemen in de stallen. Het paleis zelf is tot 2021 gesloten voor bezoekers in verband met restauratie. Dit zorgt er wel voor dat de entree tot die tijd meer dan de helft goedkoper is! Wil je je bezoek aan Paleis Het Loo extra bijzonder maken? Plan je bezoek dan wanneer er een evenement plaatsvindt. Zo kun je op elke laatste zondag van de maand genieten van klassieke muziek in de paleistuinen. En tijdens Hemelvaartsdag vindt er een speciaal concert plaats in de stallen. Je kunt Paleis Het Loo bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties is het paleis ook op maandag geopend! Lees meer...

2. Huis Doorn

Langbroekerweg 10 - Doorn Drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn. Hier kun je elke ruimte en elk detail ontdekken! Huis Doorn ligt in de provincie Utrecht en werd bewoond door een Duitse keizer (Wilhelm II). Het huis is ingericht naar Engelse stijl en is daarmee een lust voor het oog. Bij Huis Doorn vind je ook een buitenplaats dat tevens de rustplaats is van de keizer. Wilhelm kocht Huis Doorn na de nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Daarmee is dit huis in Doorn verkozen tot de plek van herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Vind je dit ook zo interessant? Dan is het arrangement "Ervaar 1914 - 1918" een aanrader! Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug waarbij je stopt bij onder andere Huis Doorn. Huis Doorn is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.oo uur tot 17.00 uur. Lees meer...

3. Kasteel Heeswijk

Kasteel 4 - Heeswijk-Dinther Voor een geweldig dagje uit kom je langs bij dit prachtige kasteel. Slenter door de mooie tuin en bewonder alle pracht en praal binnen de kasteelmuren. Je kunt in het kasteel zelfstandig rondlopen maar er is ook een toer met een gids die je vele achtergrondverhalen en weetjes verteld.

Voor kinderen is het kasteel een ware ontdekking: zoek de geheime trappen en gangen, beklim de toren, probeer een ridderhelm! Doe mee met de kinderrondleiding of ontdek het kasteel met een van de speurtochten. Je bezoek aan het kasteel is pas compleet met een bezoek aan de Heeskijk, uitkijktoren op Landgoed Heeswijk.

Hou je van (klassieke) muziekconcerten? Met een kasteel als setting weet je dat het een bijzondere ervaring wordt, op de agenda staan alle concerten vermeld. Vanaf 2e Pinksterdag start de expositie 'Reizen op stand': ontdek de bijzondere reisverhalen van de bewoners van het kasteel. Sluit je dag gezellig af met een bezoek aan 't Koetshuis, hier vind je zeker weten Brabantse gezelligheid in een cultureel jasje! Het kasteel is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur Lees meer...

4. Kasteel Groeneveld

Groeneveld 2 - Baarn Aan de rand van de Heuvelrug breng je een dag door op de buitenplaats van Kasteel Groeneveld. Bijzonder is dat je hier niet alleen goed zit als cultuurliefhebber, want zelfs wanneer je dat niet bent beleef je hier een topdag. Rust, ruimte en lekker eten staan op deze 18e eeuwse buitenplaats centraal. Neem plaats in het Grand Café en kijk uit op de natuur. Dit is dé plek om gezellig samen te zijn. Kasteel Groeneveld is een plek voor iedereen. Ben je een liefhebber van kunst? Bezoek dan een kunsttentoonstelling. Ga je juist met het hele gezin op pad? Kies dan voor de avontuurlijke speurtocht. Zo leer je het kasteel kennen en leer je alles over de vroegere bewoners. Is het goed weer en wil je buiten genieten? Kies dan voor een GPS-speurtocht op de buitenplaats. Op dit moment kun je ook naar de familietentoonstelling Fabeltjeskrant en de natuur. Voor welk interactieve spel op de speelzolder kies jij? Kasteel Groeneveld is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Lees meer...

5. Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1 - Baarn De plek bezoeken die diende als huisvesting van ons eigen koninklijk huis? In Paleis Soestdijk moet je zijn! Bijna 70 jaar lang is dit paleis bewoond geweest, onder andere door prinses Juliana en prins Bernhard. Vandaag de dag is het paleis toegankelijk voor iedereen, en dat is een unieke ervaring. Struin door de historische ruimten en aanschouw alle pracht en praal. Wil je zelf mensen ontvangen in Paleis Soestdijk? Dit is mogelijk! Allerlei ruimten die deel uitmaken van het paleis kun je huren om je eigen gasten te ontvangen of een evenement te organiseren. Indruk op je gasten zul je zo zeker maken. Je kunt Paleis Soestdijk bezoeken van vrijdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.oo uur. Hou er rekening mee dat je het paleis tot 16.00 uur kunt betreden.

6. Kasteel de Haar

Kasteellaan 1 - Utrecht Zelf op pad in een kasteel en de mooi aangelegen tuinen? In Kasteel de Haar kan het. Dit is het grootste kasteel van Nederland en het kasteel was ooit volledig in bezit van één familie, wauw! Treed binnen en ontdek de zalen, de ene zaal is nog magischer dan de andere. In de verschillende zalen zijn gidsen aanwezig die al je vragen kunnen beantwoorden. Trek ook zeker wat tijd uit om je een weg te banen door de tuinen, want wat is hier veel te ontdekken. Een besloten wandeling leidt je over smalle paadjes, langs rozentuinen, bossen en vijvers. Onderweg kun je stoppen op de picknickweide voor een romantisch moment. Dit is hét kasteel om te bezoeken met zijn tweeën. Je ontspannen bezoek aan Kasteel de Haar combineren met een evenement? Op 24, 25 en 26 mei 2019 vindt hier weer het Italië evenement plaats. Deze dagen zijn geweldig voor iedereen die fan is van Italië. Proef de meest lekkere pasta's, delicatessen en wijnen.

7. Slot Zeist

Zinzendorflaan 1 - Zeist Kastelen en paleizen in Nederland zijn ideaal om te bezoeken en lenen zich vaak perfect voor een ontspannen dag in de natuur. Maar daar is nog niet alles mee gezegd. Is het jouw droom om een feest te geven op een unieke locatie of daar misschien wel te trouwen? Dan is Slot Zeist geschikt. De spiegelzaal, vorstelijke tuinen en romantische elementen zoals witte bruggen vormen het decor voor een sprookjesachtige locatie. Geef je geen feest, maar wil je wel een kijkje nemen in Slot Zeist? Kies dan voor een rondleiding door Slot Zeist. Voor een klein bedrag maak je in een uur kennis met dit historische gebouw. Combineer een bezoek aan Slot Zeist met een fietstocht door de Utrechtse Heuvelrug en strijk neer bij de brasserie van het slot. Van een lunch tot aan een borrel of een high tea, hier zit je goed. Hou er rekening mee dat je het slot alleen vrij kunt bezoeken wanneer er een rondleiding plaatsvindt. De brasserie is zes dagen per week geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

8. Landgoed Duin & Kruidberg

Duin- en Kruidbergerweg 60 - Santpoort-Noord Ben je ook meteen enthousiast over al die kastelen en paleizen in Nederland? Hoe bijzonder is het om eens een nacht te slapen in zo'n historisch gebouw waar sprookjes tot leven lijken te komen? Bij Landgoed Duin & Kruidberg kan het. Bij aankomst in het hotel van dit landgoed proef je de historie, maar dan in combinatie met luxe. Je voelt je hier meteen thuis. Dit is het perfecte cadeau wanneer je je partner eens wilt verrassen en verwennen. Tijdens een nachtje weg in Landgoed Duin & Kruidberg word je op elk gebied verwend. Het restaurant "De Vrienden van Jacob" is namelijk bekroond met een Michelinster. Dineren met uitzicht op de Engelse landgoedtuin en in een bijzondere setting. Van kristallen wijnglazen tot aan zilver bestek, aan ieder detail is gedacht. De best geselecteerde wijnen die perfect samengaan met je gerecht maken een diner hier compleet. Je kunt het hele jaar door een hotelkamer boeken in Landgoed Duin & Kruidberg. Er zijn zelfs verschillende arrangementen beschikbaar.
Over de schrijver
Renske Swarts
Reactie plaatsen